Până să înțeleagă micuții noștri cum stă treaba cu ”ieri” , ” azi” sau ” mâine”, ne amuzăm copios de planurile lor ce le fac pentru o zi de ” ieri” sau de activitățile ce le-au făcut ” mâine” :).
Aceasta nu înseamnă că nu le puteți face un calendar de advent. Cu siguranță vor înțelege că timpul se scurge, că zilele sunt diferite și că pe măsură ce mai ” dați la o parte un număr al unei zile” sunt tot mai aproape de frumoasa zi a Crăciunului.
Pentru cei aflați între 2-6 anișori, eu aș alege activități simple și un calendar cu numere mari. În acest articol v-am prezentat mai multe modele de calendar de advent ( vă puteți inspira și de acolo).
Eu vă dau doar câteva sugestii, cu siguranță că voi veți face doar ceea ce timpul vă permite sau vă veți organiza altfel zilele.
Dacă vă tentează un calendar de advent din cărți, eu zic să așteptați până se vor face mai mari ( și mă refer aici la copilașii aflați intre 2-4 ani) . Dar puteți citi cărți despre iarnă, sărbătoarea Crăciunului la câteva zile. Pe unele le puteți reciti , sunt la vârsta în care adoră să facă aceleași și aceleași lucruri.
Puteți să faceți împreună cu cei mici și tot felul de activități ce includ număratul ( numărăm pinguini, oameni de zăpadă, jucării). Există tot felul de fișe de activități ce se pot face cu preșcolarii. AICI veți găsi o mulțime de idei ( fișe ce pot fi printate) .
Dacă micuții merg la grădiniță, activitățile ascunse în calendarul de advent pot fi făcute după somnul de prânz și unele ( mai ales cele în care citiți o carte) înainte de somnul de seară.
Începem să ascundem activitățile în buzunărașe :). Haideți să vedem ce am putea punea acolo. Activitățile le puteți scrie la calculator ( pentru copiii de 6 ani ați putea chiar să le scrieți cu majuscule să le poată citi singuri dacă știu literele) pe bilețele albe sau colorate împăturite sau prinse cu un ineluș mic ( există zale mici la magazinele de hobby ) sau cu ață roșie sau verde.
LUNA DECEMBRIE
1. Un mic craft despre Ziua României
2. Citim o carte despre iarnă
3. Colaj omul de zăpadă ( tutorial, șabloane de descărcat aici )
4. Dactilopictură (impodobim o fereastră, un geam din casă cu un brăduț si fulgi de nea- nu vă fie teamă -se curăță foarte bine geamurile după aceea)
5. Învățăm o strofă dintr-un colind
6. Citim o carte despre iarnă/ Crăciun
7. Facem felicitări pentru bunici
8. Transformăm o masă într-un cort ( o acoperim cu o pătura sau un cearșaf mare și la lumina lanternei spunem povesti de iarnă din copilăria noastră, a părinților). Puteți face colo chiar si un picnic Dacă nu le place întunericului- lăsați o deschizătură mare și luminoasă ca să știe că oricând se poate ieși de acolo.
9.Facem decorațiuni pentru brad ( găsiți tot felul de idei pe internet)
10. Împodobim bradul în familie
11. Citim cartea despre Crăciun ce am găsit-o dimineața sub brad (dacă ați făcut bradul, deja puteți pune din când in când, câte o surpriză acolo, de preferat o carte)
12. O plimbare seara în oraș ca să vedem luminițele și decorațiunile pregătite pentru Crăciun
13. Facem un craft cu un brăduț
14. Pregătim o surpriză pentru tati ( dacă nu poate păstra secretul i-o poate dărui în aceeași zi 🙂 )
15. Un joc în familie ( sunt tot felul jocuri de societate- gameboard , într-adevăr majoritatea sunt pentru copii de peste 4 sau 6 ani, dar poate găsiti unul potrivit) . Sursa noastră pentru astfel de jocuri este magazinul online Julia Toys ( multe dintre jocuri sunt second hand,dar într-o stare foarte bună și la un preț mai mult decât accesibil ) .
16. Citim o carte despre Crăciun
17. O activitate drăguță și haioasă ce ar putea include număratul ( numărăm globulețele sau bomboanele din brad, ferestrele calendarului de advent, personajele dintr-o carte de Crăciun). Ar putea fi o zi distractivă în care numărăm mai tot ce ne iese in cale și are legătura cu iarna sau cu sărbătoarea Crăciunului.
18. Facem ordine între jucării pentru un proiect frumos ( cel din a doua zi). Dacă aveți și o poveste frumoasă despre dărnicie, o puteți citi în acea zi.
19. Într-o cutie de pantofi frumos ambalată, pregătim un cadou pentru un copilaș sărac. Ar fi frumos să i-o dăruiască chiar copilașul vostru.
20. O ajutăm pe mami să facă curat( ne pregătim pentru sărbătoare)
21. Joc de Crăciun ( voi lăsa o listă cu activități de Crăciun cât de curând și vă veți putea inspira de acolo
22. Pregătim împreună biscuiți cu tematică de Crăciun
23. Facem împreună o iesle ( un craft- voi reveni cu idei pentru diferite vârste)
24. Citim povestea nașterii Pruncului Isus ( vom avea un articol în care voi prezenta astfel de cărți)
O zi frumoasă vă doresc!
Pingback: Idei activități pentru calendarul de advent (6-10 ani) | ursuleți năzdrăvani
Pingback: Calendar de Advent pentru cititorii noștri | ursuleți năzdrăvani
Pingback: Idei de Calendar de Advent | parenting cu blandete
Pingback: Darul din Calendarul de Advent 2018 | ursuleți năzdrăvani