ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Ultimii doi banuti

Scrie un comentariu

Intr-o zi, o mamica ii dadu baietelului, inainte de a pleca la biserica, doi banuti. I-a spus : ” unul, il vei da la colecta bisericii, celalalt il poti folosi ca sa iti cumperi bomboane”. Pe drum, baietelul se tot juca cu banutii si unul dintre ei i-a cazut…s-a rostogolit…si dus a fost. L-a tot cautat, dar degeaba, nu l-a mai gasit. Si atunci, ridicand din umeri a spus : ” Doamne Isuse, acum…ce sa fac? Banutul Tau s-a dus! ” 🙂

Ei, dar cati dintre noi, desi suntem mari , nu avem un comportament asemanator cu cel al baietelului?

I-am intrebat si pe micutii de la Scoala Duminicala ( am folosit aceasta mica povestioara chiar la inceputul intalnirii noastre): ei ce ar face daca li s-ar intampla asa ceva? Ce ar face cu banutul ramas?

Si pentru ca noi anul acesta vorbim despre eroi din Biblie, i-am mai intrebat ce inseamna pentru ei  sa fi erou. Un baietel mi-a dat un raspuns frumos. Nu a spus ca a fi erou inseamna sa fi puternic, ci : ” sa fi erou inseamna sa-i ajuti pe alti oameni cand au nevoie de tine”. 🙂

Ne-am intalnit si noi astazi cu un erou din Noul Testament…o persoana neobisnuita, care nici pe departe nu era nici puternica, nici bogata, nici nu se evidentia cu ceva extraordinar…

Si pentru ca e bine ca tot ceea ce facem sa se lege frumos astfel incat micutii sa retina ceea ce am facut noi, am avut cateva activitati cu si despre banuti. 🙂

1. Gaseste bancnotele

Am printat cateva bancnote reale ( sunt in miniatura, de jucarie 🙂

Le-am ascuns prin toata sala si ei au pornit la vanatoarea de gasit bani. Adevarul este ca..intelegem valoarea banilor  inca de cand suntem copii 🙂 …stim cate se pot cumpara cu ei si le dam importanta.

Au gasit fiecare o multime de bancnote si le-am numarat impreuna. Fiecare si-a laut banutii acasa: erau asa de incantati . Ii vor folosi pentru diverse jocuri de rol .

I-am intrebat: ” Daca ati avea cu adevarat acesti bani, ce ati face cu ei? Cum i-ati cheltui?” Am obtinut raspunsuri care mai de care mai interesante. Au fost si copii care au spus ca i-ar folosi pentru vindecarea unor oameni, altii ca i-ar da mamei pentru mancare. :).

Unul dintre copilasi , nu a reusit sa gaseasca decat doua bancnote. I-am rugat pe fiecare sa ii daruiasca si lui. Au fost atat de darnici si i-am laudat.

2. Povestea vaduvei cu doi banuti

Text biblic : Marcu 12: 41

Pentru poveste, m-am folosit de figurine din argila create de mine. Dar pot fi folosite imagini sau marionete din carton.

sursa foto

Intr-o zi, Domnul Isus impreuna cu ucenicii se afla la Templu ( le-am explicat ca era o biserica  a evreilor). Era un loc anume unde oamenii daruiau bani . Treceau pe acolo tot felul de oameni bogati care daruiau tare mult. Cu siguranta, toti din jurul lor ii apreciau si spuneau : ” ce oameni deosebiti! Cat de darnici sunt! Uite, sunt bogati, dar daruiesc cu drag si bisericii!”.

Dar, a veniti si o femeie imbracata saracacios. A pus acolo doi banuti si a plecat.

” Hmmm….” ar fi spus uni… ” la ce mai pune si ea acesti doi banuti amarati! Pai nu vede cati bani au dat cei dinaintea ei? Mai bine ii tinea pentru ea…ori cu banii ei ori fara…. ”

Dar, Domnul Isus i-a intrebat pe ucenici: ” Cine credeti ca a daruit mai mult? ” Desi nu este scris in Biblie, se intelege raspunsul lor.

Si atunci Fiul lui Dumnezeu le-a spus ceva uimitor…o adevarata lectie de darnicie: ” Femeia aceasta este vaduva – ea a adus la templu ultimii ei doi banuti. Ceilalti au dat din prisosul lor, dar ea a dat tot ce avea! ”

Care dintre noi ne-am putea darui tot ce avem? Putini dintre noi am face-o…sa fim sinceri.

Pentru noi, aceasta vaduva saraca este un erou din Biblie. O femeie plina de credinta, care a aratat practic cat de mult Il iubeste pe Dumenzeu si pe semenii ei.

3. Intrebari  care sa ne dea de gandit 

Desi sunt micuti ( 4-7 ani), le plac mult intrebarile, discutiile…uneori, chiar trebuie sa ii mai opresc ca nu mai termina cu povestile :). Intrebarile ma ajuta pe mine sa imi dau seama ce au inteles dintr-o povestire si totodata ii ajuta pe ei sa retina ce au invatat/ ascultat sau sa inteleaga mai bine .

” Cum ar fi daca voi ati avea doar doi banuti? I-ati darui? Ati putea face asta? ”

Va dati seama, la varsta lor…sunt darnici…cu siguranta ca i-ar darui..nu stiu ce inseamna grija zilei de maine. Dar e frumos, sa sadim in sufletelul lor dorinta de a darui altora , chiar daca ei nu raman cu multe.

4. Coloram plansa cu povestirea biblica

Veti gasi  aici o multime de imagini si planse de colorat .

5. Cantecel ” Invata sa daruiesti” 

Versurile si melodia au fost compuse de noi. PUteti pune orice melodie doriti pe versurile acestea.  🙂

1. Invata sa daruiesti (x3)

Chiar si ultimul tau banut.

2. Isus vede fapta ta (x3)

Te va binecuvanta.

6. Banutii vechi ai vaduvei

Dar stiti voi cum aratau banutii din vechime?

Am fost tare uimiti cand i-am vazut; nu semanau cu banutii nostri stralucitori.

Am imprimat cativa banuti si ei i-au decupat. Am incarcat o plansa  cu banuti vechi aici.

Am modelat si din lut banuti vechi.  Cu scobitoarea au facut pe ei tot felul de simboluri :).

7. Banutii nostri noi

Fiecare a primit un saculet colorat in care si-a pus doi banuti. Le-am spus ca dupa o vreme, am sa-i intreb ce au facut cu acei banuti.  🙂 Asa de drag le era saculetul, de parca primisera o comoara. Tot acolo, si-au spus si banutii vechi.

Oare ce am face noi cu ultimii nostri doi banuti? 🙂 Putem invata atat de multe de la copii…ei stiu ca, daca i-ar darui, cineva le va purta de grija. NOi de ce sa ne temem? Dumnezeu ne-a promis ca ne va purta de grija…cu siguranta, darnicia are in ea intelepciune, nimeni nu spune sa daruiesti asa… ca sa risipesti aiurea banii. Dar cand este cu adevarat nevoie de ajutorul nostru, chiar daca noi nu avem prea mult,  sa-L credem pe cuvant ca ne va purta de grija sa si fim in stare sa daruim chiar si ultimii doi banuti .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s