ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Ce carti mai citim despre adolescenta?

Scrie un comentariu

Si uite cum au trecut anii si de cand nu am mai scris deja ursuletii nazdravani se apropie cu pasi repezi de adolescenta ( unul dintre ei are aproape 15 ani) , perioada de care unii dintre noi ne temem, altii o asteptam de mult timp.

Intr-un mod amuzant, in cartea sa „Brusc au 13 ani … sau arta de a imbratisa un cactus”, autorul descria amuzant aceasta etapa din viata umana: ” Intre 13 si 16 ani, majoritatea copiilor au un comportament imprevizibil. A incerca sa le intelegi comportamentul e ca si cum ai incerca sa te urci legat la ochi in trenuletul din parcul de distractii- niciodata nu vei fi sigur daca urmeaza sa o iei in sus, in jos, la dreapta, la stanga sau in cerc! Acum actioneaza ca niste oameni maturi, ca doar cateva ore mai tarziu sa te intrebi daca nu au revenit la varsta primei copilarii ! De fapt, adolescentul se aseamana foarte bine cu un copil care abia incepe sa umble, atata doar ca are hormoni , iar unii adolescenti au si roti ! Adolescenta a fost descrisa ca o perioada in care tinerii nu vorbesc cu familia lor, locuiesc intr-un talmes balmes caruia ii spun „camera” si apar de trei ori pe zi ca sa manance si sa mormaie ceva catre restul familiei. Nu e de mirare ca parintii compara incercarea de a iubi un adolescent cu imbratisarea unui cactus!”

Ca orice parinte dornic sa vina in intampinarea nevoilor copiilor, mi-am facut un stoc de carti despre temuta perioada … si e bine ca sfaturi avem din belsug, mai greu cu pusul in practica in momentele critice :).

Va las in continuare cateva sugestii si va voi spune asa, foarte pe scurt, cate o parere despre fiecare.

„Cum sa comunici cu baietii adolescenti” (Linda Perlman Gordon, editura Amaltea)

Asa cum aflam din titlu, cartea se adreseaza parintilor de baieti. Stim ca uneori este foarte greu sa comunicam cu ei pentru ca ne raspund monosilabic si cateodata tot ce auzi la intrebarile tale sunt aceste cuvinte: ” nu stiu” , ” poate” , „bine” sau „lasa-ma”. Da, e posibil sa generalizez, dar in mare cam asa stau treburile. Ei, cartea promite sa ne ajute in a comunica mai bine cu ei. Avem un ghid de discutii, tot felul de intrebari, ni se explica in detaliu de ce baietii se exprima intr-un mod diferit fata de fete.

Brusc au 13 ani… sau arta de a imbratisa un cactus” ( Claudia &David Arp, editura Scriptum)

Aceasta carte ne ofera patru instrumente ce ne ajuta in anii „teposi” ai adolescentei: regrupeaza-te, retrage-te, relationeaza-te si relaxeaza-te. Ne sunt date tot felul de sugestii practice pentru fiecare instrument in parte. Adolescentii sunt impartiti in patru grupe: stralucitorul ( sangvinicul), liderul( colericul), sensibilul ( melancolicul) si comodul( flegmaticul).

Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat ( Adela Faber si Elaine Mazilsh, editura Curtea Veche)

In acest ghid extrem de practic , Adele Faber si Elaine Mazilsh ( pe care le-am mai intalnit intr-un alt articol in care am scris despre o alta carte a lor asemanatoare ( https://ursuletinazdravani.com/2016/03/31/cum-sa-vorbim-copiilor-daca-vrem-sa-ne-asculte-si-cum-sa-i-ascultam-pentru-ca-ei-sa-ne-vorbeasca/ ) ne ofera solutii de comunicare ce mi se par foarte logice si la prima vedere usor de pus in practica, doar ca trebuie sa-ti exersezi extrem de mult rabdarea si dorinta de a-l asculta cu adevarat pe adolescent.

10 lectii despre emotii” ( Enrico Castelli Gattinara, editura For You)

Este o carte ce am luat-o dintr-un anticariat pentru ca mi-a placut coperta ( da, superficiala alegere 🙂 ). Dar m-am si gandit ca poate abordeaza o tema diferita de ce am citit eu pana acum. In carte sunt explorate emotiile ce abunda din plin in aceasta perioada. Castelli Gattinara, ce are peste 30 de ani de experienta in lucrul cu copiii si adolescentii ne ajuta sa-i intelegem mai bine si sa incercam sa construim o relatia cat mai apropiata cu ei. Care sunt cele 10 emotii mentionate in titlu?

Bucuria, speranta, curiozitatea, frica, entuziasmul, plictiseala, furia, schimbarea, iubirea, empatia

„Copilul meu la varsta adolescentei” ( Ross Campbell)

Este o carte ce o am in biblioteca de foarte mult timp pe care am cumparat-o dupa ce am citit o alta carte celebra scrisa impreuna cu dr Gary Champman – Cele cinci limbaje ale dragostei la varsta copilariei .

Un adolescent poate fi mai inalt, mai destept, mai puternic, superior parintilor sai din diferite puncte de vedere, dar din punct de vedere emotional, el este inca un copil care continua sa simta nevoia de a fi iubit si acceptat de catre parinti. Pana cand adolescentul nu va avea certitudinea dragostei si a acceptarii din partea parintilor nu va da ce este mai bun in el, nu va face tot ce-i sta in putinta, nu va atinge intregul sau potential.

Acesta este subiectul cartii, ea va va arata cum trebuie tratate astfel de probleme, ii va ajuta pe parinti cum sa invete sa-si iubeasca adolescentul neconditionat. Este o carte ce-ti va atinge cu siguranta inima.

Cum sa-ti schimbi adolescentul pana vineri ( Kevin Leman, editura Curtea Veche)

Desi este scrisa in mare parte intr-un mod amuzant, cartea ofera solutii foarte practice pentru tot felul de probleme ce le intampinam cand e vorba de adolescenta si unele chiar par sa functioneze.

Un fragment din carte in care poate va veti regasi.

„Semne ca esti un parinte care cere prea mult”

Ai un adolescent care:

-isi face planuri pe care nu le duce pana la capat?

-Isi propune mereu sa inscrie dar nu reuseste decat sa o dea in bara?

-Se simte excelent pana cand da gres si apoi e de neconsolat?

-Este complet schimbator- cand e fericit, cand e trist?

-Are intotdeauna nevoie de un impuls?

-Se impotmoleste in detalii inca dinainte de a se apuca efectiv de lucru pentru un proiect?

Daca da, iti sugerez sa te uiti in oglinda cu atentie pentru a gasi o solutie. Adolescentii imprumuta din obiceiurile parintilor. Si tu iti spui deseori ca ar trebuie sa faci anumite lucruri? 🙂

Cum sa te inventezi? Viata secreta din creierul adolescentilor ( Sarah-Jayne Blakemore, editura Publica)

Nu pot spune ca e genul de lectura usoara , o recomand celor care chiar vor sa studieze in profunzime detaliile acestei varste, sa inteleaga de ce se comporta asa copiii si ce-i face sa fie dintr-o data atat de diferiti.

Un fragment din carte: Ce ii face pe adolescenti sa adopte comportamente adolescentine usor de recunoscut? Multa vreme, adolescentii au fost invinovatiti din cauza ca nesocotesc, in aparenta, normele, unii au incercat sa le explice comportamentul prin schimbarile hormonale care apar la pubertate, altii l-au pus pe seama transformarilor sociale care apar dupa puberbate sau l-au asociat cu tranzitia de la scoala generala la liceu. Acum insa, inarmati cu noile cunostinte oferite de studiile experimentale si scanari ale creieurului in functiune, putem intelege comportamentul tipic adolescentilor prin prisma schimbarilor cerebrale care se petrec in acesti ani. Schimbarile de la nivelul functiei si structurii cerebrale explica intr-o mare masura de ce adolescentii se comporta asa cum se comporta. De asemenea, ele explica ce legatura exista intre arhitectura creierului si comportament si modul in care dezvoltarea creierului, impreuna cu schimbarile hormonale si mediul social le influenteaza indentitatea.

Varsta oportunitatilor ( Paul David Tripp, editura Scriptum)

Da, recunosc ca am o slabiciune pentru aceasta carte- cred ca am citit-o/rasfoit-o de vreo doua- trei ori. Este o carte pentru parintii ce doresc sa-si creasca copiii avand la baza principiile Scripturii. Autorul abordeaza cele mai arzatoare chestiunicare ii afecteaza pe parinti si odraselele lor in cei mai haotici ani ai adolescentei. Cu multa profunzime, compasiune si intelepciune, el prezinta perspectiva Bibliei asupra cresterii si educarii copiilor si iti arata cum sa valorifici nenumaratele ocazii in care sa comunici, sa inveti si sa cresti impreuna cu adolescentul tau.

Poate ca uneori niciun sfat nu va parea sa mearga si inima iti va fi franta, dar nu uita sa-i oferi dragoste neconditionata copilului tau orice s-ar intampla.

Si atunci când oamenii te întreabă cu ce te ocupi,sa spui: „Sunt părinte de adolescent. Este cea mai importanta slujba pe care am avut-o vreodată. Orice altceva fac pentru a-mi câștiga traiul meu este secundar. ” Apoi adăugă: ” Știi, nu am avut niciodată o slujbă atât de plină de oportunități. In fiecare zi e nevoie de mine. In fiecare zi fac lucruri care sunt importante,merită osteneala și sunt trainice. N-aș renunța la slujba asta pentru nimic în lume!” Paul David Tripp

Lasă un comentariu