ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Dragul meu copil, nu te da bătut, perseverează!

6 comentarii

Trăim într-o lume grăbită, grăbită și așteptăm ca toate evenimentele să se deruleze repede, ca toate lucrurile să acționeze rapid și doar în folosul nostru ( cine mai are timp in era repeziciunii și de alții? ) . Ești obișnuit să apeși un buton și gata iese cafeaua, sa atingi cu degetele un ecran fin si o lumea întreagă apare înaintea ta.

Și uite așa, ne mirăm când auzim de la tot mai mulți copii : ” Nu, nu mi-a ieșit din prima, nu mai fac nimic” , ” Nu pot, mă dau bătut! ”. ” Păi ai încercat doar o singură dată! ”  ” E suficient, nu mai încerc deloc pentru că nu-mi iese!

Mi se pare așa nimerit să mai încetinim , să ne mai oprim , să -i învățăm pe copii despre răbdare și perseverență.

Ei, îmi spui tu mie povestea unor oameni din vechime…cu ce mă ajută pe mine? Erau alte vremuri... ”

Este drept, erau cu totul și cu totul alte vremuri, dar noi profităm acum pentru că unii oameni au știut să fie răbdători și perseverenți și au inventat, au descoperit atâtea lucruri de care noi ne folosim astăzi.

Sunt câteva cărți foarte bune pentru copiii de peste 6-7 ani.  Noi le-am împrumutat să le citim de la prietenii noștri. Mai multe detalii despre ele  aici pe blogul Mic atelier de creație.

Vor afla cum datorită curajului unor oameni, astăzi folosim telefoane, oamenii nu mai mor din cauza unor boli foarte grave  și multe altele.

Toți acești oameni mari ( Benjamin Franklin, Maria Sklodowska- Curie, Louis Pasteur, Guglielmo Marconi) au perseverat. Experimentele lor nu au ieșit nicidecum din prima! Ci chiar dupa zeci de încercări!

CARTI PERSEVERENTA

Așa că și tu, dragul meu copil, perseverează ! În ceea ce ești talentat, în ceea ce e bun și frumos!

Urmăriți seria de  desene animate Evrika  despre invenții și descoperiri. Am povestit despre ele aici.

Desigur, putem vorbi și despre reversul acestor încurajări. Un caz concret . Nu știu câți v-ați uitat la spectacolul ” Românii au talent”. Erau acolo copii , mai mici sau mai mari, încurajați să apară pe scenă pentru că sunt așa de talentați la cântat. Cu siguranță, ei poate erau buni la orice altceva- sport,  desen, dar nu aveau absolut nici o aptitudine muzicală! De multe ori, încercăm să împlinim în copiii noștri ce nu am reușit noi, le oferim încurajări false pentru talente/ daruri pe care nu le au.

Da, să-i incurajăm să persevereze, dar în ceea ce știm sigur că se pricep, ca le va folosi  cu adevărat.

Dragi părinți, încurajați-vă copilul și niciodată nu-l comparați cu alții. ” Uite ce a făcut x și a reușit! El poate, tu de ce nu poti ?” Nu , nu așa! Una e să le spunem povestea unor oameni care au reușit, alta e să folosim exemple dintre colegii de clasă sau prietenii apropiați. Sau dacă tot vrem să folosim anumite exemple, să le folosim cu înțelepciune: ” Colegul tau are o situație foarte grea acasă, nu are nici tată. Reușește totuși să învețe și vine zilnic la școală. Interesant…oare cum poate să facă asta? ” Îi va da si copilului nostru de gândit.

Dragi profesori, încurajați toți copiii din clasă , nu doar pe cei ce ridică mâna in permanență ( chiar dacă nu ști răspunsul), sunt foarte curajoși, extrovertiți. Aud copii de nici 6 -7 ani care-mi spun:  ” Sunt puși să răspundă doar copiii populari”… Cum? La vârsta asta să gândească așa? ” Eu nu are rost să mai ridic mâna chiar dacă știu. Nu sunt vorbăreț ca alții. Sau dacă nu răspund repede, sunt puși alții”.  Poate că sunt mai plăcuți copiii veseli și vorbăreți, mai descurcăreți, dar să nu uităm că noi suntem acolo ca să-i educăm pe toți, să-i încurajăm pe toți. Să avem răbdare să crească, să persevereze.  Aveam la o grupă de copii o fetiță care răspundea la vreo 10 minute după ce puneam întrebarea adresată ei. O întrebam, apoi delicat îi spuneam : ” Tu mai gândește-te un pic, mai răspund și ceilalți copii, și când te simți pregătită, ne poți spune ce crezi.” Întotdeauna, după ce terminau copiii, îi auzeam vocea șoptită spunându-mi cu emoție răspunsul ei. Sau altădată, după ce terminam ora, mă trăgea de mânecă și îmi șoptea la ureche răspunsul :).

Și spuneți-le povestea marelui președinte american Abraham Lincoln. Când o vor auzi, cu siguranță , vor avea la ce să se gândească. Să le arătăm tot timpul partea luminoasă a tunelului. Da, vor mai fi piedici, obstacole, dar nu e  totul ușor în lumea aceasta. Ca să cânți la chitară , de exemplu, mai întâi vei face bășici serioase la degete. Dar apoi, vei deveni un chitarist talentat.

Unii copii/tineri au fost singuri, nimeni nu i-a susținut si  totuși au perseverat și au făcut lucruri uimitoare.

După cum spuneam, unul dintre cele mai ilustre exemple de perseverență este fără îndoială, Abraham Lincoln.

sursă foto

Dacă vrei să înveți de la un om care nu s-a lăsat bătut niciodată, atunci poți să-l iei pe Lincoln ca dascăl. Născut în sărăcie, Lincoln s-a luptat cu înfrângerile toată viața sa. A pierdut opt campanii electorale, a  dat faliment de două ori în afaceri, suferind și un colaps nervos. Ar fi putut să abandoneze de multe ori, dar n-a făcut-o, devenind unul dintre cei mai mari președinți pe care i-a avut Statele Unite ale Americii. Iată o mică schiță a drumului său spre Casa Albă:

( sursa Gânduri de dimineață, ed Viață și sănătate)

1816- Familia sa a fost forțată să-si părăsească locul și casa. A trebuit să lucreze pentru a-și ajuta părinții.

1818- I-a murit mama.

1831- A dat faliment în afaceri.

1832- Pierde în campania pentru Congresul Statului.

1832- Își pierde slujba. Vrea să studieze avocatura, dar nu este admis la școală.

1833- Împrumută bani de la un prieten și începe o afacere. La sfârșitul anului era falimentar. Timp de 17 ani a tot plătit acea datorie.

1835- Se logodește , dar logodnica sa moare înaintea căsătoriei. Are inima zdrobită.

1836- Are un colaps nervos. Stă în spital timp de șase luni.

1838- Caută să fie președintele Camerei Reprezentaților, dar este înfrânt la vot.

1840-Vrea să ajungă elector- este înfrânt din nou la voturi.

1843- Pierde campania pentru Congres.

1846- Câștigă campania electorală pentru Congres. Se duce la Washington unde lucrează din greu.

1848- Pierde realegerea in Congres.

1849- Concurează pentru o slujbă în statul său de origine și nu este acceptat.

1854- Concurează pentru o slujbă în statul său de origine și nu este acceptat.

1856- Caută nominalizarea ca vicepreședinte la Convenția Națională a partidului. Pierde, având 100 de voturi mai puțin decât opozantul său.

1858- Candidează pentru Senat. Pierde din nou.

1860- Este ales președintele Statelor Unite ale Americii.

Woow! …

6 gânduri despre „Dragul meu copil, nu te da bătut, perseverează!

  1. e intradevar o provocare sa inveti copilul despre rabdare si perseverenta. exemplele date de tine sunt graitoare pentru orice copil si copiii chiar invata din astfel de exemple. din cand in cand rasfoim si noi cartea despre inventiile lumii si ii vorbesc despre incercari, rabdare, esecuri si reusite.

  2. Este foarte bun acest articol, pentru fiecare parinte cu copii, indiferent de varsta. Si pentru mine, ca profesor! Desi ii pun pe absolut toti, macar o data, sa spuna si ei ceva, sa rezolve un exercitiu cat de simplu, nu spun ca nu sunt tentata sa ii pun mai des pe cei mai rapizi, pe cei care mereu ridica mana. Tocmai de aceea, este bine sa imi aduc mereu aminte ca fiecare are ritmul lui. Multumesc!

  3. Si noi lucram la capitolul rabdare…intr-adevar multe din jurul nostru se intampla cu viteza mare, mereu suntem grabiti…greu ne facem timp sa STAM si sa gandim…

  4. Citind aceste randuri, am avut ocazia sa-mi pun ordine in ganduri si sa vad mai clar modalitatea prin care il pot ajuta pe baietelul meu mai mare sa depaseaca acel NU POT! Multumesc!

  5. Cele patru cărți par minunate, și eu vreau să le cumpăr și să discut cu Eliza ce înseamnă să încerci iar și iar. Nici ea nu stă grozav la capitolul răbdare.

  6. Pingback: Dragul meu copil, nu te da bătut, perseverează! | Pastor Ciprian Barsan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s