Copiii sunt asa de curiosi!! Dar, sa nu spunem doar despre ei 🙂 sunt si adulti curiosi ca niste copii :D. Si curiozitatea are si o caracteristica pozitiva mai ales daca este starnita de dorinta cunoasterii unor lucruri bune si frumoase.
Si ai mei copii, cu siguranta si ai vostri, pun fel si fel de intrebari : cum a aparut cauciucul? da de ce nu sunt rotile din lemn? de ce se sparge geamul si cine l-a facut sa fie asa? cine a facut papusile pentru fete? cine s-a gandit sa puna gemul intr-un borcan si multe alte intrebari ce nu le pot enumera ca mi s-ar termina spatiul de pe blog :D.
In urma cu vreo 3 ani am descoperit o serie de filmulete educative pentru copii ” Evrica, descoperiri care ne-au schimbat viata”. Am cumparat atunci, la o reducere un singur volum din acea serie. Ursuletii fiind cam mici, nu au fost asa de interesati.
Anul acesta am scos din nou singurul dvd din serie si l-am urmarit. A avut maaare succes! Asa de mare, incat am inceput sa le caut si pe celelalate.
Si le-am gasit aici– toata seria cu 6 volume. Ulterior, am descoperit intregul pachet si in acest magazin online acest magazin online, unde il puteti cumpara cu o reducere de 10% .
Obisnuiti cu desenele moderne de acum, este foarte posibil sa nu fie incantati la prima vedere de desenele simplute de pe aceste dvd-uri, dar merita urmarite pentru continutul lor foarte educativ. Ursuletilor mei le-au placut tare mult , ba chiar s-au amuzat copios .
Noi le-am urmarit in familie pentru ca toti suntem pasionati sa vedem cum au fost facute lucrurile din jurul nostru. Urmarim cu mult interes si emisiunea de pe Discovery ” How is made? ” .
In aceste desene prezentate intr-un stil tare haios, li se arata celor mici evolutia omului prin descoperiri utile, care practic ne-au schimbat viata. Si ideile geniale nu se nasc numai in mintile cercetatorilor eminenti. Oricine poate avea o idee stralucita! Cel care ii introduce in lumea inventiilor este un micut greieras care stie totul :).
Cine credeti ca a inventat patinele cu rotile? Un lutier!
Dar cine a inventat bicicleta? Un fierar!
Si valiza ? Un baiat sarman plecat in lume de acasa sa-si castige existenta.
Si uite cum am aflat noi cine a inventat: cornul, parasuta, submarinul, zgarienori-ul, scotch-ul, matasea, maratonul, vanilia , ursuletul de plus, guma de mestecat si muuuulte altele.
Inchei, povestindu-va cum au ajuns la noi celebrii ursuleti de plus atat de iubiti si de indragiti.
Presedintele american Theodore Roosevelt ( numit de catre prietenii apropiati Teddy) avea obiceiul sa mearga la vanatoare de ursi. Dar nu era un tintas prea bun. Intr-o zi , vazandu-l subalternii lui atat de dezamagit, i-au adus un ursulet mic intr-un lant ca sa-l impuste. La vederea micutului animal , presedintelui i s-au inmuiat picioarele. Le-a spus ca niciodata nu si-ar mai putea privi copiii in ochi daca ar impusca bietul animalut.
In toate ziarele s-a povestit despre presedintele ce nu a vrut sa omoare puiul de urs.
In acea vreme, intr-un mic orasel traia o familie saraca, care traia din munca sotiei- ea era croitoreasa. Auzind baietelul de puiul d urs, i-a spus mamei ca si el ar vrea un astfel de ursulet. Atunci mama i-a cusut un ursulet moale si pufos. Si in mintea sotului a aparut ” beculetul” :)- ce-ar fi sa vindem astfel de ursuleti? Poate si alti copii si i-ar dori. Si uite ca ideea lor a avut mare succes. Aveau atat de multe cereri ca pur si simplu nu le mai faceau fata.
Au facut si o cerere presedintelui Roosevelt. Pentru ca ideea s-a nascut datorita lui, i-au cerut permisiunea sa numeasca ursuletul Teddy, dupa numele lui.
Si de atunci, gasim atatia Teddy pufosi in bratele iubitoare ale copiilor.
Sa-i incurajam pe cei mici sa aiba idei si sa le si dezvolte! Cine stie ce inventatori avem in casele noastre? 🙂
martie 9, 2015 la 11:25
Foarte interesante, le voi studia și eu. Noi acum ne uităm (câte un dvd la câteva zile) la colecțiile – află totul despre … de la discovery. Prefer dvd-uri pentru că mai sunt proiecte pentru școală și pot fi revăzute.
Mulțumesc de pont!
martie 9, 2015 la 17:47
Foarte interesante si dvd-urile voastre! Le voi cauta si eu!
martie 10, 2015 la 20:44
E interesant articolul.
martie 14, 2015 la 22:06
Multumim de pont!
martie 24, 2015 la 20:02
Cu drag 🙂
martie 24, 2015 la 21:59
Buna! Sunt potrivite si pentru un copil de 5 ani si jumatate?
martie 25, 2015 la 04:56
Buna! 🙂 Baietelul meu mai mic are 4 ani si 9 luni si le-a urmarit cu mare placere. Le-a si inteles. Dar , cu siguranta, nu trebuie sa urmareasca un dvd intreg o data ( are 7 episoade ) si nu va avea rabdare. Cel mare , in schimb, de 8 ani, ar fi urmarit toate dvd-urile in aceeasi zi :)).
martie 25, 2015 la 07:34
Deci le pot achizitiona si eu. David este interesat in cum functioneaza lucrurile, asa ca sper sa ii placa. Multumesc!
martie 29, 2015 la 20:30
Am cumpărat și eu aceste DVD-uri. Sunt drăguțe. Dar am fost dezamăgită să văd că se folosesc cuvinte de genul: „la naiba” „ce Dumnezeu?”. Astfel de cuvinte nu își au locul într-o animație pt copii, cu atât mai mult cu cât această animație se dorește a fi educativă!!! Cum a avizat Ministerul aceste DVD-uri?!
Dincolo de toate astea, m-aș fi bucurat să citesc în articolul tău și aceste aspecte negative… Așa ar fi fost o descriere completă a ceea ce ne recomanzi, iar noi putem lua decizia de a cumpăra sau nu în cunoștință de cauză.
Doamne ajută!
martie 30, 2015 la 03:11
Problema este ca in toate desenele sunt aceste cuvinte!! Probabil voi nu urmariti desene animate. NOi avem doar Disney Channel, cu desene dragute si aparent inofensive. Gasesti cuvinte de genul si in acele desene. Iti spun cu sinceritate ca eu nu am observat cuvintele in dvd, probabil fiind mutl mai atenta la actiune. Eu de fiecare data le spun copiilor ca nu sunt ok si ei stiu asta. Copiii stiu ca in lumea normala, oamenii asa vorbesc din nefericire.
NU traim intr-un clopot de sticla…mi-as fi dorit asta…
Cand cel mare a ajuns la scoala si auzit cuvinte de genul de la invatatoare ( si aici as fi avut pretentii) a fost efectiv socat!!
Intreabarea ta cu ministerul ar putea fi valabila si aici : de ce ii lasa pe acest invatatori in sistem? sa fim seriosi..pentru ca toti vorbesc asa…. poate ca sunt putini care aleg sa nu o faca, dar asta cica e normalul 😦
Este bine ca noi sa le explicam ca le vor auzi, pentru ca trebuie sa infrunte lumea…uite, in casa noastra nu au auzit niciodata asa ceva, dar cu mare tristete iti spun..poporul roman care se numeste ortodox si iubitor de Dumnezeu , injura la greu..si preoti ortodocsi am auzit injurand spre marea mea surprindere si tristete!
Si sutn avizate zeci de carti si multe altele pentru ca poporul roman asa vorbeste! Sa fim sinceri-aceasta este realitatea.
Cred ca suntem foarte putini care nu injuram, din nefericire.
Am ales sa nu prezint anumite carti pe blog exact din cauza asta- actiune frumoasa, dar citeam pe ici colo cate o injuratura…dar, copiii vor invata la scoala marii clasici, vor trebui sa citeasca cartile- cred ca ne va fi imposibil sa taiem noi acele pasaje din carte. cu lectia invatata, ei vor stii ca acele cuvinte sunt urate si vor stiis a mearga mai departe.
Este bine ca noi sa alegem ce este bun cu intelepciune, eu nu as renunta la acele dvd-uri pentru ca exista oricum desene mult mai urate, rele mult mai mari. Eu am privit strict partea lor educativa.
Eu chiar am sa adaug in articol acest aspect, pentru ca nu ma tem sa spun adevarul 🙂 Dar, cum iti spuneam…traind in acaesta lume, lucrand in trecut intre necredinciosi, incepand sa mergem la scoala…efectiv ne-am calit, ca nu am avut de ales.
Si nu spun prin asta ca trebuie sa ne expunem copiii la astfel de lucruri, ca sa-i calim, nicidecum.
Daca in dvd-uri intalneam la tot pasul aceste expresii, iti dai seama ca efectiv ieseau in evidenta. Voi incerca ca pe viitor sa fiu mult mai atenta in a mentiona aspecte de genul, mai ales la dvd-uri…la carti, parintele are posibilitatea de a cenzura singur.
aprilie 3, 2015 la 11:41
Știu că trăim într-o lume în care auzim astfel de expresii la tot pasul, din păcate. Și nu îmi țin copilul într-un glob de sticlă, dar pe cât posibil, încerc să evit influențele negative, mai ales că încă este micuț (4 ani jum.)
Se uită la desene animate, dar nu la televizor, tocmai pt că acolo este mai greu să selectezi. De altfel, nici nu ne dorim televizor în casa.
Din fericire, se mai găsesc și desene animate care nu au astfel de expresii…Și din păcate, multe desene, cunoscute ca fiind educative, scapă cuvinte nepotrivite pt un copil. Dar noi putem alege…
aprilie 3, 2015 la 11:45
Un exemplu frumos, desene animate cu adevărat educative: https://www.youtube.com/watch?v=HHnPX0LJ0Es&list=PLNyus7im0h-FFqIFd9VqkkriAqblWEH0y
aprilie 3, 2015 la 11:46
Alt exemplu: ursulețul năsturel, pe care îl știm deja 🙂
Pingback: Dragul meu copil, nu te da bătut, perseverează! | ursuleți năzdrăvani