Micuțele cărți scrise de Roger Hargreaves ce încap într-o palmă au fost pe loc îndrăgite de către ursuleți.
Li s-a părut tare haios că personajele arătau ca niște gogoșele cu mâini și picioare și mai ales că aveau personalitate. Si ce personalitate!!
Le-am explicat copiilor că de fapt , în aceste cărți întâlnim tot felul de tipologii umane. Și că acestea, prin haioasele personaje sunt explicate pe înțelesul copiilor.
Într-un mod real, în lumea noastră îi vom întâlni pe domnii și domnișoarele din carte. Și îi vom întâlni chiar la noi în casă , în familia lărgită, la școală, pe stradă.
Cu siguranță că în fiecare clasă există un mic domn Zgomotos. La orice pas, te poți ciocni de domnul Buf și poți avea o confruntare nu tocmai plăcută cu domnișoara Obraznică în autobuz. Să nu-mi spuneți că nu i-ați întâlnit! 🙂
Și mai sunt mulți, mulți alții , cum ar fi : domnul Grabă, domnul Puternic, domnul Vesel, domnișoara Vorbăreața.
Pe înțelesul celor mici , o tipologie este ceea ce il definește pe un om, trăsăturile sale de caracter. Acestea pot fi frumoase sau nu tocmai agreabile. Îi pot infrumuseța relațiile cu cei din jurul său sau îl pot îndepărta de oameni.
Personajele simpatice ale lui Roger Hargreaves sunt cunoscute în lumea întreagă. Seria Mr Men din 48 de cărticele a avut un mare succes. În limba română au fost traduse doar 10 cărți, ce au fost scoase la tipar de editura Rao.
Roger Hargreaves a avut impreuna cu sotia sa, Christina, patru copii: Adam, Giles, Sophie si Amelia (cele din urma fiind gemene). Cei mici au reprezentat intotdeauna pentru Roger Hargreaves o adevarată sursă de inspiratie; se spune că, pe când avea doar 6 ani, fiul sau l-a inspirat atunci când a compus frumoasa poveste Mr. Tickle, iar cartea de povești Little Miss Twins este inspirată și în același timp dedicata celor doua fete gemene. Mai multe informații despre viața acestui autor le puteți citi aici.
În 1975, succesul cărţilor sale s-a transformat într-un serial de desene animate pentru televiziune.
În felul nostru, am adus și noi la viață lumea omuleților. I-am modelat din argilă pe cei i-am găsit in cărțile din limbă română , dar și pe alții, inspirându-mă din imaginile de pe Google. Dar….șttttt…să nu le spuneți 🙂 …inteționez ca de Crăciun să le cumpăr câteva cărticele în limba engleză. Cu siguranță, vor fi un cadou tare iubit.
D. i-a citit toate cărțile frățiorului mai mic și s-au amuzat copios împreună.
Au pus în scenă fel și fel de situații amuzante, accentuând trăsătura de caracter specifică fiecărui omuleț. Ba, și-au dat și lor nume , în funcție de starea lor sufletească : ” ia uite, acum ești un mare domn Supărici, acum ești domnul Fericit!” .
În continuare, vă facem cunoștință cu lumea omuleților plini de personalitate. Ne regăsim oare și noi printre ei ? 🙂
Și închei cu un fragment din cartea Domnul Fericit :
Domnul Nefericit și domnul Fericit au râs și au râs, și au râs, și au râs.
Au ieșit afară și au continuat să râdă. Și pentru că râdeau așa de mult, toți cei care i-au văzut au început să râdă. Până și păsările din copaci au început să râdă la gândul că cineva pe nume domnul Nefericit nu se mai putea opri din râs.
Și acesta este chiar sfârșitul poveștii. Mai am de adăugat doar că, dacă vă simțiți la fel de nefericiți cum se simțea domnul Nefericit, știți exact ce aveți de făcut, nu?
Pur și simplu ridicați-vă colțurile gurii. Haideți! 🙂
octombrie 5, 2015 la 06:28
Si noi am citit o parte dintre aceste carticele. Sunt foarte interesante si un punct de pornire pentru discutii legate de diferite tipuri de caracter. Fetita mea, Irina, a indragit pe loc personajele, mai ales pe Domnul Fericit. 🙂
octombrie 5, 2015 la 08:16
Buna.. De unde ai cumparat seria de carti? De pe ceva site sau din librarie, nu le prea gasesc pe net…. MErsi
octombrie 5, 2015 la 08:19
Bună ! Din păcate in limba romana, nu stiu daca se mai găsesc, poate cine stie cum rătăcite prin vreo librărie din oraș. Dar în limba engleză poti găsi, foarte , foarte multe la Cărturărești ( au și librărie online) sau de pe Bookdepository ( livrarea este gratuită)
octombrie 5, 2015 la 11:45
Off Coca, ne tot faci pofta, si peste tot pe unde le caut sunt indisponibile, out of stock, etc!
Va trebui sa apelam la engleza, dar stiu ca fetele le-ar fi gustat mai bine in romana 😀
octombrie 6, 2015 la 04:28
Imi pare așa de rău. Dar, sper să le mai găsești.
octombrie 8, 2015 la 07:35
Buna, uitati pentru cele interesate. Am gasit toate cele 10 carticele la Libraria Donaris, 7.99/carte. Nr contact pentru comanda 0743 49 48 29. Numai bine si multumesc tare mult pentru recomandare!
Pingback: Noutăți în minunata lume a lui Roger Hargreaves ( tipologiile pe înţelesul copiilor) 2 | ursuleți năzdrăvani