Suntem in cea de-a treia zi a calatoriei noastre in jurul lumii :). Astazi ne-am pregatit hainele groase si saniutele pentru ca masina Bucsa nu va putea merge prin nametii din Norvegia. 🙂
Pentru ca se afla aproape de locasul lui Mos Craciun ( Finlanda) si se bucura de mai multa zapada, tarile nordice sunt cunoscute cu precadere pentru magia sarbatorilor de iarna. In Norvegia, Craciunul este serbat ca in toata lumea crestina pe data de 25 decembrie si este denumit „Jul„. Totusi, ca si in statele vecine, atmosfera de sarbatoare incepe sa se faca simtita inca din ziua a 13-a a lunii decembrie, cand se celebreaza Sf. Lucia.
Brazii de Craciun aproape ca nu lipsesc din case, iar la infrumusetarea lor contribuie intrega familie cu lumanari albe, ghirlande, globuri, stelute si bomboane. Exista chiar si decoratiuni specifice norvegienilor, de pilda cosuletele in forma de inima.
Ştiaţi că bradul de Crăciun din piaţa londoneză Trafalgar provine întotdeauna din Norvegia? Acesta este un simbol care comemorează ajutorul britanic acordat Norvegiei în cel de-al doilea război mondial.
Norvegienii petrec Craciunul in familie. Masa cea mai imbelsugata o servesc de regula in Ajun si au grija ca din ea sa nu lipesasca preparatele din porc sau de oaie. Pentru cei mici se pregateste o bautura interesanta dulce numita julebrus.
Si la noi a venit un micut din Norvegia, Fritz care ne-a adus un dar special. Pentru ca norvegienilor le place sa impodobeasca brazii, orasul , casele cu luminite albe, ne-a adus o instalatie cu lumini albe tare draguta.
Norvegia nu este numai posesoarea unor frumoase traditii transmise din generatie in generatie, ci si una dintre tarile pe teritoriul carora poti observa Luminile Nordului.
Potrivit unei legende norvegiene, dupa 35 de zile de intuneric, in care oamenii au stat inspaimintati in colibe, a fost trimis un sol pe cel mai inalt munte pentru a vedea daca a rasarit soarele. La vestea ca lumina se apropia, o mare bucurie ii cuprinse pe nordici si atunci incepea marea sarbatoare.
Si asa, am facut si noi un peisaj luminat norvegian la fereastra noastra, folosindu-ne de instalatia primita de la Fritz.
Aceasta idee , de infrumusetare a pervazului ferestrei intr-un mod inedit, am preluat-o de aici,d oar ca eu nu am avut timp sa o fac asa de complicata.
Pozele sunt preluate din articolul mentionat mai sus.
Cum o puteti asambla
Nu veti putea printa sablonul de acolo, dar copiati-l in word si asa veti avea sablonul.Cred ca trebuie printat pe coala A3, al nostru a fost cam mititel.
In Norvegia nu se canta colinde, nu au colinde traditionale…
Norvegienii incep pregatirile de Craciun in prima zi de Advent. Adventul este perioada de asteptare si pregatire pentru celebrarea Nasterii lui Iisus. Ea cuprinde patru duminici inainte de ziua de Craciun. Celebrarea de Advent include aprinderea unei lumanari (adventslys) intr-un candelabru Advent (adventsstake), una pentru fiecare dintre cele 4 duminici, care declanseaza spiritul Craciunului (julestemming).
I-am aratat lui Fritz si coronita noastra de advent cu lumanarele. I s-a parut tare interesanta, mai ales ca nu vazuse niciodata o coronita mesterita din aluat :). Aici, veti afla cum am realizat-o.
Informatiile despre craciunul norvegian au fost preluate de aici si aici.
Si desenul lui D. despre Craciunul in Norvegia 🙂
O coronita de advent pe masa, un cadou desfacut si o masinuta ce a iesit din el 🙂
Si pentru ca pe cadoul nostru scria ca astazi vom face un picnic, asta am si facut: un picnic la cort cu gaufre si ceai cald :).
Va urma in limba norvegiana : Gledelig Jul ( Craciun fericit) , anuntandu-va cu bucurie ca mai sunt 21 de zile pana la Craciun!
decembrie 4, 2013 la 14:50
frumoasa lectie! frumoasa calatorie 😉
decembrie 4, 2013 la 21:56
multumim mult…era bine sa fie si in realitate, nu? :))
decembrie 4, 2013 la 20:54
foarte interesanta lectie! superba! felicitari 🙂
decembrie 4, 2013 la 21:55
multumesc frumos! 🙂
decembrie 5, 2013 la 06:17
Sunteti minunati! Imi place foarte mult calatoria voastra virtuala 🙂 Sa stiti ca va insotim si noi virtual in fiecare zi 🙂
decembrie 5, 2013 la 07:33
Iti multumim mult, Adriana…sigur, si voi puteti ajunge alaturi de noi in fiecare tara :)…imaginatia este gratuita! :))
Pingback: Daruri de Craciun pentru mici si mari :) | ursuletinazdravani
Pingback: În așteptarea Crăciunului- 11 idei frumoase pentru calendarul de advent | ursuleți năzdrăvani