Si uite cum, cu ajutorul masinutei imaginare Bucsa, am ajuns pe tarmurile Frantei. D. m-a tot intrebat in urma cu vreo doua saptamani: ” cat ar face el daca ar pleca spre PAris pe jos? dar cu masina? dar cu avionul?” 🙂
Dar imaginatia noastra ne poate duce tare repede oriunde in lume!
Am deschis si al doilea cadou .
Pe spatele suprizei scria: ” ne vom juca impreuna si cei mici si cei mari jocuri noi”.
Si chiar ne-am jucat . Cu micutul A. un joc cu masinute de curse. Lui D. i-am cumparat astazi cu doar 8 ron un micut sah magnetic. A fost ataaaat de incantat cand l-a primit! De parca i-as fi luat cea mai grozava masina!
Ne-am asezat apoi toti trei pe covorasul unde ne facem majoritatea activitatilor si am inceput sa povestim despre cum sarbatoresc copilasii francezi Craciunul.
Va voi da cateva explicatii ce vor fi valabile pentru toate activitatile noastre de acum inainte.
Pentru majoritatea calatoriilor noastre in diferite tari, sursa noastra de inspiratie va fi motorul de cautare Google :). Ne vom mai folosi si de cartea ” Descoperim copiii lumii” ,editura Aramis. Mi-ar fi placut mult si ” Descoperim Craciunul”, dar nu am reusit sa o achizitionez. In rest, ne vom folosi din plin imaginatia din dotare :)).
In ajunul Craciunului, copilasii din Franta isi lasa pantofii langa soba pentru ca Papa Noel ( cum ii spun ei lui Mos Craciun) sa le puna in ei darurile. Acestia vor primi: dulciuri, fructe si jucarii mici.
Ce mi-a placut foarte mult la ei: in mai toate casele este nelipsita scena nasterii Pruncului Isus (pe care ei o numesc „Creche” ) : facuta din lemn, lut sau alte materiale. Personajele sunt realizate cu o maiestrie deosebita.
In cate din casele noastre se afla aceasta scena care sa ne aduca aminte de ceea ce sarbatorim noi de fapt in acele zile?
De asemenea, in pietele din fata catedralelor povestea nasterii lui Christos este jucata de actori sau este repovestita in teatre improvizate de papusi.
Desi doream sa pastrez „scena ” noastra pentru Craciun , le-am aratat-o acum pentru a ne putea juca cu ea ( stiam ca zilele acestea vom avea mare nevoi de ea…asa ca, le voi face o alta scena supriza ).
Baietii au aranjat frumos toate persoanajele. Si am interpretat fiecare dintre noi rolul magilor, pastorilor , chiar si a oitelor si camilelor 🙂 .
In Franta, Bebelusul Isus nu este asezat in iesle decat in ziua Craciunului, asa ca l-am pus si noi ultima oara.
Un alt obicei este ca cei mici sa plece in cautarea Magilor, avand la ei gramezi de fan pentru a le hrani acestora camilele.
Ne-am jucat si noi un joculet : „Gaseste Pruncul”- il ascundeam, si magii , condusi de D. trebuiau sa il gaseasca.
Bradul de Craciun nu a fost niciodata foarte popular in Franta, in locul lui fiind preferata traditia trunchiului Yule. Acest obicei, datand din secolul XII, este foarte popular in Franta, desi trunchiul autentic a fost inlocuit printr-o prajitura delicioasa, numita „buche de Noel” (Busteanul de Craciun).
D. mi-a spus ca si el vrea neaparat o astfel de prajitura de Craciun! :D…dar, la cate tari vom vizita…cine stie ce alte suprize culinare va mai trebui sa gatesc :)).
In trecut cu ocazia Craciunului in fiecare casa era adus un trunchi de copac proaspat taiat, care era laudat si stropit cu ulei si vin, intreaga familie bucurandu-se in jurul lui. Astazi prajitura a inlocuit lemnul, fiind servita la masa de Craciun, numita „le reveillon”. Aceasta masa are loc in Ajunul Craciunului, la miezul noptii, dupa slujba de la biserica. Meniul acestei mese speciale variaza de la o regiune la alta. In Alsacia la principalul fel se serveste gasca, in Burgundia curcan cu castane, in timp ce parizienii prefera scoicile si pate de foie gras. Se mai servesc carne de pasare, sunca, salate, prajituri, fructe si vin.
Am urmarit, in limba franceza un desen animat despre nasterea Mantuitorului. Era pentru prima data cand ascultau aceasta limba.
Am tot repetat si noi cateva cuvinte legate de Craciun in limba franceza : „noel”, „sapin”, ” Papa Noel” :).
L-am rugat pe D. sa realizeze un desen ” Craciunul in Franta” …sa suprinda ce i-a placut cel mai mult dint tot ce am povestit noi .
Si ce a suprins el 🙂
Joyeu Noel! :)…mai sunt 22 de zile! 🙂
decembrie 3, 2013 la 13:08
foarte talentat! imi place desenul !
decembrie 3, 2013 la 13:10
si mie! :)) am ramas uimita cand am vazut ce a desenat 🙂
decembrie 3, 2013 la 21:25
o lectie minunata, Coca! Mi-a placut foarte mult desenul lui Danut, e foarte talentat!
decembrie 4, 2013 la 12:43
multumim frumos! 🙂
Pingback: În așteptarea Crăciunului- 11 idei frumoase pentru calendarul de advent | ursuleți năzdrăvani