ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Aerul curat și proaspăt de acasă

Un comentariu

Dintotdeauna mi-am dorit sa stau intr-o zonă montană. Si nu doar pentru ca iubesc munții si brazii, ci pentru că acolo poti respira cu adevărat.

In copilărie, asteptam cu o mare nerăbdare vacantele de vară pentru că stiam că ne vom duce la munte, la bunicii din Vatra Dornei.  E bine ca uneori iti poti hrani sufletul cu amintiri si chiar simti ca respiri aer curat 🙂 .

fo

De vreo 2 ani, in zona in care stăm noi, foarte aproape de casa noastră, s-a construit o fabrică si sunt ore in care aerul devine insuportabil. Te gandesti cu groază că vine vara si tu trebuie sa stai cu geamul închis.

Ursuletii mei, ce au la varsta aceasta  o dorinta mare a face lucrurile din jurul lor sa fie frumoase, drepte si curate, m-au tot intrebat: „De ce voi, oamenii mari, nu faceți nimic ?! ” Si D. ( 11 ani)  si-a exprimat frustrarea în cateva rânduri  când au primit o provocare la școală ca în 10 minute să facă un mic text  in timpul orei. A venit acasă cu foița aceasta…

Am vazut si eu padurea

Mi-au dat lacrimile…Si-atunci mi-am spus – daca tot nu pot avea acum un aer curat in curte, macar sa aduc aer curat măcar in casă. Dar cum? Să demolam noi fabrica, nici vorba :D.

Chiar in luna aceasta, se implineste un an de cand am reusit să găsesc o soluție.  ȘI nu a fost o soluție doar pentru a avea un aer curat, ci ne-a salvat și de multe alte probleme. Să să le luăm pe rând.

Auzisem tot mai mult in dreapta și-n stânga despre uleiurile esențiale. Și asta de vreo 3-4 ani. Dar in afara faptului ca le puneam in cutia pentru balsam a masinii de spalat ( si luam unele ieftine de la un plafar) , nu ma interesau prea tare.

Câteva prietene bune mi-au tot povestit cum folosesc ele uleiurile- ba pentru purificarea aerului, ba la nu stiu ce eczeme, pentru alergii, dureri de cap și multe altele.  Ce sa zic? Nurofenul era aliatul meu pentru dureri de cap- ca ma durea stomacul cateva zile dupa ce -l administram , era alta poveste.   Dar eu aveam problema mea cu aerul sufocant ce patrundea in casa combinat cu cel al peretilor din casa „batrână” în care locuim.  Așa ca m-am pus pe studiat.

Și am descoperit ca uleiurile sunt folosite chiar si in scoli, gradinite, spitale.  Ba am dat peste o recomandare de genul intr-o carte al carei subiect nu era nicidecum aromaterapia : „Fericiți la școală. Totul începe acasă ” de Nathalie de Boisgrollier .

29683587_10215988622932224_406783283734781022_n

Și știați că aerul din interiorul locuintelor poate fi de pana la cinci ori mai poluat decat cel din exterior, potrivit agentiilor internationale de protectie a mediului?

Mucegaiul, fumul de țigară,  produsele casnice de curatare, emisiile de gaze sau substantele folosite pentru fabricarea anumitor materiale (azbest, formaldehida, plumb etc.) sunt cateva exemple de factori care contamineaza aerul respirat  din căsuțele noastre.

Sunt mai multe metode de purificare a aerului. Eu am ales calea aromaterapiei prin difuzarea în mod constant a uleiurilor esențiale. Nu va voi spune in articol ce uleiuri folosesc eu  ( va voi lasa la final o recomandare, cine doreste, se poate uita) . Daca alegeti sa folositi uleiuri esentiale, asigurati-va ca ati cumparat un ulei cu grad terapeutic mare, ca e pur, ca nu are in el ulei carauș ( vegetal) . O mica cautare pe google va poate spune cu exactitate cum este un ulei pur. Cele alese de mine pentru familia mea pot fi folosite in siguranta si pentru uz topic, cat si intern.

 

Intotdeauna in tot ce facem, trebuie să existe un echilibru. Nu vom spune niciodata ca medicina alopata nu este buna, știinta a salvat multe vieți ! Vizita la medic când ești bolnav este absolut necesara ! Dar cât ne putem folosi de tot ce este natural, să incercăm sa o facem din plin.  Pe mine m-a incurajat enorm faptul ca am descoperit doctori ( nutritionisti, pediatri, endocrinologi, dermatologi, etc) ce folosesc si recomanda uleiurile esentiale  pure cu grad terapeutic. Astfel, efectele adverse ale medicamentelor luate abuziv, in exces pot fi combătute. Știați că România este pe locul 1 in lume la consumul de antibiotice? E trist… si îngrijorător totodată.

Așa că noi ne delectăm utilizând prin difuzare uleiuri invioratoare ( mai ales cele obtinute din coaja citricelor au acest efect ) , cand nu mai putem respira din cauza racelii, pentru imunitate ( avem un amestec de uleiuri minunat) . Le folosim topic cand ne doare burta, pentru probleme dermatologice, cand avem febra.  De asemenea, desi pare uimitor, au si efect asupra starii emotionale. Tamaia, de exemplu , este un excelent antidepresiv. Menta combinata cu lamaia, portocala iti aduc o stare de energie . Rozmarinul combinat cu cedrul imbunatatesc memoria, ajuta la concentrare . Eu le difuzez mai ales cand isi fac temele  si cand simt ca este nevoia sa fac asta.  Pentru noi chiar sunt eficiente. Nu se folosesc oricum, ci cu precauție .  Deviza celor ce folosesc uleiurile este „less is more ! ”  Se găsesc o multime de studii, rețete, informații. Doar să dorești să cauți si să te informezi- si nu doar dintr-o singură sursă .

Dacă v-am stârnit să aveti măcar un mic sâmbure de curiozitate, cu mare drag vă aștept pe grupul meu AICI unde veți putea afla mai multe informații si puteți pune orice întrebare doriti despre aceste mici comori ale naturii. Veti gasi acolo si marturiile celor ce folosesc uleiuri esențiale. Pe mine acestea m-au ajutat cel mai mult.

Va las la final un filmulet ce va arata cum actioneaza un amestec de  uleiuri esentiale conceput pentru stari de anxietate, stres, asupra celulelor corpului. Dupa 30 de secunde, celulele capata o forma egala, rotunda, totul devine armonios.  Nu este magie, ci chimie pura  si inca o data ne dăm seama ca natura creată de Dumnezeu este uimitoare .

O zi minunata va doresc tuturor !

 

 

 

Un gând despre „Aerul curat și proaspăt de acasă

  1. Pingback: Darul din Calendarul de Advent – ziua 21 | ursuleți năzdrăvani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s