Sâmbetele sunt un prilej de bucurie pentru ursuleți. D. nu merge la școala, tati este acasa si ziua parcă pare mai lungă 🙂 . Și mai ales de când vremea s- a răcorit și nu mai putem petrece mult timp afară, trebuie să găsim tot felul de activități interesante de făcut în casă.
Așa ca, acum o săptămână , le-am spus baieților că vom avea propriul nostru laborator de experimente. Sigur, aveam nevoie si de o costumație adecvata.
Și aveam nevoie și de un manual! Manualul era o mare surpriza pentru băieți și o mare provocare pentru mine, pentru că știam ca vor dori să facă în aceeași zi cam tot ce era pe acolo :D. Dar care credeți că era misteriosul manual ?
O carte superbă, maaare , primită în dar din minunata lume a cărților Usborne de la Anca : ” 365 Science Activities” .
Dar cum se foloseste aceasta mare carte a experimentelor și cui se adreseaza?
Dacă aveți un copilaș foarte curios, care pune mii de întrebări, această carte este pentru voi!!
Dacă doriți ca și părinți să le explicați celor mici anumite fenomene din natură , despre cum funcționează anumite lucruri și nu știți cum să o faceți pe înțelesul lor, aceasta carte este și pentru voi!
Dacă doriți să petreceți un timp minunat în familie facând ceva împreună și nu aveți idei, această carte este pentru toți din casă – de la mic la mare! 🙂
365 Science activities are 128 de pagini pline de experimente științifice, explicate pas cu pas pe înțelesul celor mici. Copiii sunt implicati în întregul proces și de fiecare dată le sunt date si explicații clare despre ceea ce se întâmplă în timpul experimentului. De asemenea, sunt rugațti ca de fiecare dată să lucreze cu grijă, să ceară ajutorul unui adult atunci când e cazul și să nu guste
Cartea este legată cu o spirală, ceea ce face ca totul să fie mult mai usor de urmărit, paginile ” rămân la locul lor” 🙂 .
Micuții oameni de știință erau pregătiți. Au răsfoit cu nerăbdare cartea , alegând singuri experimentul ce doreau să-l facem împreună.
Nu am ales pentru prezentare experimentele cel mai spectaculoase din carte, pentru ca ursuleții au fost cei care le-au selectat și s-au uitat după cele mai ” colorate” :).
Le-au placut tare mult gandăceii plutitori.
Au fost tare incântați să-i creeze singuri gândăcei după modelul din carte.
Pentru că era o activitate în care trebuiau să afle ce obiecte plutesc sau nu pe apă, aceștia trebuiau să aibă o talpă speciala.
Gândăceii noștri nu au plutit prea mult , pentru ca i-am făcut din carton gros.
Dar, ursuleții au învățat că, dacă un experiment nu iese bine, trebuie să afli de ce , care a fost cauza , sa nu fii dezamagit și să continui până reușești. Așa ca, altă dată îi vom face din foaie cartonată subțire.
Și se cerea copiilor să lipeasca pe gândăcel o monedă și să observe daca acesta va pluti sau se va scufunda. Sau trebuiau sa ungă picioarele gândăcelului cu unt sau margarină și să observe dacă va pluti mai bine. Asta a fost chiar interesant!
Ursulețul A. și-a dorit mult să facem avioanele din hârtie.
Eu știam cum se fac, dar am lucrat împreună, învățând cum să pliem corect hârtia pentru ca avionul să aibă un zbor frumos. Am aflat ce le face pe avioane să aibă un zbor special. Știați că, daca prindeți vârful avionului cu o agrafă din metal , acesta vă zbura cu forță mult mai departe ?
Iar, daca ii vom indoi aripile in moduri cât mai diferite, avionul va zbura de fiecare dată altfel.
Noi am ieșit afara si am făcut acolo o cursă pe cinste 🙂
Și dacă nu știați un avion din hârtie, poate zbura simplu și frumos chiar și așa! 🙂
Alte activități științifice interesante
Cum să-ți faci singur un caleidoscop?
Cum să-ți faci o morișcă?
Și o activitate tomnatică cu frunze, aflând totodată cum cresc și se hrănesc plantele.
Și pentru ca este o adevărata comoara de activități pentru un an întreg, noi ne-am propus să o folosim în mod special la sfârșitul săptămânii sau în vacanțe.
Cartea o puteți achiziționa de aici . Contactați-o pe Anca și ea vă va da toate detaliile legate de comandă. În această perioadă, se află la o reducere specială. Cred ca ar fi un cadou de Craciun grozav pentru orice copilaș însetat de a cunoaște cât mai mult lumea din jurul lui.
Spor la explorat și nu uitați : nu vă dați bătuți dacă o activitate nu iese așa cum v-ați fi dorit …acesta este farmecul experimentelor – de a descoperi de fiecare data ceva nou, chiar și într-o greseală ! 🙂
octombrie 28, 2014 la 08:27
Si noi o avem, e minunata! Am ales deja experimentele pe care le vom face 🙂
octombrie 28, 2014 la 08:34
Mă bucur mult că o aveți și voi! ȘI noi abia aștepătm să ne putem juca mai mult in vacanță.
octombrie 30, 2014 la 12:35
Frumos! Eu va recomand sa incercati sa plantati fasole sau boabe de grau intr-un pahar sau in pamant, sigur o sa le placa! Sau, ca daca tot maine este Halloween, sa luat un dovleac si sa ii faceti gura , nas, sau decoratiuni infricosatoare.
noiembrie 2, 2014 la 20:48
Da, plantam felurite seminte de pe la 2-3 anisori :). Am facut felurite experimente pentru a afla cum apare seceta, tot cu ajutorul semintelor.
Noi nu sarbatorim Halloween-ul – este o sarbatoare importata, urata, care nu are ce cauta intr-un popor ce se numeste crestin.