ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Rugaciunea pe intelesul celor mici

13 comentarii

Cu siguranta, rugaciunea este o notiune abstracta pentru cei mici….si totusi, pentru ei, care nu despica firul in patru ca si noi adultii….ar putea fi chiar mai usor de inteles….

Sa stai de vorba cu o persoana pe care nu o vezi, iar, pare ceva de neinteles….dar, este mult mai usor pentru un copil sa creada….cu siguranta, nu trebuie sa profitam niciodata de faptul ca ei cred aproape orice la varste mici ( 4-6 anisori, desi ma uit la baietelul meu cel mare , care  face foarte bine diferenta intre real si ireal).

Eu cred ca rugaciunea, ar trebui sa aiba un loc foarte important atat in viata noastra, cat si in viata copiilor. Sigur, daca ne vor vedea pe noi rugandu-ne, ne vor urma si vor iubi si ei rugaciunea.

Anul acesta am preluat, la noi la biserica, o grupa de prescolari ( 4-7 ani). A fost o mare provocare pentru mine, pentru ca am lucrat de vreo 6 ani doar cu preadolescenti. Multumesc, draga mea M. pentru ca mi-ai oferit aceasta ocazie minunata de  a  preda in acest an copilasilor de la grupa mica. 🙂

IN duminica aceasta am avut ca subiect de discutie, am centrat si joaca noastra in jurul rugaciunii. Asa ca va voi povesti ce am facut noi, poate va vom inspira si pe voi….si asteptam, cu mare drag,  si ideile voastre.

” Copii, voi v-ati rugat astazi? Ar putea vreunul dintre voi sa imi spuna ce este rugaciunea?

Da, asta inseamna sa stai de vorba cu Dumnezeu…si nu e greu….voi stiti, nu-L putem vedea pentru ca este Duh(ei stiu ce inseamna aceasta), dar este peste tot si ne priveste cu multa dragoste…si abia asteapta sa vorbeasca cu fiecare dintre voi.

Hai sa vedem: ce am putea sa -I spunem lui Dumnezeu? Poti vorbi cu el cand esti trist, cand esti bolnav, rugandu-L sa te vindece, cand esti bucuros, cand primesti un dar….ORICAND!!

1. Poveste

Sa va spun o poveste adevarata despre puterea rugaciunii.

INtr-un mic orasel, traia o fetita, pe care o chema Silvia. Famila ei era foarte, foarte saraca. Se apropia Craciunul si micuta Silvia care avea 9 anisori isi dorea tare mult sa poata merge la biserica si cu colindul. Dar nu avea nici o hainuta groasa pentru iarna. Era asa de trista….de multe ori statea langa geam, privind cum ninge…si tristetea i se adancea:”oare, de ce suntem noi asa de saraci? macar o hainuta mi-as dori si eu…nu o papusa sau altceva….”. Mamica ei ii spuse: „Silvia, dar Tatal nostru din ceruri este foarte puternic: de ce nu il rogi sa primesti o hainuta? haide sa ne rugam zilnic pentru asta”.

Si Silvia s-a rugat, s-a tot rugat…nu mai era mult, o zi -doua si Craciunul se apropia. Cand, intr-o dimineata, cineva batea la usa. Cine sa fie oare? Nu prea aveau ei vizitatori….Era postasul….si nu singur, ci cu o cutie maricica in brate. „De la cine este?”, intrebara mama si fetita mirate. De la matusa Emilia, spuse postasul.

De cand nu le mai scrisese aceasta matusa…cum de si-a adus aminte tocmai acum de ele?? Si cand au deschis cutia, ce credeti ca se afla acolo: un paltonas frumos , violet….credeti ca ii venea fetitei? sigur, perfect…pentru ca atunci cand Dumnezeu iti daruieste ceva, El face ca totul sa fie potrivit, perfect.

Vedeti cum Dumnezeu asculta rugaciunile sincere ale copiilor? 🙂

2.Experiment despre rugaciune

Am facut un mic experiment despre rugaciune si ce ar putea sa -L faca pe Dumnezeu sa nu ne auda cand ne rugam.

Am avut nevoi de un tub lung de la servetele. Pe el am scris mare : RUGACIUNE. Am ales un voluntar (sigur toti doreau sa fie voluntari, asa ca am impartit biletele -aveau desenate fete triste si la cine se nimerea singura fata vesela venea in fata 🙂  ).

Copilul voluntar trebuia sa vorbeasca prin tub: vocea se auzea clar si tare: putea chiar sa rosteasca o mica rugaciune: Doamne Isuse, iti multumesc pentru parintii mei. Atunci cand viata noastra este frumoasa, nu facem lucruri rele, Dumnezeu ne asculta rugaciunile si cand ii cerem ceva, dupa voia LUi (va dati seama eu am explicat lucrurile acestea pe intelesul lor), ne asculta.

INtr-un cutie aveam o multime de ghemotoace mari de hartie. Si spuneam: intr-o zi, Gigel (foloseam numele lor), nu o asculta pe mama sa….si introduceam o hartie(neascultarea) in tubul rugaciunii. IN alta zi, Andreea o loveste pe surioara ei -introduceam alt ghemotoc in tub. Dupa ce a fost aproape plin, l-am rugat pe copilasul voluntar sa vorbeasca prin tub: sigur, vocea se auzea infundat si fara putere….deci, Dumnezeu nu are cum sa ne asculte rugaciunea atunci cand facem lucruri rele. Trebuie sa ne cerem iertare….si atunci…..am aruncat toate ghemotoacele din tub….si rugaciunile noastre pot fi auzite din nou.

3. Cantecele despre rugaciune:

Cand ma rog Domnul raspunde :DA/ Alteori El spune: ASTEAPTA/Uneori, spune:NU, pentru ca ma iubeste/ Dar eu stiu ca El raspunde cand ma rog.

Mai este un cantecel frumos: Roaga-te dimineata, roaga-te si la pranz, roaga-te pe-nserate ,roaga-te orisicand.

Daca nu stiti melodiile, le-am cautat pe youtube, dar nu le-am gasit (voi incerca alta data sa va pun si melodia cantecelor), puteti inventa voi o linie melodica.

4.Versetul lectiei si lucru manual

Rugati-va neincetat!

Si am facut niste umbrelute ale rugaciunii. Le-am spus ca , atunci cand ploua, umbrela ii protejeaza, tot asa si rugaciunea ne protejeaza pe noi si ne aduce bucurie. Versetul a fost scris pe umbrelute. Ei le-au decorat cu umbrelute (eu si cealalta invatatoare ce ma ajuta, le-am lipit).

Sursa de inspiratie  pentru umbrelute o veti gasi pe blogul Talente de nazdravani (am pus link direct spre articol).

5. Concurs

Am facut si un mic concurs. Fiecare a primit o foaie foarte frumoasa de desenat ce avea ca tematica tot rugaciunea. Data viitoare, cine va veni cu ea colorata frumos, va primi un premiu. Sa vedem cati dintre ei vor dori sa castige un premiu  si nu vor uita de desen? 🙂

Este totodata si o tema ce va fi facuta cu parintii (ei trebuie sa le citeasca ce scrie pe foaie si sa discute impreuna)-imi place mult, din cand in cand, sa le dau teme ce ii implica si pe parinti.

Desenul l-am preluat de AICI, unde veti gasi si alte idei de lucru manual si pentru copii mai mari (sigur, tot despre rugaciune). Este un blog  ce are foarte multe fise interesante ce pot fi folosite in cadrul scolii duminicale. Il recomand cu mult drag.

Cu siguranta, acest subiect putea fi abordat si altfel….poate vi se pare ca am facut cam multe activitati pentru varsta lor…data viitoare , vom face o scurta recapitulare, si vom vedea ce au retinut.

O carticica foarte buna pentru copilasii mici, este aceasta : (costa doar 5 ron, si contine imagini foarte frumoase insotite de rugaciuni scurte  si mici discutii pe care puteti sa le purtati cu cei mici)

Va astept cu drag sa veniti si voi cu ideile voastre…ne-ar fi de mare ajutor!

Si nu uitati: RUGATI-VA NEINCETAT! 🙂

13 gânduri despre „Rugaciunea pe intelesul celor mici

  1. Carticica asta ultima o avem si noi si imi e atat de draga!!! Chiar acum e pe noptiera si o citim seara 🙂

  2. Ce mult îmi doresc și eu asta pentru G! Suntem așa singuri aici și toată responsabilitatea cade pe umerii noștri! Tare îmi doresc o comunitate mai mare în acest sens! Cu copii credincioși!

  3. DRAGA TATII O LECTURA DEOSEBIT DE INTERESANTA … UN MODEL DE LECTIE PENTRU MICUTII CRESTINI PE CARE-I EDUCI… ITI DORESC MULT SUCCES IN ACEASTA MUNCA GREA DAR PLACUTA!

  4. Se spune ca rugaciunea e mare cat Dumnezeu, pentru ca in fata ei este Dumnezeu care o rezolva. deci sa ne ajute Dumnezeu sa ne rugam neincetat.

  5. Ne place foarte mult rugaciunea inger ingerasul meu si ne rugam in fiecare seara inaite de culcare si nu nu trece pe langa o biserica fara sa faca cruce

  6. Rugaciunea este foarte importanta in viata omului, este relatia dintre el si Creatorul acestui univers. Este foarte bine s-o invete de mic si ma bucura initiativa acestui articol!

    Pupici

  7. Este foarte bine de sadit in inima copiilor de mici rugaciunea,caci cind vor creste mari vor fi scutiti de multe lucruri .

  8. Multumim frumos pt idei!!!nu reusim sa vedem titlul cartii de la sfarsit,ne intereseaza.multumim si Dl sa va binecuv!!!

  9. Mulțumesc frumos pentru comentariu!
    Hmmm sunt 10.ani de când am scris articolul😊,dar cred că vorbeam despre Promisiuni pentru cei mici( dar nu știu dacă se mai găsește prin librării)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s