ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Invatam lunile anului

9 comentarii

Am stat astazi un pic pe ganduri..incercand sa imi aduc aminte la ce varsta am invatat eu lunile anului :)….si am realizat ca nu mai stiu…..cred ca…”asa din mers”…oricum si parintii nostri ne luau foarte multe carti, asa ca multe dintre informatii le luam direct de acolo.

Astazi am facut un mic joculet pentru invatarea lunilor anului….nu am facut nimic  complicat si-asa denumirea lor nu este una foarte usoara pentru un copil. Nu ma asteptam la sfarsit sa le memoreze in ordine sau sa le stie foarte bine. Dar am vrut sa discutam despre ele, sa-si dea seama ca exista cursivitate intre ele, ca fiecare anotimp are 3 luni.

Am facut 12 cartonase mari pe care am scris lunile anului. PE fiecare am desenat un mic simbol (fulg pentru iarna, ghiocel pentru lunile de primvara, soare pentru vara si frunze pentru toamna).

LE-am asezat sub forma de cerc, spunandu-i lui D. inca o data ca, in timpul unui an, pamanul nostru se invarte in jurul soarelui exact 12 luni sau 365 zile. Si ne-am invartit si noi, o data cu pamantul in jurul soarelui, vorbind despre fiecare luna in parte.

IN dreptul cartonaselor am aranjat si zanele anotimpurilor(marionetele confectionate de noi- am vorbit despre ele aici. Iar in mijloc am pus batranul an , o carte cu poezii despre lunile anului si un joc (calendarul anului). Dar, voi lasa pozele sa vorbeasca , poate explicatiile mele nu sunt prea grozave 🙂

 

 

Fiecare zana ii prezenta cele 3 luni in care domnea ea. Apoi repeta lunile impreuna cu D.

I-am povestit si ca in martie, s-a nascut el, ca in iunie s-au nascut tati , Alex, o verisoara si sora mea, in iulie bunicile si un verisor, in octombrie mami….si tot asa… Este important sa cunoastem lunile anului….acestea delimiteaza anul intreg, altfel daca nu am imparti timpul, ar fi mare haos.

L-am pus sa mearga cu picioarele, calcand pe cartonase de la o luna la alta, facand astfel si el calatoria globului nostru in jurul soarelui 🙂

„Haide sa mergem: suntem in luna ianuarie….trecem in februarie….si tot asa”

 

L-am pus sa sara de la o luna la alta (a fost un pic mai dificil, asa ca ii spuneam vezi ca este in anotimpul vara sau toamna).

Ne-am jucat apoi jocul cel nou despre lunile anului. Erau o multime de cartonase sub forma de „felii”-sferturi… Lunile aveau si denumire, dar erau si numerotate. Sigur D. nu s-a uitat la denumire(oricum era in germana) , ci la numere :). L-am provocat la un mica competitie: cine termina primul de facut un calendar: el sau eu ?:) Si cum se puteau face cate 4 calendare, am jucat jocul de doua ori.

 

 

 

Daaa…si am inventat un cantecel despre lunile anului, prin care le-am recapitulat pe toate. 🙂

Voi ce jocuri folositi pentru invatarea lunilor anului?

 

9 gânduri despre „Invatam lunile anului

  1. Eu tin minte perfect ca eram in clasa 1-a si invatatoarea a intrebat cine cunoaste lunile anului. Un singur baiat (Adrian Gradinaru- am o memorie a numelor fantastica, dar extrem de proasta a fetzelor) stia. Eram toti cu gura cascata…Deci noi, in cl. 1, nu stiam…Si acum, cand il invat pe S. cate ceva, imi dau seama cate lacune am, si ce important e sa te invete cineva ceva cat esti mic.

    • Cred ca eu le-am stiut prin clasa a II-a…da asa este, mama mea era invatatoare si ne invata, dar nu in felul in care ii invat eu pe cei mici. IN primul rand ne-a invatat sa scriem si sa citim: ti-am mai spus eu ca la 4 ani si jumatate citeam si scriam cu litere de mana.
      PE noi ne-a intrebat invatatoarea cine stie sa citeasca….eram eu si inca o fetita…dar acea fetita stia si tabla inmultirii : in clasa I! :))) mien nu mi-a placut niciodata matematica :))

      e tare bine sa ii invatam pe cei mici cate putin din toate,asa dupa nivelul lor….si pe masura ce cresc, adaugam notiuni noi 🙂

  2. Cartea cu anotimpurile cu arc este super tare! De unde ai luat-o? Că eu chiar zilele astea am căutat pe net așa ceva și nu am găsit ceva să-mi placă 😦 adică ceva foarte clar ca și imagini!

    • am luat-o tot de la libraria elefant….da,are poze dragute, dar cred ca mai ok ar fi cartea despre care tot vorbeste Raluca de la editura LItera. si eu mi-o doresc pe aceea. Poate reusim si noi sa o luam. Da, aceasta are toate lunile, dar poeziile nu sunt ff clare…nu pot spune ca imi place tare mult.

      • Eu mă uitam la imagini, dar dacă spui, o să mă orientez spre altele mai clare 🙂 În special cu imagini foarte clare!

  3. Foarte frumos ati lucrat Coca si ai folosit materiale ajutatoare faine.
    Noi deocamdata nu suntem la lunile anului. Eu vreau sa fac cu ei anotimpurile insa intr-o forma mai… multisenzoriala, nustiucum sa-i zic.
    Vreau sa fac un tunel, mai inaltut asa, si pe dinauntru sa fac reprezint anotimpurile. Intram si suntem in primavara, interiorul decorat ca primavara, colorat, flori, sti tu ;), pe urma mergem mai departe prin tunel si intram in vara. alt decor, pe urma toamna cu decorul ei, si la sfarsit iarna. o sa-l fac cumva ca tub in forma de cerc. la sfarsitul iernii printr-un pasaj mic sa putem intra iar in primavara am in minte schema dar inca n-am toate materialele.
    sper sa-l fac pana vine iarna.

    in martie m-am nascut si eu, si fiul meu 😉

    • ce interesant!!!! sunt tare curioasa sa vad cum vei reusi sa faci tunelul….ai putea sa-l faci din fasii din carton pe care sa le rulezi, si apoi cumva, sa le imbini intre ele.
      deci, in martie ati aparut si voi pe lume :)…si pentru mine e o luna asa de frumoasa 🙂

  4. Am incercat si noi metoda cu lunile anului puse in cerc, desenat pe biletel ceva specific anotimpului, ca in fotografia voastra. A iesit suuuper bine, le-a retinut imediat! Bravo pentru metoda si multumim pentru idee! :*

  5. E minunata modalitatea de a invata pe copii anotimpurile!
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s