ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Oricine poate fi un povestitor ( joc educativ)

Un comentariu

Ador poveștile. Dacă vrei să-mi vinzi ceva și pur și simplu îmi arunci produsul in față spunandu-mi ca face cate-n luna și-n stele , e posibil sa te refuz. Dar daca știi să-l ambalezi intr-o poveste frumoasă și reală, e posibil să îmi stârnești interesul și chiar sa-l cumpar :)).

Iubim poveștile… nu degeaba povestea a avut rolul ei important in fiecare generatie. Le spun copiilor mei: „ cu cât citiți mai mult, cu atât veți ști să povestiți și voi cât mai frumos, veți avea un sac doldora de cuvinte noi, veti deveni creativi”.

Așa că astăzi vă aduc o idee de joc de creat povești . Nu cred ca este o idee nouă, dar mie imi place mult să exploatez jocurile ce le avem. De multe ori le folosim nu doar ca sa ne jucam conform regulamentului , ci le intregrez si in lecțiile noastre. Avem un joc cu imagini mari, superbe. A fost creat special pentru cei ce iubesc sa scrie și să spună povești. Nu trebuie sa aveti un astfel de joc ( al meu nici nu stiu daca se mai gaseste – se numeste Story Sparkers de la Educational Insights). Căutati pe net imagini deosebite, inedite, scoteti-le la imprimanta și transformati-le in carduri.

1.Cea mai hazlie poveste

povesti2

Priveste imaginea și incearcă să inventezi o poveste cât mai amuzantă.

2.Spune o poveste pornind de la imaginea ta în care să folosești neapărat și  cuvintele: „lună, soricel, apa, tractor, etc” .

povesti3

3. O poveste colorata ( folositi in povestea voastra cat mai multe culori)

povesti1

Exemplu : Ileana si-a pictat fața ca un tigrișor. „Ei, mi-am spus eu,mi se pare plictisitor sa folosesti doar doua culori- negru si portocaliu,  eu vreau să fiu un unicorn curcubeu. Asa că am luat toate culorile din cutie( galben, verde, albastru, portocaliu, rosu, roz, mov) si m-am transformat în cel mai colorat unicorn ce s-a vazut vreodată. Nici mama nu m-a reunoscut când am ajuns acasă. ”:)

4. O poveste cu emoții

Inventează o poveste în care să folosești cât mai multe cuvinte ce denumesc stări sufletești.

povesti5

5. Oratori la intrecere

Ai un minut la dispozitie ca sa-ti spui povestea pornind de la imaginea ta. Oare care dintre povesti ii va captiva pe cei din jur? Care va fi cea castigatoare?

povesti 5.jpeg

6. Poveste alfabetica

Aceasta le va da mult de gândit. Au de creat o poveste în care fiecare propozitie să inceapă cu câte o literă din alfabet spusă în ordine.

ochiul

Exemplu: Alina s-a dus la plajă. Bătea soarele atât de tare, încat cu greu puteai sa vezi ce era in fața ta. Ce interesant! Din departare, se zărea pe plajă ceva albicios. Era asa de curioasa că nu putea rezista tentatiei de a vedea ce putea fi acolo. Fața i s-a lungit de uimire… Glumă sau nu, dar pe plajă trona un ditamai ochi prăjit. Hainele îi căzură din mână. Inima îi bătea tare. Jucatul unei feste nu i se parea un lucru  tocmai grozav pe căldura asta.

7. Povești fără noimă

Dacă sunt mai mulți copii, fiecare trebuie să spună o propozitie care să aibă legătură cu imaginea data și urmatorul sa  continue cu o alta. Nu trebuie neapărat să aibă legătură intre ele, dar  fiecare , la randul lui, să folosească un cuvânt din ce a spus  vorbitorul anterior.

Sunt sigură că voi veți găsi idei si mai creative, important este să vă distrati și să lăsați cuvintele să curgă in voie . 🙂 Spor la spus povești ! 🙂

 

 

 

 

 

 

3.

Un gând despre „Oricine poate fi un povestitor ( joc educativ)

  1. Te invit sa vizitezi canalul nostru de youtube “Lumea lui Morcovel” cu cantece si animatii pentru bebelusi: https://www.youtube.com/playlist?list=PLld_dwTNzJn5—WrdsDxRipv_QBXvIad

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s