ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Înainte de a spune ” noapte bună” …

Un comentariu

Este incredibil cât de inventivi pot fi cei mici atunci când nu vor să meargă la culcare. Poate ca în urmă cu vreo două ore, i-ați tot rugat sa-și strângă jucăriile, dar parcă nici nu v-a auzit… dar când vine vremea de somn, îi apucă o hărnicie teribilă  și vor să strângă tot , chiar și jucăriile cu care nu s-au jucat. :).

Alteori, răscoliți împreună cu cel mic toată casa pentru că nu știți unde s-a ascuns plușul lui preferat pe care il ia la culcare in fiecare noapte. Și vă spune plin de seriozitate ca nu va dormi deloc dacă nu i-l veți găsi! 🙂

Și de câte ori nu ați încercat toată ziua  să îi  întrebați ce au făcut la școală sau la grădiniță și în afară de un ” bine” nu ați aflat nimic, dar tocmai atunci , inainte de culcare…cand timpul este deja înaintat și vreți neapărat sa adoarmă, au așa un chef de vorbă  și vă povestesc cu detalii muuuulte tot ce s-a întâmplat în ziua respectivă 🙂 .  Eu mă bucur de aceste discuții și el consider foarte importante, dar când devin interminabile și știu că dimineața ursulețul cel mare se va trezi foarte greu, încercăm sa le oprim ușor și ne spunem că mâine  ne vom cuibări în pat și mai devreme că să avem mai mult timp să povestim .

Noi încercăm seară de seară, așa, cam cu o  oră și jumătate înainte de culcare ( acum la ora 9 trebuie să fie în pat)  să păstrăm un mic ritual care să ne conducă încet , încet spre ora de somn.  Strângem jucăriile, ne spălăm, ne schimbăm în pijamale și alegem ce să citim înainte de culcare. Și nimeni nu mai face nimic altceva atunci când ursuleții trebuie să doarmă. Să nu credeți că totul e perfect la noi. De multe ori, încep să se hârjonească , să râdă și le piere tot somnul. Alteori, realizeaza ca nu au lânga ei cățelușii lor din pluș , pe Pufi și Iacri  ( nume alese de ei … dorm cu acești cățelusi de cand aveau doi ani, fiecare dintre ei). Altădată , li se pare ca e prea cald, prea frig, prea întuneric sau prea liniște 🙂

Dar sunt sigură că și voi ați trecut prin toate astea … 🙂

Cum vă pregătiți voi de culcare?

”Oare cum se pregătesc puișorii animalelor de culcare? ” m-au întrebat de multe ori copilașii mei.  Și uite cum am aflat…

Am primit de curând un dar superb din minunata lume a cărților Usborne… un set de povești ”adormitoare” le spun eu 🙂  Și i-am pus lângă setul de cărți pe Pufi și Iacri, paznicii somnului ursuleților 🙂

Cred că ar trebui, ca înainte de culcare, să alegem să le spunem copilașilor, îndeosebi celor mici, povești liniștitoare, cu imagini frumoase , dar simple.

Setul ” Baby’s Bedtime Stories Box~ este o cutiuță cu imaginea unui cer înstelat ce conține 6 cărticele :

– Sweet Dreams Storybook
– Teddy Bear Stories
– Night-Night Stories
– Sleepytime Stories
– Little Stories for Bedtime
– Baby Animal Stories

Deși, după titlu,  par adresate bebelușilor, vă asigur ca aceste povestiri merg citite și la vârste mai mari. Le-as putea numi chiar mici povești terapeutice. În povestioare, sunt invocate fel si fel de motive de ” nesomn” și cum pot fi rezolvate.  De fiecare data, animăluțele, caci ele sunt personajele principale, adorm liniștite și fericite.

Nu am putut trece peste acest aspect…știu, sunt conștientă și mă doare sufletul când mă gândesc că sunt copilași care adorm in frig, in zgomote de împușcături cu groaza in suflet, flămânzi, murdari…singuri, bolnavi… Nu vreau să mă rup de realitatea acestei lumi, cu postarea mea… dar acum, mă dresez familiilor care trăim in condiții cât de cât normale.

Eu cred că o astfel de poveste spusă cu voce caldă înainte de culcare și rugăciunea de seară , ar liniști orice copilaș.

De multe ori, li se spune în aceste povestioare: ” ascultă liniștea din jurul tău…. și închide ochișorii… doar închide ochișorii ”

Dar oare de ce nu adormeau puișorii animalelor din carte?  Cu siguranță, în timp ce veți povesti despre ele, cei mici se vor recunoaște pe ei :).

Când rățușca nu vroia sa adoarmă pentru că nu o găsea pe prietena ei broscuță, copilașii mei mi-au spus ca tot așa nici ei nu pot dormi până nu-și găsesc cățelușii din pluș.

Nani, nani, elefănțelule.. 

Cum să dormi, când mai sunt atâtea lucruri interesante de auzit si de văzut? Tot așa micuțul elefănțel nu vroia să adoarmă. Dormitul i se părea plictisitor și deloc distractiv! Aici D. s-a recunoscut! Îmi spune adesea: ” De ce trebuie să dormim?? Aș vrea ca să închid ochii repede și într-o secundă să se facă dimineața!” 🙂

” Doar închide ochișorii , elefănțelule…nu trebuie să dormi…doar ține un pic ochișorii închiși… ” Și ce credeți că s-a întâmplat… a adormit în câteva secunde 🙂 .

ȘI de câte ori, cei mici nu au vrut să meargă la culcare luând cu ei un lucru îndrăgit. La noi e o adevărată discuție uneori. Pe lângă cățelușii din pluș, se mai strecoară câte o mașină din metal sau de o dimensiune mare, un cub din lemn sau cine știe ce alte minuni. Le-am spus de multe ori, că se vor putea răni în timpul somnului și că nu pot dormi cu orice.

Uite așa si micuțul iepuraș dorea să prindă în eșarfa lui tot felul de lucruri pe care să le ia cu el la culcare: un fulg de nea, apusul de soare sau adierea unui vânt mititel.

Atât cât veți putea voi vedea din textele ce se zăresc in poze, veți observa de fiecare dată… că părinții nu își zoresc copiii și au atât de multă răbdare.Da, e drept sunt doar povești, dar aceste cărți nu au fost scrise la întâmplare.  Uneori, micuților noștri  le cam place să întindă coarda :)… dar dacă noi ne păstrăm calmul, încercând  să privim cu seriozitate problemele lor, fie ele și închipuite ( știu, uneori sunt  chiar caraghioase, dar pentru ei pot fi ataaat de mari!! ) , vor realiza, încet , încet,  că somnul este important, că respectarea anumitor reguli este un lucru bun, ce îi ajută tot pe ei.

Dacă doriți să cumpărați și voi acest set,  mai multe detalii, poze veți găsi în albumul  Ancăi aici . Setul este la reducere și arată așa de frumos, un cadou minunat de pus sub bradul de Crăciun.

Vă las în încheiere o povestioară… știți unde este cel mai liniștit și cel mai frumos loc din lume? Nu într-un palat, nu în cine știe ce loc sofisticat…ci acolo unde e mama, tata…acolo unde sunt cei pe care copilașul îi poartă cu dragoste în inimioara lui.

 

Un gând despre „Înainte de a spune ” noapte bună” …

  1. Ce frumoase sunt cărțile!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s