Fara sa le citesc aventurile micutului suedez Nils, ursuletii si-au manifestat dorinta de a fi mici, mici ca sa poata sta pe spatele animalutelor si sa se plimbe cu ele 🙂 .
Dimineata devreme, le-am spus baietilor ca avem un musafir : Nils impreuna cu gascanul sau a ajuns chiar in Romania si a venit in micutul nostru orasel sa-i viziteze pe ursuletii nazdravani. Stim ca erau incantati de atmosfera de vara tarzie din gradina noastra.
Si cand i-am anuntat ca vom da o raita prin tot orasul cu autobuzul, erau foarte fericiti. Da, pentru multi dintre voi transportul in comun poate fi o corvoada, dar pentru ai mei care au mers cu autobuzul de vreo 2-3 ori in viata lor, este o adevarata distractie. Micul dejun l-am servit in oras, in drum spre statia de autobuz, aratandu-i lui Nils covrigii nostri brasoveni care sunt tare buni cu iaurt 🙂 .
Ne-am urcat pe ultimele locuri si am mers prin tooot orasul ( nu o data s-a uimit soferul ca noi suntem singurii care tot mergem si nu coboram la capatul liniei :D. De pe geam, i-am aratat lui Nils cum este un orasel de la malul Dunarii: cum sunt blocurile, oamenii, strazile, cladirile mari, zonele cu casute si gradini.
Si i-am facut cunostinta cu o pisica – poate ii era dor de motanul sau de la ferma din Suedia . 🙂
Ajunsi acasa, am povestit fiecare despre tara noastra.
Ca sa cunoastem mai bine patria lui Nils, am cautat cateva carti. Baietii erau tare curiosi sa afle ce animale traiesc in acea zona.
Ghidul de calatorie, editura Litera, ce prezinta curiozitati si informatii despre fiecare tara a lumii, este preferatul lui D. L-a rasfoit de zeci de ori.
Am aflat ca suedezii mananca si ei sarmale ca si noi 🙂 si ca au un joc tare interesant cu lemne si coroana de rege ( Kubb).
Dar si noi am avut o carte speciala ce i-am aratat-o lui Nils- Romania. Descopera frumusetile noastre naturale
Cred ca este printre singurele carti despre fauna, flora, apele si formele de relief din Romania , explicate prin imagini si informatii pe intelesul celor mici. Cred ca ati vazut-o si voi pentru ca i s-a tot facut reclama pe posturile de televiziune.
A fost achiztionata de la Penny la pretul de 19,99 ron. La cumparaturi de 30 ron, la casa primiti un set cu 4 stickere ce pot fi lipite in carte si un card cu sunete. Acesta este functional doar daca achiztionati si cititorul de sunete ( 19,99 ron ) . NOi nu avem si cititorul de sunete,d ar eram foarte multumiti de carte.
Si uite asa si Nils si micutii ursuleti au calatorit prin Romania, descoperind pe paginile cartii natura salbatica, animale istete si simpatice, cele mai interesante plante si formatiuni naturale misterioase.
Am facut si cateva activitati educative impreuna.
Micutul A. a amenajat o ferma si impreuna cu Nils a numarat oile, caii, vacile , caprele si multe alte animalute din curte.
D. a fost ocupat cu un puzzle cu imaginea Europei- am aflat in final care este distanta dintre Suedia si Romania.
Si nu in ultimul rand, i-am citit povestea. Stiu ca sunt mai multe variante tiparite , dar noi o avem pe cea de la editura Arc, cu ilustratii absolut superbe. Povestea este adaptata, cu siguranta nu ar fi avut rabdare sa asculte varianta cea lunga.
Stiti cum a aparut de fapt aceasta carte?
Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia a fost scrisa de Selma Lagerlof, invatatoare la o scoala de fete. Autoarea o concepuse drept material didactic pentru orele de geografie. Dar subiectul lucrarii s-a dovedit a fi atat de captivant, incat , in scurt timp, aceasta poveste a ajuns bestseller.
Cartea noastra a aparut la editura ARC si o puteti achiziona de aici.
Nils ,eroul cartii era un copil asa de nazdravan. Uitati cum il descrie autoarea : ” Locuia candva, in satucul suedez Vemmenhog, un baiat pe nume Nils Holgersson- slab, inalt, cu parul balai, de culoarea inului. Si era baiatul acesta o mare haimana. Nu-i statea gandul decat la mancare si la dormit, la strengarii si nebunii de tot felul”.
Nils este vrajit de un gnom pentru ca se purta foarte urat cu animalele din curte. Este transformat intr-un piticut inalt cat un deget.
Fara voia lui, este luat in zbor de gascanul familiei- Martin si ajunge astfel sa zboare , sa calatoreasca in compania unui card de gaste salbatice.Micutul baietel descopera o lume minunata, in care domnea prietenia, bunatatea si spiritul de intrajutorare. Astfel, si el se schimba devenind un alt baietel: bun, milos, saritor si credincios prietenilor sai.
Povestea lui Nils i-a captivat pe ursuleti si abia asteptau seara de seara sa afle ce a mai facut baietelul ce calatorea impreuna cu gastele salbatice. Si ne-am bucurat mult ca a facut un popas de cateva ore si in oraselul nostru :).
august 23, 2014 la 04:22
Ce frumos, Coca! Imi place mult cum l-ati plimbat pe Nils!
august 23, 2014 la 15:40
Multumim frumos! Si lor le-a placut mult calatoria noastra prin oras 🙂 ( cu masina nu prea mai are farmec:))
august 23, 2014 la 07:03
Țin minte că am început să citesc Nils când eram destul de mică. Dar cartea nu era a mea, și era așa groasă și fără imagini că am renunțat. Am văzut apoi desenele animate. Dar pentru puiul meu vreau să iau cartea. Îmi poți da un link pentru cartea voastră cu Nils? Este foarte frumos ilustrată!
Și apropo, și pentru noi o excursie cu autobuzul este ceva care ne face entuziasmați, pentru că și noi călătorim cu mașina. Puiul meu vroia să se pornească în România într-o zi pentru că știe că numai așa apucăm și noi să călătorim cu un autocar 😀
august 23, 2014 la 15:41
Nico, am reeditat articolul- vezi ca am trecul linkul! 🙂
august 24, 2014 la 11:40
Mulțumesc Coca
august 23, 2014 la 13:55
Minunat!
august 23, 2014 la 15:41
Multumim frumos! 🙂