ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Iona- omul care fugea de Dumnezeu

7 comentarii

” Doamne…unde ma voi duce departe de Duhul Tau si unde voi fugi departe de Fata Ta? Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in locuinta mortilor, iata-te si acolo; daca voi lua aripile zorilor si ma voi duce sa locuiesc la margiea marii si acolo mana Ta ma va calauzi si dreapta Ta ma va apuca.  Daca voi zice: ” Cel putin intunericul ma va acoperi si se va face noapte lumina dimprejurul meu! Iata ca nici chiar intunericul nu este intunecos pentru Tine , ci noaptea straluceste ca ziua si intunericul ca lumina” . ( Psalmul 139: 8-12). 

sursa foto

A fost o data un om care tare si-a dorit sa fuga de Dumnezeu…dar uite, ca al sau Creator, in omniprezenta Sa…este peste tot si oriunde ai dori sa fugi, sa te ascunzi de El…este imposibil.

Astazi, la Scoala Dumincala l-am intalnit pe Iona .  De fiecare data, cei mici sunt impresionati de povestea sa, mai ales ca intalnesc in povestire ceva incredibil.

Dar haideti sa va povestim in detaliu :).

1. Cautati balena

Am printat imaginea unor balene de dimensiune mica ( le-am colorat si laminat). Fisa a fost printata de aici (punctul 5 „Play Find JOnah”)

Balenele le-am ascuns in toata incaperea si copilasii au trebuit sa le gaseasca. Spre final, i-am rugat sa ne arate care este balena speciala ( cea neagra).

A urmat apoi o discutie despre balene: cum arata, unde traiesc, ce mananca, cat de mari sunt.

2. Povestea lui Iona

Pentru imaginile povestirii, am folosit o biblie tare draga noua ( nu are foarte multe povestiri, dar sunt foarte frumos ilustrate).

Iona era un om care Il cunostea pe Dumnezeu. El era un profet, ceea ce inseamna ca el le transmitea oamenilor mesaje din partea lui Dumnezeu. Intr-o zi, Dumnezeu ii spune lui IOna sa mearga in cetatea Ninive – oamenii de acolo erau foarte , foarte rai. Iona trebuia sa le spuna ca , daca nu vor inceta sa mai faca lucruri rele si nu-si vor cere iertare pentru pacatele lor, cetatea va fi distrusa in 40 de zile.

Iona a fost profund nemultumit  si a rabufnit: ” cum sa ma duc eu in acea cetate? S-ar putea ca acei oameni sa se supere pe mine si sa ma omoare…am sa plec in alta directie”.

S-a urcat intr-o corabie si a plecat spre alta cetate – Tars.

Dar, in timp ce se afla pe mare, o frutuna naprasnica s-a starnit. in cele din urma, IOna stiind de ce a aparut din senin aceasta grozavie, i-a rugat pe oamenii de pe vas sa il arunce in mare.

In clipa in care IOna a fost azvarlit in apa, furtuna s-a linistit. Iona incepu sa se roage si pe data a fost inghitit de un peste urias.

Pe cand se afla in burta pestelui, unde a stat 3 zile si 3 nopti, Iona a realizat ca nu trebuia sa fuga de Dumnezeu.

Dar ce minune! Iona nu a patit absolut nimic…in cea de-a treia zi, el a fost aruncat de balena pe malul apei. Vedeti ce vehicul grozav a avut el ca sa calatoreasca pe mare? 🙂

Si unde credeti ca se afla? Sigur, la Ninive, locul de care fugise el atat de mult…

Dupa aventura aceasta extraordinara, Iona era gata sa asculte de Dumnezeu. S-a plimbat pe strazile orasului si a inceput sa strige ( si o data cu el , ne-am facut si noi mainile palnie si am strigat tare) : ” Inca 40 de zile si Ninive va fi nimicit! … Inca 40 de zile si Ninive va fi nimicit!”

Spre surprinderea lui Iona, oamenii s-au speriat foarte tare, au inceput sa se roage, sa strige catre Dumnezeu ca sa fie iertati.

Si Dumnezeu, care este iubitor si drept, i-a iertat.

Iona, nu era prea fericit…se vede ca inca nu-si invatase lectia. Era suparat ca cei din Ninive au fost iertati: ” de ce? erau asa de rai?

Suparat, urca pe un deal din apropiere si isi construi acolo un umbrar. Era asa de cald afara..el tot mai spera ca cetatea sa fie distrusa. Si astepta…si astepta…In locul acela crescu o planta ( un curcubete – un fel de vrej de dovleac) , astfel era asa de bine pentru ca statea la umbra. Dar, minunea nu tinu mult timp; a doua zi, curcubetele s-a ofilit. Tare s-a mai necajit IOna- asa de rau ii parea ca s-a ofilit planta ce ii tinea umbra.

” Iona, ii spuse Dumnezeu , tie mai rau iti pare dupa aceasta planta decat de niste oameni pe care Eu i-am iertat.  Iona, trebuie sa inveti ca Eu sunt un Dumnezeu milos, iubitor si nu vreau sa ranesc pe nimeni”.

Multe putem invata din povestea lui Iona, copii…

IN primul rand, ca nu trebuie sa incercam sa ne ascundem de Dumnezeu- El este peste tot.

In al doilea rand, sa nu radem atunci cand alti copii din jurul nostru fac lucruri rele. Sa mergem sa le spunem. Sa fim iertatori si cu inima buna.

Si sa nu uitam ca mila si dragostea lui Dumnezeu sunt nesfarsite- EL iubeste pe oricine.

3. Joc recapitulativ – In gura balenei

Ideea am preluat-o de aici. Am confectionat din carton o balena fioroasa cu colti ascutiti. :).

sursa foto

Eu nu am avut farfurii din carton ( ar fi grozav daca o confectionati din farfurii, iese mult mai bine; eu am folosit doua cercuri cartonate).

In gura ei au fost puse multe obiecte, animalute marine si personajul biblic Iona. Imaginile le puteti printa de pe linkul mentionat anterior.

Le-am pus o multime de intrebari din istorioara noastra. Dupa ce raspundeau, fiecare pe rand, venea si lua doua lucruri din gura balenei. Daca era ceva ce avea legatura cu hrana unei balene, strangeau puncte pentru echipa, daca nu, nu aveau nici un punct.

4. Hraneste balena

Am desenat o balena rotunda cu mici simboluri in burtica ei : ineluse, pestisori si rame.

Am adus doua pungi cu mancare de pesti :D. ” Adica noi nu avem voie sa gustam, sunt doar pentru balena? „, se tot auzeau lamentarile copiilor… 🙂

Contracronometru, trebuiau sa puna pestisorii si inelusele cereale la locul corect.

Balena micutului A. 🙂

Sigur, dupa ce si-au terminat treaba , balena a fost tare multumita si i-a lasat sa pape tot ce era in burta ei :), ba le-a dat hrana pentru pesti asa de multa cat sa-si ia si acasa :).

5. Prinde-l balena pe Iona!

Am confectionat dintr-un bidon ” un fel de balena”- nu arata ea prea grozav, dar arata ca un peste.

De sus de la inaltime, era aruncata hrana pentru pesti ( ghemotoace din hartie creponata) si era aruncat si IOna ( o papusa de mana moale). Daca jucati acest joc, neaparat sa folositi jucarii din plus moi, pentru ca cei mici sa nu se loveasca.

Pe rand, luau bidonul peste si trebuiau sa prinda atat hrana de peste , cat si pe Iona. Tare s-au mai amuzat.

Ideea am preluat-o de aici.

La sfarsit, au trebuit sa il prinda pe Iona din gura balenei, caci era aruncat pe malul apei.

6. Lucru manual – Iona in burta balenei

La final, micul nostru craft a aratat asa :

Gura se deschide si il vedem pe Iona in rugaciune .

Am indoit o foaie de carton, am desenat cele doua parti pe un carton si le-am decupat o singura data.

Partile au fost prinse cu pioneza tip clema.

Imaginea lui IOna am preluat-o tot de  pe blogul Daniellesplace.

7. Sceneta ” IOna”

Noi nu am reusit sa facem o mica sceneta, pentru ca nu am avut destul timp, dar nici spatiu.

Dar, daca voi aveti spatiu suficient, dintr-o cutie mare puteti face balena si cei mici vor avea un timp de neuitat si totodata povestirea li se va intipari si mai bine in minte , o data ce ei vor fi personaje principale.

Uitati ce ” balene – cutii” tare dragute :).

sursa foto

sursa foto

8. Cantec- Isus e -n Cer si El ma vede

Isus e-n Cer si El ma vede/ Nu pot sa pacatuiesc. 

Isus e-n Cer si El ma vede,/ De El trebuie sa ma tem. 

Refren : Ochii Lui vad tot pamantul/ Nu pot sa pacatuiesc. / Ochii Lui vad tot pamantul, / De El trebuie sa ma tem. 

In videoclipul de mai jos, aveti melodia :

Sa ne insusim si noi, cei mari lectia lui Iona si sa invatam ca Dumnezeu e bun si iertator; sa nu facem discrimanari…pentru ca Dumnezeu vede lucrurile altfel decat noi.

7 gânduri despre „Iona- omul care fugea de Dumnezeu

  1. foarte simpatica lectie, Coca! felicitari! va pupam 🙂

  2. Ce frumoasa lectie!…Noi suntem abia pe la arca lui Noe:). Cum se numeste nasturelul ala (nu stiu cum sa il numesc) de la craftul simplu cu balena care deschide gura? De unde il pot cumpara?xx

  3. O lectie superba! Ce varste au copiii care au participat la lectie? Multumesc

  4. Foarte frumos. Multumesc ca ai impartasit-o.

Lasă un comentariu