ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Alice in Tara Minunilor ( Alice’s Adventures in Wonderland)

8 comentarii

Intotdeauna cei mici vor dori sa afle ce se ascunde in spatele unei usi inchise sau inauntrul unui sertar incuiat: nu cumva se afla o comoara? Oare o lume plina de minuni s-ar putea ascunde in spatele acestei usi ciudate? 

Stiind dorinta celor mici de a se aventura intr-o lume pe care doar ei , copiii, ar putea-o intelege, Carroll. Lewis a creat o poveste superba, povestita si repovestita de ani intregi multor generatii  de copii . Au aparut tot felul de carti , cu ilustratii si coperti diferite, in care povestea era intreaga, exact asa cum a scris-o autorul sau adaptata. 

Nu am citit niciodata in copilarie aceasta poveste, dar o ascultam, in format audio la vechiul nostru pic-up… si acum, imi rasuna in  minte cantecelul …voi il mai tineti minte? 🙂 

Eu sunt o fetita, ma cheama Alice/ Iar unchiul meu Charles o carte a scris. /Dar eu inca-s mica si nu stiu precis… Aievea sunt toate sau vis? „

Astazi, am planuit o zi speciala: o zi in care minunile copilariei sa-si faca loc din plin in casa si curtea noastra :). 

Inca de dimineata, vazand ca s-au ridicat din pat, i-am strigat de pe geam sa vina repede in curte. Cineva dorea sa vorbeasca cu ei. Au venit buluc pe usa…Le-am spus sa caute prin gradina. Si au gasit florile vorbarete. Acestea le-au dat niste indicii care sa-i conduca spre o surpriza. 

Si surpriza era ascunsa in patul din curte ( daa, de cateva zile avem un pat , pus de bunici in curte)- o carte frumoasa , speciala: ” Alice’s Adventures in Wonderland”. 

De vreun an de zile urmaresc aceasta carte, dar pretul ei fiind foarte mare, nu mi-am permis sa o cumpar.

Este creata de celebrul Robert Sabuda.  Alte carti ale acestui maestru in arta pop-up despre care am scris noi pe blog sunt  :Cenusareasa si Cartea Junglei ( traduse in limba romana). Dar, daca aruncati o privire aici, veti vedea multe alte carti minunate, mestesugite de R. Sabuda. 

Am luat-o de pe amazon, din categoria uzata, dar intr-o stare foarte buna, la un pret incredibil de mic ( 2 lire + 2,80 transportul ce se adauga fiecarei carti). Ii multumesc mult Oanei pentru ca ne-a ajutat sa o cumparam de acolo .  Daca doriti sa achizitionati carti uzate, in stare buna, gasiti o firma ce face comenzi prin amazon. Una dintre ele, ce practica un comision mic si recomandata de cateva dintre prietenele mele ( eu recunosc ca nu am comandat momentan prin astfel de firme)  este Comenzi Anglia. Puteti cumpara cartea, noua,  si de pe Book Depository, de aici, transportul fiind gratuit

Bineinteles ca si de aceasta data am fost cuceriti de frumusetea cartii in care totul parea a avea viata. 

Si nu are rost sa va descriu in cuvinte, cacti siti voi, imaginile fac mai mult decat o mie de vorbe…convingeti-va singuri! 🙂 

Nu stiu daca tuturor copiilor aceasta poveste le-ar fi pe plac. Intamplarile nu au un fir logic, multe cuvinte par fara sens. Cu toate acestea, in amalgamul aparent fara sens si logica , povestitorul se leaga de tot ceea ce inseamna dorintele copiilor: ei isi doresc sa fie cand foarte mici , cand uriasi, ca timpul de joaca sa fie cat mai lung, ca obiectele din jurul lor sa prinda viata, ca animelele sa vorbeasca cu ei, ca prajiturile si siropul sa fie la dispozitia lor tot timpul, fara nici o interdictie :). La sfarsitul povestirii, cei mici realizeaza ca , daca dorintele lor intr-adevar s-ar implini,  poate ca ar fi speriati, s-ar simti coplesiti…ca nu e bine ca lumea sa  nu aiba reguli. Da, la inceput totul ar parea incantator, dar apoi si-ar dori ca totul sa fie ca inainte si sa ajunga  ACASA.  Totodata, ii invata sa viseze, sa-si lase imaginatia sa zburde. 

IN urma cu cateva luni cumparasem un set cu figurine din aceasta poveste. Erau inspirate din desenul Disney. Le-am gasit intr-un magazin chinezesc la un pret foarte mic ( 16 ron setul cu 6 figurine).  Puteam sa le modelez si eu, dar ar fi fost o risipa de timp si argila de data aceasta pentru ca figurinele aratau foarte bine. Aceste figurine simpatice ne-au insotit in activitatile noastre din Tara Minunilor. 

Cat timp am pregatit cateva materiale pentru baieti, ei au urmarit desenul Disney si s-au amuzat copios. Personajul lor preferat este pisica de Cheshire. Cantecelul si disparitiile ei intotdeauna starnesc rasete copioase. Desenul il puteti viziona aici ( este dublat in limba romana). 

La pranz, i-am invitat pe Alice, Palarier si Iepurele cu ceas la o serata cu ceai si prajituri. Asa ca , in timp ce mancam, am si discutat pe marginea cartii. 

 Dupa masa, baietii asteptau nerabdatori jocurile promise. 

Am gasit un pachet cu fise , avand ca tema aceasta poveste, pe care l-am folosit din plin. Il puteti printa de AICI.

1.Iepurele cu ceas si intrebarile din Tara Minunilor

Iepurele a aparut si le-a spus ca , daca vor raspunde corect la intrebarile lui, vor primi cate o piesa de puzzle. Daca vor rezolva jocul de puzzle, vor avea voie sa mearga sa o vada pe Regina de Cupa. 

Intrebarile le-am pus cu un scop :). Am vrut sa vad cum cred ei ca arata o tara a minunilor. 

1. Cum s-ar imbraca copiii in Tara minunilor? 

2. Cum s-ar purta parintii cu copiii lor intr-o astfel de tara? 

Aici, mi-au spus ca parintii i-ar pupa toata ziua, i-ar imbratisa si nu i-ar certa niciodata 🙂 

3. Cum ar fi animalele intr-o astfel de tara? 

4. Ce ar manca copiii din Tara Minunilor? 

5. Ce ar bea copiii din aceasta tara? 

🙂 Suc, mult suc ! ( ei spun suc la compotul pe care il fac mai ales vara, in care pun fructe multe si zahar brun foarte putin si la limonada ; sucuri din comert nu cumparam)

Pe masura ce raspundeau la intrebari, si -au primit piesele. 

2. Ajut-o pe Alice sa ajunga la Pisica de Cheshire

Alice i-a dus intr-o casuta unde erau doua cosuri. Intr-unul erau piesele unui puzzle foarte, foarte mic si intr-altul piesele unui puzzle mare. Daca le rezolvau, Pisica aparea :). 

3. Pisici…pisici peste tot…pune-le in ordine!

Aici, micutul A. s-a amuzat sa le tot aseze si era uimit  ca au aparut asa de multe . 

4. Gaseste-o pe Pisica de Cheshire

D. tot ascundea pisica prin gradina si noi trebuia sa o cautam. A desenat si cu creta gura ei mare si zambitoare. Noi stergeam gurile  intalnite in drum cu apa, pentru ca erau indiciile ce ne duceau spre pisica. 

5. Povesteste cu fratii gemeni Tweedle Dee si Tweedle Dum

Micutul A. era cu Alice si D. juca rolul fratilor gemeni. Trebuia sa scorneasca tot felul de povestioare amuzante care sa ne faca sa radem. 

6. Citim, scriem si socotim cu Alice

D. a rezolvat cateva fise matematice  si a scris pe alte fise numele personajelor sau obiectelor intalnite in poveste.

Si micutul A. a desenat  , a cautat litera A de la Alice in fisele speciale, a stampilat. 

7. Creaza o lume a minunilor pentru Alice

 I-am provocat sa creeze o lume pentru Alice din ce doresc ei . 

Lumea lui A. 

Lumea lui D. 

In cealalta parte a zilei, ursuletii s-au jucat in lumea lor din curte- cu o zi in urma si-au construit un cort  din bete 🙂 ( vad ca inca mai rezista) si daca nu s-ar fi inserat, nu stiu daca ii mai luam de acolo :). Se fugareau, inventau tot felul de scenarii, ba chiar au facut si un foc de tabara ( cu pietre si lumanari artificile). Aceasta este lumea minunata a copilariei….poate uneori fara sens si logica pentru noi, dar plina de farmec si fara sfarsit pentru ei, comorile noastre 🙂 

Inainte de culcare, ne-am adus aminte ca noi mai avem o carte cu Alice si au vrut neaparat sa citim si pe aceea 🙂 – Alice in Tara Minunilor de la editura LItera  Mica ( ( ilustratiile si povestea sunt preluate din filmul de animatie Dinsey)

Si cand am stins lumina, o surpriza a aparut de pe pereti… 🙂 zambetele pisicii de Cheshire ( le modelasem din argila fosforescenta si le-am lipit pe ascuns) ..si ii auzeam tipand amuzati : ” uite, inca una…inca una…si aici…si aici… ” Si cu aparatul le pozam si blitzul le incarca si luminau mai tare ( un experiment intersant descoperit de noi in seara asta) . 

 Am reaprins o micuta lumina de veghe… zambetele pisicii s-au stins…si toata lumea s-a dus la culcare…. cine stie in ce Tara a Minunilor se afla ursuletii acum? 🙂 

8 gânduri despre „Alice in Tara Minunilor ( Alice’s Adventures in Wonderland)

  1. Foarte, foarte frumos! Felicitari!

  2. Minunata abordare! Felicitari!

  3. Absolut minunată carte și lecție! De unde ai luat fișele matematice? Pruncul meu a descoperit că-i place matematica! 🙂

  4. Felicitari pentru tot!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s