ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Vanatoare de comori cu… ghicitori :)

15 comentarii

Cui nu i-ar placea sa plece in cautarea unei comori??? 🙂 Daca adultii deja si-au gasit comorile, copiii sunt intotdeauna in cautarea uneia … 🙂

Astazi, l-am sarbatorit impreuna cu verisorii pe micutul A. , asa ca am organizat o vanatoare de comori chiar in gradina noastra. A avut un mare succes….bine, pe drum, la unele probe, cei mici si-au mai pierdut din entuziasm, dar isi reveneau cand auzeau ca nu mai este mult si vor ajunge la comoara.

Din nefericire, nu am poze prea multe, pe unele nu le pot posta din motive personale….dar va voi povesti in detaliu cum am organizat vantoarea de comori . 🙂

Dinainte, am impartit curtea in mai multe zone (7 la numar)si am pus cate un indicator cu sageata. Initial am vrut sa fac o harta, dar am renuntat, gandindu-ma ca ar fi mult mai bine sa gaseasca locul respectiv raspunzand la o ghicitoare si sa incerce singuri sa-l descopere.

Am strans toti copilasii intr-un loc  si i-am intrebat daca le-ar placea sa cautam impreuna o comoara…sigur, urale de bucurie . I-am impartit in doua echipe – in fiecare echipa i-a ajutat cineva mai mare decat ei (va multumesc M. si M. :D), ba chiar au fost si mai entuziaste uneori decat baietii :)))

Am stabilit impreuna niste reguli ale cautatorilor de comori (am ramas surprinsa ca D. a fost tare atent, pentru ca la un moment dat i-a amintit unuia dintre verisori regula legata de suparare):

-nu avem voie sa ne suparam sau sa facem mofturi;

-nu avem voie sa calcam plantele;

-nu avem voie sa stricam nimic din jurul nostru;

-voi lucra in echipa .

Si fiecare echipa a primit intr-o punguta 20 de monede de 10 bani . LE-am spus, ca pe drum sigur vor avea cate ceva de cumparat, dar sa tina cont ca la ultima proba vor avea nevoie de 8 banuti, altfel nu vor putea ajunge la comoara :).

Li s-a dat primul indiciu:

Brrr…e frig! sunt inghetat,

Parca sunt la Pol uitat.

Dar daca vei scormoni,

O surpriza vei gasi.

Si au pornit spre  ZONA INGHETATA.

Cand au descoperit-o au ramas muti de uimire!! „Wooooow!!! Ce e asta??” PUsesem acolo o multime de bucati mari de gheata albastra in care am ascuns oua din plastic cu indiciul urmator. Dar ca sa ajunga la ou, trebuiau sa munceasca serios. Si ce s-au mai chinuit! Aveau mainile inghetate…asa ca mi-a fost mila de ei si le-am adus apa calda si am turnat si peste mainile lor si peste gheata.

CUm am facut sa nu se topeasca gheata? In timp ce le explicam regulile vanatorii,am trimis-o pe sora mea sa preagateasca calupurile de gheata .

INdiciul nr. 2 ascuns in gheata:

Spre un taram imbietor,

Da, e taramul florilor,

Cu ele poti chiar sa vorbesti, 

Secrete sa impartasesti.

Au descoperit ca este vorba despre TARAMUL FLORILOR VORBARETE si au inceput sa-l caute.

Acolo ii astepta o floare vorbareata (am facut un fel de floare de pus pe cap)…si  I. s-a oferit sa ma ajute :)…ce nu facem noi pentru copii ?

Floarea vorbareata a pus cate  2 intrebari despre flori pentru fiecare echipa.

1.Cine este vestitorul Primaverii?

2. Ce floare are nume de animal zburator?

3. Cand te rusinezi te inrosesti ca un…..?

4. TU stii o floricica care te ajuta sa nu uiti?

Au raspuns corect si au primit indiciul nr. 3:

Ei sunt batrani si intelepti,

Caci multe-n viata au vazut.

De frunzele le potrivesti

Tu mai departe sa pornesti.

Hmmmm…ce sa fie asta??? Si ajutoarele mari din echipa si-au dat seama ca este  vorba de locul LA COPACII INTELEPTI.

Acolo, pe crengile unui cires,erau agatate doua pungute. IN pungi erau frunze ce apartineau unor plante diferite. Au trebuit sa le ia pe fiecare in parte (aveau vreo 10 frunze) si sa caute in curte planta cu aceeasi frunza. Va asigur ca nu a fost usor!

Dupa ce frunzele au fost asezate la locul lor, au primit indiciul nr. 4.

Gainuse, cocosei,

Porumbei, chiar si purcei,

Iepurasi, cam coconasi

Ascund secrete: sunt poznasi! 🙂

Oooo…daaaa! e vorba despre FERMA ANIMALELOR. Era asezata in curtea din spate a bunicilor.

Acolo ii astepta un catel amabil si simpatic (mamica ursuletilor) care dupa ce i-a intrebat pe unde au fost si ce au vizitat, le-a oferit indiciul nr. 5.

Daca le vei folosi,

O rasplata vei primi,

Si daca nu le gasesti

Nu uita ca-s omenesti!

I-am ajutat un pic: le-am spus sa caute un indicator care sa aiba un cuvant despre corpul omenesc. Asa au gasit ZONA MAINILOR DESCURCARETE.

Aici au fost supusi la doua probe 🙂

1. Au rezolvat fiecare echipa cate un puzzle (am ales ceva cu BOb Constructorul)

2. I-am pus sa faca super experimentul cu Balonul magic. Cred ca il stiti deja. Eu nu le-am spus nici ce era in sticla, nici in baloane…pentru ei totul a fost magic! 🙂

IN sticla se pune otet si in balon o lingura de bicarbonat. Se aseaza balonul  pe gura sticlei si se umfla singur.

Au fost tare incantati!! I-am rugat apoi sa-si scrie numele pe baloane si sa deseneze o broasca testoasa pentru ca lui A. ii place foarte mult acest animalut.

Sigur, manutele descurcarete au fost rasplatite cu indiciul nr. 6.

OChii tai vor straluci,

Multe lucruri vor zari,

Fii atent cum folosesti

Banutii din saculeti.

Deja stiau: era vorba despre TARGUL SURPRIZELOR.

Am amenajat intr-un loc o micuta taraba cu tot felul de jucarele si rechizite. Vreau sa va zic ca au fost tare chibzuiti….lua ceva si socoteau apoi cat le-a mai ramas in punguta…stiau ca la final le trebuie cei 8 banuti. 🙂 sigur, tot ce au cumparat au luat acasa: erau ale lor! 🙂

Dupa ce au facut cumparaturi serioase :), au primit indiciul nr. 7:

Daca imi vei oferi

Banutii tai stralucitori,

Indicii iti voi oferi

Si mai departe vei porni.

Da, era vorba despre POARTA NIMICURILOR.  De ce i-am spus asa? pentru ca era foarte posibil sa le ofere indicii false….ajunsi acolo li s-a spus ca pentru fiecare indiciu trebuie sa plateasca 1 banut. La inceput….au crezut ca nu le ma ajung banii, ca trebuie sa termine vanatoarea cu cei 8 bani. Apoi si-au dat seama ca e ultima proba …asa ca pentru cele 8 indicii au dat 8 banuti.

De fapt a fost un indiciu mare impartit in 8 bucatele:

NU MAI E MULT! CINEVA FOARTE MIC SI TOTUSI PUTERNIC, STIE UNDE ESTE COMOARA. CAUTA-L!

Au descoperit ca este micutul A., sarbatoritul nostru.

Eu l-am luat in brate pe A. si am inceput sa fug spre comoara…si nazdravanii dupa noi :)))) :” A. , da-ne comoaraaaaa….te rugam!”

COmoara era ascunsa in frigider, la rece. Au fost un  set de oua cu surprize 🙂 Ei au fost tare incantati. Comoara am ambalat-o in hartie argintie stralucitoare.

SI dupa o vanatoare asa de reusita si obositoare pentru copii, am adus TORTUL  sarbatoritului.

D. a fost tare , tare fericit….i-am povestit, doar asa…in mare despre vanatoarea noastra…el a facut indicatoarele (de fapt sagetile de pe ele), dar nu i-am spus prea multe pentru ca doream ca sa fie o surpriza si pentru el, altfel s-ar fi plictisit.

Dar,dupa ce au plecat musafirii, mi-a spus ca marea lui suparare este ca nu am facut si eu o harta: ce vanatoare este asta fara o harta! 🙂 Dar, totodata mi-a spus ca ma iubeste si ca i-a placut mult la ziua lui A. 🙂

15 gânduri despre „Vanatoare de comori cu… ghicitori :)

  1. wow, CATA munca! si ce aniversare perfecta! 😀
    BRAVO!! =D>
    si multe, multe felicitari! 🙂

  2. foarte tare vanatoarea de comori!!!

  3. Pingback: Tortulet de 2 anisori pentru ursuletul A. « ursuletinazdravani

  4. Draga tatii, talentul tau in organizarea unor astfel de evenimente este grozav 🙂

  5. Superba vanatoarea de comori, precum si aniversarea. Cu sigurnta ca ati muncit ceva pentru a o pregati. Felicitari!

  6. din nou, wow coca…superba vanatoarea voastra de comori….felicitariiiii 🙂

  7. cata distractie!!!!!!!!!!! bravo,mami pentru tot!

  8. Foarte frumos! Bravo!

  9. S-ar potrivi ideea acesta de treasure hunt pt şcolari de clasa a II-a? Ce aţi modifica sau ce aţi introduce în plus?

    • Sigur ca ar fi minunata pentru copiii de clasa a II-a! Si eu am un scolar in clasa a II_a si cu siguranta s-ar bucura oricand sa facem asa ceva! Vedeti ca mai am o postare- vanatoare de comori in gradina botanica. Cred ca as aduce in plus si biletele cu calcule matematice 🙂 ( ar fi foarte distractiv sa le faca asa), propozitii incurcate, etc. Si i-as imparti pe echipe, bineinteles.

  10. Am făcut si eu vânătoarea de comori inspirându-mă din articolul dvs. şi a ieşit foarte bine. Cel mai mult le-a plăcut „Târgul surprizelor” , iar alergarea prin toată grădina după potrivire de frunze mi s-a părut genială. Desigur, având doar şcolărei de cl. II, am introdus mai multe întrebări, iar penultima proba a constat într-o problemă de perspicacitate şi într-o aranjare de cuvinte pt a reconstitui ultimul indiciu. Baloanele nu s-au umflat prea mult, iar câţiva ştiau de experiment, căci îl făcuseră şi la şcoală. La noi, „Poarta nimicurilor” a devenit „Poarta isteţimii”, iar „Zona îngheţată” – „Părculeţul vesel”. O echipă a rămas cu 8 bănuţi, iar cealaltă a înţeles că trebuie să rămână cu 8 monede de 10 bani. Eu le-am dat 30 de monede de 10 bani echipelor. Copiii au luat foarte în serios vânătoarea, adică erau uşor stresaţi şi anxioşi înainte de probe. Fiica mea de 9 ani , sărbătorita a găsit comoara, adică o cutie sclipicioasă plină de monede şi bancnote de ciocolată, totul în euro. Cei 2 preşcolari din echipe au ţinut mai greu pasul cu noi, lor le-am dat să deschidă ouăle de plastic unde ascunsesem bileţelele cu indicii. Partea cu umflatul baloanelor le-a captat atenţia celor doi prichindei de 4 , respectiv 6 anişori.
    Mulţumesc pt postare, nu prea am găsit idei în blogosfera românească de profil.

    • Ce frumos!Ma bucur ca ati avut o zi asa de minunata! Si ati fost foooarte inventivi! Felicitari! Tot asa in genul asta, puteti face o data o zi cu probe pentru cercetasi- am pe blog un articol.

Lasă un comentariu