ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Lectie biblica: Nu este aici, a inviat!

11 comentarii

Pentru ca duminica viitoare vom sarbatori Pastele, astazi ne-am pregatit cu cei mici  (copilasii de la Scoala Duminicala) pentru aceasta sarbatoare sfanta.

Am vrut ca ei sa plece de la intalnirea noastra stiind clar ce vom sarbatori noi in aceasta zi. La televizor, in magazine , la scoala vad si tot aud despre iepurasi, oua….si se gandesc ca asta inseamna Paste!

Sigur, nu le puteam oferi unor copilasi intre 4 si 6 ani cine stie ce explicatii teologice , dar am putut sa le povestesc cat mai simplu semnificatia acestui eveniment atat de important pentru intreaga omenire.

Pentru activitatile noastre de astazi am pregatit un decor, oarecum asemanator cu cel de anul trecut….doar ca , de data aceasta  am folosit pamant. Cu siguranta, ati mai vazut aceasta decoratiune pe site-urile straine.

Eu am folosit un vas foarte mare . Am pus sub stratul de pamant seminte de iarba; sper ca in ziua de Pasti decorul sa fie intreg si frumos colorat.

JOc „Oua romanesti”

Pentru ca stiam ca au multe intrebari despre ouale colorate ce se gasesc pe masa de PAsti, am povestit despre ele…decoratul si vopsitul acestora este doar o traditie, nu una intalnita in Biblie, ci mostenita din neam in neam.

Si le-am spus, ca in poporul roman se obisnuieste ca de Pasti sa se vopseasca oua.

Si pentru ca cei mici indragesc ouale colorate, am facut un mic joc distractiv (un fel de vanatoare de oua)care sa ne conduca la un alt joculet mai serios.

Am ascuns prin camera o multime de oua kinder : jumatate din ele erau pline  cu mici obiecte, jumatate erau goale. I-am rugat ca fiecare dintre ei sa vina la noi cu un ou plin si unul gol.

Cand le aduceau, fiecare primeau o supriza si mai tarziu trebuiau sa raspunda la o intrebare.

Si surpriza primavaratica…un mic vestitor la primavarii…tare dulce 🙂

JOc „Simboluri de Pasti”

Este un joc despre care am scris anul trecut aici. Cardurile pentru joc le puteti descarca de AICI.

Am jucat jocul un pic diferit: aratam cate un card si ei, pe rand trebuiaus a spuna daca acel simbol are vreo legatura cu PAstele.

LECTIA BIBLICA

Textul biblic de referinta: EVANGHELIA DUPA IOAN 20:1-18

Va prezint un pachet de lectioare care merg atat de bine in aceasta perioada, le puteti cumpara chiar daca nu predati ore de religie. Eu m-am folosit doar de imagini de data aceasta: sunt frumoase, mari si clare.

Uitati ce contine un pachet: Lucrarea Mântuitorului, pe înţelesul preşcolarilor – sunt 6 lecţii din viaţa Domnului Isus: Intrarea triumfală a Domnului Isus în Ierusalim, Suferinţele, Moartea, Răstignirea, Învierea şi Înălţarea. Materialul conţine text, imagini, cântece, poezii, sugestii de activităţi şi metode de a face lecţiile cât mai captivante pentru cei micuţi.

Pachetul conţine:
Versete: Psalmul 69:30; 1 Ioan 4:14; 1 Corinteni 15:3-5.
Cântări: Isus ştiu mă iubeşte; Dimineaţa, cântă-ţi bucuria.
Foi de lucru.

Le puteti cumpara de aici.

Domnul Isus a  fost deosebit, nici un om nu era ca el. Cu toate acestea, multi erau invidiosi pe el si l-au omorat. Sigur, toate acestea trebuiau sa se intample . ISus  de aceea venise pe pamant: ca sa moara pentru pacatele tuturor oamenilor.

Dupa ce a murit, intr-o zi de vineri, mama Sa si cativa dintre prietenii Sai, L-au dat jos de pe cruce si i-au pus trupul fara viata intr-un mormant. Mormintele din poporul in care traia Domnul Isus nu se asemanau cu cele din tara noastra. Erau ca un fel de incaperi  si in loc de usa se punea o piatra mare .  SI la mormantul lui ISus , a fost pusa o piatra uriasa …pentru ca preotii din acea vreme se temeau ca nu cumva Isus sa plece de acolo ….auzisera ei ca Mantuitorul spusese ca va invia.

IN ziua de duminica, o femeie MAria, care il iubea nespus pe MAntuitor (mult bine ii facuse Acesta), s- a dus la mormant. Si, a ramas muta de uimire: piatra era data la o parte!

S-a speriat: cineva a furat trupul Domnului….deodata , doi barbati in haine stralucitoare, ii spun: „De ce il cautati pe cel viu intre cei morti? nu este aici, a inviat!”

Totusi, nu-i venea sa creada….putin mai tarziu, zareste un barbat …cum era tare intristata, fuge spre acesta si il intreaba: ” Spune-mi, unde l-ai pus? „…credea ca este gradinarul.

O voce calda, inconfundabila….i-a raspuns: „Marie, nu ma recunosti? Sunt Eu!”

„INvatatorule!!!!…. a ingaimat MAria cu sufletul plin de bucurie.

„Uita-te in palmele mele”….acestea purtau semnul cuielor ce fusesera infipte in ele. „MErgi si spune-le tuturor ca traiesc!”

 

Desi, foarte mici , vreau sa va spun ca unii copilasi aveau lacrimi in ochisori….unii dintre ei cunosteau povestea, dar tot le-a placut.

I-am rugat, pe rand, sa imi povesteasca ce i-a impresionat pe ei cel mai mult. Unul dintre ei, mai micut, mi-a spus ca i-a placut tare mult ce intrebare i-au pus Mariei ingerii: „De ce il cautati pe cel viu intre cei morti? ” :).

 

Lucru manual: Crucea si mormantul gol

Le-am spus ca am o surpriza pregatita pentru ei: un mic decor ce le va aduce aminte de invierea Domnului Isus.

Am adus: mici ghivece, pamant ( 3 ron un saculet de 10 l-asa era masurat pe punga), seminte de iarba, floricele artificiale ,pietre, cruci in miniatura facute din crengute de la vita de vie.

Fiecare a primit un ghiveci mic. Si cu o lingurita de plastic, au inceput sa puna pamant in ele.

Am presarat apoi seminte de iarba.

Am acoperit bine iarba (inca un strat de peste 1 cm) si fiecare si-a pus micuta cruce. Erau doua micute betigase de la vita de vie pe care le-am prins cu sfoara.

Au primit si floricele si fiecare si-a decorat cum a dorit micutul ghiveci.

Si ca sa facem si mormantul gol, le-am dat fiecaruia cate o piatra, pe care au vopsit cu acuarela neagra un micut cerc care sa para piatra data la o parte de la mormant.

Tare mandri au fost de micuta lor decoratiune pascala. LE-am spus sa aiba grija de ea si sa nu uite sa ude cate putin pamantul . IN ziua de PAsti, deja iarba va inverzi si totul va prinde viata….asa cum si noi am capatat viata vesnica prin moartea lui Isus.

Bucurati-va din plin de invierea lui Isus Hristos….si nu-L cautati printre cei morti….El este cu noi in fiecare zi….este viu in vecii vecilor!

11 gânduri despre „Lectie biblica: Nu este aici, a inviat!

  1. Ah. Minunat. Minunat.
    eu o vazusem pe aia de anul trecut. Dar, draga mea, de la an la an, frumusetea si creativitatea se inmultesc in tine 🙂
    Foarte frumos din partea ta ca ai ales sa pui in practica darurile ce Dumnezeu le-a pus in tine.
    Esti o sursa de inspiratie :* si un om valoros. Nu doar pentru ca faci, ci pentru ca esti :* :*

  2. O lectie superba! Ghivecele copiilor au iesit minunat, imi place mult ideea.

  3. O lecție superbă! Felicitări!

  4. ne-a crescut iarba in ghivecel…acum e mai mare fata de cand l-ai vazut tu

  5. Ce idee faina cu ghivecele! Superb, Coca, ma inspiri de fiecare data!

  6. „Oamenii rai, au lovit (pe) Isus cu pietre” a spus Bea zilele trecute dupa ce a venit la gradi. Asta e tot ce i-a ramas dupa ce educatoare le-au citit si aratat o mancheta (cel putin atata spus). Am incercat sa abordam aceasta tema care desi pare simpla este asa de complicata. Intr-un final cred (sper) ca a inteles mult mai multe, m-a ajutat foarte mult biblia pentru copii cu ilustratii …
    Imi plac enorm de mult ideile tale. Iar figurinele care le-am vazut pe FB m-au uimiti profund. Cum au spus si fetele mai sus… esti un izvor de inspiratie care nu seaca niciodata.

  7. Pingback: Activitati frumoase si speciale de Pasti | ursuletinazdravani

  8. Pingback: Povestea Pastelui | doua fete cucuiete

Lasă un comentariu