Cat a trait printre oameni, Domnului Isus i-a placut tare mult sa -i invete prin pilde/povestiri cu morala. de fapt, aceste povestiri prind atat de bine atat la cei mari, cat si la cei mici.
Astazi, am adus inaintea micutilor de la Scoala Duminicala, o superba pilda , cea a oitei pierdute. Dar, sa va povestesc cum am legat activitatile noastre ce s-au centrat in jurul acestei pilde.
1. Am declarat ca aceasta zi este „Ziua lucrurilor pierdute”.
Fiecare copilas a trebuit sa ne spuna ce lucruri a pierdut si nu a mai gasit. Unul a spus chiar ca a pierdut un catelus al fratelui sau…dar dupa cateva minute, ne-a linsitit spunandu-ne ca era din plus :).
Am facut diferenta intre lucruri uitate, ascunse sau pierdute fara voia noastra. D. a spus: „pai a ascunde lucruri este treaba mea cea mai importanta de la un timp” :)).
2. Am jucat un joc cumparat de la Julia Toys, un joc din seria Guess who MB. Fiecare echipa avea cate o casuta cu foarte multe ferestre. O echipa alege un obiect din casuta sa ce trebuie ghicit prin intrebari (la care raspunsul este doar : da sau nu) de catre cealalta echipa.Am adaptat un pic, spunand, ca era un lucru pierdut si ei trebuie sa-l ghiceasca.
3. Gaseste lucrul ascuns
Am ascuns prin camera dulciuri mici. Erau peste tot. Fiecare trebuia sa gaseasca cate ceva dulce si sa mearga repede la locul lui. Va dati seama ca s-au descurcat foarte bine, nu? 🙂
4. Un musafir deosebit
Am avut un musafir special : o oita. PRima data am tinut-o la spate si i-am lasat pe ei sa ghiceasca ce musafir animalut vom avea noi astazi, au dat zeci de raspunsuri, dar dintre toate, doar o fetita a ghicit ca era o oita. 🙂
A vorbit cu cei mici si apoi am facut o ministafeta. Fiecare copilas lua oita pe mana si trebuia sa spuna cate ceva despre oi (trebuiau sa spuna cate un lucru diferit). Va dati seama ca unele raspunsuri au fost tare amuzante, mai ales ca nu puteau repeta ce au spus ceilalti.
Aici, D. ne spunea ca atunci cand o oaie se intalneste cu un lup, se sperie atat de tare incat ii cade toata blana. :D.
Apoi , oita s-a asezat linistita in bratele unei fetite si i-a rugat sa fie atenti pentru ca va urma o poveste frumoasa.
5. Povestirea „Oaia cea pierduta” ( text biblic: Evanghelia dupa Luca 15: 3-7)
(decor cu pastoras si oite din argila polimerica, oite si copacei din plastic)
Sigur, povestea am adaptat-o pentru cei mici.
„Era o zi minunata de primavara. Pastorasul era asa de fericit ca in sfarsit putea scoate oitele cat mai des pe pajistea cea mare. El avea multa grija de ele: le ducea la iarba cea mai buna, le dadea apa la timp, le canta din fluieras, le apara de animalele periculoase. IN fiecare seara, cand ajungea acasa, le numara si nu era chiar asa de usor, caci avea 100 de oi. Dar, sa vedeti ce s-a intamplat intr-una dintre seri….hai sa numaram impreuna oitele cu pastorul: 1,2, 3…10…20…30…40…90..95,96,97,98,99….vaaaai!! o oita lipseste…cel mai mic mielusel din turma lipsea!!Era tare nazdravana cel mielut. De fiecare data incerca sa iasa din turma si sa plece in alta parte. Si mamica lui, il certa de fiecare data.
Foarte necajit, desi era noapte si lupii deja se auzeau, pastorasul a plecat sa -si caute mielutul…nu-l putea lasa singur noapte…daca il vor manca lupii?
A inceput sa il strige…haideti sa-l ajutam si sa strigam si noi….”Mieluselule…mieluselule!!….dintr-o data….un behait subtirel se auzi de undeva….gata a gasit locul…era un tufaris plin de spini mari. Nici ca i-a pasat pastorului ca se va rani….a dat toate crengile cu spini si si-a luat mielutul. Plin de bucurie, a pus mielutul neascultator, dar tare speriat pe umeri si l-a dus acasa.
Acest pastor si ce a facut el pentru oita lui…se aseamna cu ce a facut Domnul Isus pentru noi oamenii. Nu i-a pasat ca va suferi cumplit, El a murit pentru noi ca sa ne salveze de la moartea vesnica.
Totodata, voi copilasi, puteti invata ca nu e bine niciodata, oriunde te-ai afla sa pleci de langa parintii tai. Lucruri ingrozitoare ti s-ar putea intampla. Asculta-ti parintii intotdeauna!
6. JOc cu intrebari recapitulative din lectia
Oita -papusa de mana a venit din nou si a vrut sa vada cat de atenti au ascultat ei povestea. Asa ca avea pregatite pentru fiecare copilas o intrebare si o supriza. Daca raspundeau corect la intrebare, aveau voie sa isi ia de pe pajiste o oita din argila. Ce ferciti erau cand isi luau micuta oita in maini! :).
7. Am invatat un cantecel foarte frumos inspirat din aceasta pilda : „Jos in valea cu malini”, versuri: Costache Ioanid, melodie: Nicolae Moldoveanu.
PUteti asculta melodia urmarind videoclipul (da, cu aceasta ocazie , ma veti vedea si pe mine 😀 ) si va scriu in continuare si versurile. IL puteti invata , chiar daca nu veti face aceasta povestire, versurile sunt minunate.
Versurile le gasiti aici.
Puteti asculta o alta varianta a cantecului, doar ca e cantat solo, foarte lent, dar imaginile sunt superbe si ilustreaza excelent povestirea din cantec.
http://www.youtube.com/watch?v=lq-p3uOgYEU
8. Lucru manual : oita din bobite de servetel alb
Am facut un corp de oita. Tiparul si ideea l-am luat din cartea „Biblia , confectionam si invatam”, despre care am scris pe blog aici (puteti descarca cartea tot de acolo).
Am facut bobitele dinainte, altfel nu ne-am fi incadrat in timp. Bobitele au fost prinse cu aracet. Daca faceti aceasta activitate, luati si servetele umede…se vor murdari tare pe manute. 🙂
S-au descurcat minunat.
Am lipit apoi oitele pe un carton. Da, era mult mai simplu sa lipim direct corpul oitei pe carton si apoi sa lipeasca bobitele pe ea. Dar m-am gandit ca vor murdari prea tare cartonasul cu aracet.
Dupa ce oita a fost lipita , ei au decorat cartonasul asa cum au dorit.
Nu uitati, dragi copilasi, fiti ascultatori ca sa nu patiti si voi ca mieluseul nazdravan!
decembrie 4, 2018 la 23:12
Buna, multumesc pt articol si pt ideile minunate! Ai facut referire la Biblia, confectionam si invatam, insa nu o mai pot gasi. Stiu ca a trecut multa vreme de atunci insa mi-ar fi de mare ajutor 😉