ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Iepurasul Fanica ne descopera secretul legumelor …si o surpriza :)

30 comentarii

Si iata cum, dupa cateva luni, iepurasul Fanica vine cu o noua supriza in casa noastra.

Ooo, sa nu-mi spuneti ca nu stiti cine este Fanica? Pai, noi l-am intalnit in urma cu cateva luni…a venit la noi sa ne invete cum sa luptam impotriva microbilor. Era inarmat cu un cd plin de jocuri educative si asa ursuletii au  aflat despre cum sa ne spalam corect dintisorii, ce sunt cariile, ce alimente sa mancam pentru a avea dinti sanatosi, cand sa spalam pe maini si multe altele…

Uitati aici cat mai multe detalii despre acest cd.

De data aceasta, echipa minunata Eduteca ni l-a trimis pe Fanica cu un dar de toamna , ce ne-a adus multa bucurie. Si pentru ca eu aflasem din timp ca vom primi aceasta supriza…am vrut sa-l aduc pe Fanica la viata :)…asa ca l-am modelat din argila polimerica .

Ati aflat si voi acum care era supriza: sigur, noul CD educativ  aparut in magazinul Eduteca : „Fanica si secretul legumelor.”

A fost un bun prilej ca sa avem o zi speciala in care sa gradinarim alaturi de Fanica si sa invatam cat mai multe despre aceste daruri ale pamantului.

Am pregatit o gradina in miniatura. Ursuletii au spart bulgarii de pamant pentru a putea pune acolo legumele.

Generos ca de obicei, Fanica a venit cu cosurile lui pliiine cu legume proaspete (modelate tot de mami cu cateva zile inainte) .

Le-am raspandit pe pamant , le-am studiat, le-am clasificat ( legumele care cresc in pamant si cele care cresc deasupra lui) .

MIcutul A. era ajutorul de gradinar al lui Fanica . D. era un inginer ce venea in inspectie din cand in cand la noi 🙂

Si chiar i-am dat de lucru acestui inspector harnic…peste noapte, gradina noastra se umpluse de daunatori. Foarte nerabdator, D. testase cu o zi inainte cateva jocuri de pe Cd si foarte amuzant i se paruse jocul in care gradina era invadata de insecte . El trebuia sa le prinda repede cu mouse-ul pe cele care atacau plantele. Nu mica mi-a fost mirarea, cand am vazut ca stia ce face fiecare insecta: buburuzele, gandacii de colorado, omizile, coropisnitele, furnicile. In timp ce se juca, aceste informatii erau redate din cand in cand si astel erau retinute tot asa…in joaca. 🙂

Asa ca, rand pe rand, coropisnitele, gandacii de colorado si omizile au fost alungate din gradina noastra.

O imagine din joc

Si cum vremea frumoasa inca mai tine cu noi, ne-am mai facut o mica gradina….langa gradina bunicii unde am pus „puisori de ceapa ” ( cum ii spunem noi la arpagic). Sa fie gradina noastra si a lui Fanica. Sa stiti ca noi avem ceapa verde si iarna ! 🙂

Am sapat locul, am pus pamant proaspat , am facut niste randuri si am asezat cu grija puisorii de ceapa.

Daca doriti si alte idei de joaca cu legumele, uitati aici o activitate de anul trecut ( cu multe carduri si o carte interesanta cu imagini).

Obositi de atata gradinarit, ne-am intors in casa si i-am lasat sa se bucure de supriza lui Fanica : noul Cd educativ cu jocuri.

Asa ca , acum a sosit momentul sa va spunem mai multe despre aceasta unealta educativa. Nu stiu daca sunteti pro sau contra folosirii calculatorului de catre cei mici. Daca e vorba de astfel de jocuri educative, eu stabilesc o limita de timp si ii las sa se joace, mai ales ca afla atatea lucruri interesante.  Pe site-ul Eduteca, este un articol foarte interesant despre Jocurile pe calculator.

Cd-urile sunt recomandate pentru copilasi intre 3-7 ani. MIcutul nostru de 3 ani, A.,  inca nu stapaneste mouse-ul, dar ii place sa raspunda la intrebari sa sa il priveasca pe D. in timp ce se joaca.

Cd-ul contine 26 de jocuri. Cei mici vor afla tot felul de informatii despre legume:

Cum şi când cultivăm legumele?
Ce ştim despre legume?
Ce mâncăruri delicioase putem pregăti din legume?
Putem păstra legumele pentru iarnă?
Cum ne ajută legumele şi de ce sunt ele recomandate pentru a fi consumate zilnic?

Ce vitamine contin legumele?

Totodata, pe langa aceste informatii, cei mici au parte si de activitati ce tin de citit, matematica si scris.

Pot colora felurite planse si construi puzzle-uri.

Plansele colorate de ursuleti ; chiar si micutul A. stie corect culoarea fiecarei legume.

Mai multe detalii despre achiztionarea acestuia si cateva filmulete cu jocurile, le puteti vizualiza aici,pe site-ul Eduteca.

Sa va spun acum despre supriza ce au pregatit-o Fanica si ursuletii pentru voi!

Cei de la Eduteca au fost asa de generosi si ne-au trimis doua cd-uri „Fanica si secretul legumelor”  , asa ca unul vrem sa il daruim.

Vom face un mic concurs. Pentru a participa , va rog sa scrieti intr-un comentariu cum ii convingeti pe cei mici sa consume legume. Poate asa, ne veti da si noua si altor parinti, cat mai multe idei sau poate chiar retete sanatoase.

Concursul se va incheia, marti seara, in data de 29 octombrie.

Va doresc tuturor mult succes  si spor la rontait legume si fructe! 🙂

30 de gânduri despre „Iepurasul Fanica ne descopera secretul legumelor …si o surpriza :)

  1. Cel mai usor e sa mancam si noi acea leguma la masa!

  2. hmm…stii ca vi-am povestit ca tudor si antonia au avut o selectie alimentara severa, doar 3-4 dulciuri si lapte praf pe biberon, ani in sir…dar prin perseverenta zi de zi si in cazul nostru mers pe ideea de recompensare pentru fiecare felie de leguma sau muscatura de fruct…acum au ajuns sa consume cam tot ce se produce in Romania…periodic mai organizam jocuri de grup, cand copiii participa la realizarea unui suc de legume, a unei salate etc…iar la final fiecare are portia lui, pe care trebuie sa o manance…asa reusim sa introducem mereu o leguma noua sau sa o servim sub alta forma (ca si fel de taiere, de gatit etc.)

  3. Buna, Nicoleta! Din pacate, micuta mea de un an si jumatate nu mai prefera aproape deloc legumele, de cand cu eruptia dentara care o necajeste serios. Nu mai vrea sa vada lingurita, furculita, cauta sa muste mai mult din alimentele care ii plac , iar dintre legume, reusesc sa ii dau cate un morcov maricel sub forma de suc proaspat, facut in casa, alaturi de o portocala. E inca micuta si nu pot sa o conving acum de necesitatea unui regim alimentar variat, bogat in fructe si legume de sezon, trebuie doar sa am rabdare si sa astept sa se termine eruptia dentara si sa mai creasca micuta mea! Multumesc!

  4. Cum fac cu legumele: le tai frumos felii, stropesc. cu putin ulei de masline, toate pe o farfurie mare si ma pun langa fiul meu de 2ani si 9luni si rontai la ele si atunci vine la mine si zice : „vreau si eu”. Depinde de starea lui , cateodata mananca putin alta data foarte bine.Eu am mare probleme cu mancarea cu el dar perseverez 🙂 . Spor la gasirea retetei perfecte pt mofturici. Alina Z.

  5. Exemplul nostru este cel mai important aspect in aceasta privinta. La noi nu a functionat nimic, in lupta cu acceptarea legumelor. Pana nu a mai crescut baiatul,sa ma inteleaga efectiv si sa il motivez prin cuvinte nu am avut nici cea mai mica satisfactie in ceea ce priveste alimentatia cu totul, nu doar introducerea legumelor. Acum stie ca va creste mare si puternic, asa ca tati, ca legumele sunt sanatoase si pline de vitamine si ii furnizeaza toate cele necesare si ca il vor ajuta sa creasca repede, repede in inaltime si in greutate, sa nu mai fie cel mai mic din grupa.
    Acum mancam tot mai des impreuna cu totii la aceeasi masa si de cand a aparut si surioara, care e putin mai mancacioasa, ne folosim putin si de ea;), alimentandu-i baiatului ambitia prin competitia cu ea, sa nu cumva sa ramana in urma.

  6. S. e foarte mofturos cu legumele, nu le-ar manca deloc, de aceea apelam la supe creme- pe acestea le accepta, cu morcovi si cartofi intregi in ele. Eu il iau pe lenga mine cand pregatesc legume, il las sa curete si sa taie, sa isi faca „supa” lui…poate poate se imprieteneste mai mult cu ele. Er trebuie sa iau exemplu Cameliei, daca Tudor si Antonia au reusit, sigur reuseste si moftuosul meu. Vara aceasta, in schimb, am castigat razboiul fructelor 🙂

  7. copiii mei mananca legume daca le e foame. zilele trecute am facut fasole batuta si eram aproape sigura ca o voi manca doar eu. ei bine, au venit amandoi langa mine si au cerut cate 2, 3 felii unse cu fasole. morcovii ii mananca doar cruzi, bulion le pun generos in ciorbite si cu macaroane cu branza..conopida in supica, e bataie pe salata de varza., spanac mancam oricand..deci…noi mancam bine legumele (ai mei sunt de 6 si 9 ani).

  8. eu o fac pe Larisa sa manance legumele spunandui ca daca va manca va creste mare si sanatoasa,iar legumele are multe vitamine care o va ajuta sa nu aiba dintiosri urati si ii va da multa energie ca sa poata alerga foarte tare!!

  9. Ale mele mananca legumele selectiv, mai ales in salate preferati sunt castravetii, in supe, ciorbe se mananca cam tot ca le razuiesc si nu se stie ce este pe acolo, dar nu suntem mari fani legume si nici nu avem o reteta a succesului.

  10. Noi ne numaram printre parintii norocosi, cu o fetita deloc mofturoasa….. cred ca ne-a ajutat mult faptul ca a facut experimente cu mancarica….. inca de cand era mica, mica. Imi amintesc cu drag cand, pe la un anisor, aduna cu degetelele bobitele de mazare sau desfacea tecutele de fasole. Animalutele imprimate pe scaunul de masa se infruptau si ele cu delicioasele legume, la fel si hainutele, dar si copilul! Iar cand pregatim masa, e ajutor de nadejde la taiatul legumelor, pe care le mananca pe jumatate…. Mananca cu placere legumele, atat preparate, cat si crude…

  11. SUPER! Ce sanatos! 😀

  12. la noi functioneaza daca ii vorbesc despre leguma respectiva…adora morcovul la cuptor sau fiert si stie ca este bun pt ochi, rosia pt inima si tot asa…are 2 ani si 4 luni.

  13. Din pacate David devine tot mai anti legume. Desi e un gradinar implicat, un cunoscator al beneficiilor legumelor (cred si eu la cat am explicat), drgeaba…se vede ca nu ii plac. Ne salveaza insa fructele pe care le mananca foarte foarte bine.
    Vara e mai bine. Ii plac rosiile si castravetii, si cum le aveam in gradina nu ne lipseau de la masa. Acum e tare complicat. E la etapa carne, dar incerc sa strecor cum pot si cate o bucatica de leguma.

    Mihaela

    Mihaela

  14. De la inceput am mers pe ideea de recompensare pentru fiecare felie de leguma.Cu fructele n-am avut probleme.Acum mananca legumele in supa daca sunt pasate–doar morcovii ii mananca si cruzi-asta dupa ce i-am facut de cateva ori bomboane-jeleu din morcov si prajitura din morcov si mar cu crema de branza.

    • primim si noi reteta de jeleu?

      • JELEU DIN MORCOVI

        INGREDIENTE:
        – 500g morcovi rasi pe razatoarea mica
        – 500 g zahar
        – 100 ml apa
        – 3 plicuri zahar vanilat
        – 2 fiole esenta lamaie , coaja rasa de lamaie ( eu nu am pus )
        – 1 plic gelatina de 10 g ( eu nu am pus , si au iesit super si fara )

        Se amesteca moecovii rasi cu zaharul si se dau la rece pentru 3 ore , amestecand din cand in cand.
        Apoi se adauga apa , vanilia , esentele si se fierbe pana scade toata zeama (spre final se amesteca des sa nu se prinda),
        Gelatina ( daca folositi ) se hidrateaza in putina apa rece si se adauga imediat ce pasta de morcov se ia de pe foc , se amesteca bine pentru a se dizolva , apoi se lasa sa se raceasca.
        Din aceasta pasta se fac bilute care se dau prin nuca de cocos.
        Se pastreaza la rece .
        Sunt foarte bune !!!!

  15. Ce bine e sa inveti asa! Sanatos si gustos! 😀 Spor in continuare la invatatura… 🙂

  16. upsss…de la acest podium al concurentei eu cad jos cu parere de rau…orice asi face si cum as face nimic nu poate indupleca un copil al meu sa iubeasca legumele…oricit de bune ar fi, oricit m-asi stradui sa aiba gust dar si fantezie pe farfurie nimic nu-i poate da inainte ci mereu merg inapoi si inapoi…si ce sa mai spun cind surioara spune ca nu-mi place, fratioru spune :nu-i bun! dar se mai completeaza masa si cu tati care mereu spune :din astea sa nu mai faci!…atunci eu mamica singura ce pot spune? ce pot face? asa ca dragi mamicute eu am cazut de la acest concurs dar cistig acest concurs prin povestile voastre poate reusesc sa induplec aceste suflete mofturoase din casa mea sa minince legumele care sunt atit de sanatoase….Asa ca dragi mamicute astept povestile voastre care ma vor ajuta si pe mine…va pup si succes tutrora

  17. Fanica al vostru este…..delicios! Luca este un mare,dar mare amator de legume si fructe, drept pentru care il socotim pe Fanica prietenul nostru.

  18. Noi am aflat ca legumele sunt foarte sanatoase si ne ajuta sa crestem mari. Asa l-am convins pe David 🙂 Sigur, nu toate legumele au succes, dar cand nu e altceva de mancare decat legume…cu timpul devin foarte gustoase. Un alt truc, nu cedati, incercati la nesfarsit si intotdeauna legumele refuzate sunt introduse cand foamea e foarte, foarte mare 🙂

    • multumesc pentru sfat….nu cedez, inspre binele si sanatatea lui nu am cum ceda, doar ca uneori e atit de greu, si puterile sunt slabite, ca nici nu mai stiu metoda care sa o aplic.Uneori de fortez isi face stari de greata si atunci cedez ,stiu nu e bine dar ceva trebuie sa fie in burtica…

  19. Noi nu avem asa mari probleme cu mancatul legumelor, mai mult cu mancatul fructelor. Cred ca merge facut un piure din morcovel si mar, poate pus un pic de miere sa fie mai dulce.. Lui Paul ii plac legumele calite cu unt, brocolli e asa bun. Cum au zis si fetele, ce ne vede pe noi ca mancam vrea si el.

  20. Of Coca…la mine nu funcționează nici o metodă! Numai ce vrea el din legume mănâncă. În special roșiile îi plac. Dar fierte (în supă sau tocană le mănâncă). 🙂

  21. La noi merge varianta in care ii spunem ce i se intampla daca mananca legumele_ poate vedea mai bine, are mai multa forta, mai multa rezistenta la inot de exemplu ( la ea prinde foarte bine treaba asta, cu asocierea activitatilor zilnice cu diferite beneficii ale legumelor). fierte nu le prea vrea, dar crude le-ar manca pe toate, pana si cartofii. dar cum spunea si o mamica mai sus, daca i le combin si le facem gen prajitura nu are nici o treaba. cum ajungem la mama la curte, face turul gradinii si se serveste din morcovi, menta, patrunjel verde si ce ami gasestede mancat pe acolo.

  22. spanacul a fost cu cantec la noi. foarte foarte greu s-a obisnuit cu el. am incercat in fel si chip sa o fac sa il manance si nu am reusit pana intr-o zi cand fara sa ii ofer a cerut sa ii fac spanac si de atunci mananca cel putin de doua ori pe luna. in rest nu avem probleme legate de mancatul legumelor, chiar ii plac.

  23. si eu vreau cd-ul :P.

    la noi legumele nu reprezinta o problema mare. ana(2 ani si 3 luni) le mananca direct din gradina.daca am ghinionul sa nu fiu pe langa ea, risc sa raman fara cultura. :).Ea mananca orice fel de leguma,coapta sau in parga,cu sau fara coaja, spalata sau nespalata :P.

    Ioan (5 ani si 8luni) e un pic mai selectiv…lui nu-i plac rosiile fara zeama, varza, pastaile de fasole,dovleceii,conopida… mananca in schimb fff bine ardeiul gras,gogosarul si castravetii-toate crude. pe el nu prea pot sa-l conving sa manance ceea ce nu-i place, si nici nu insist. De ceva vreme a inceput sa ocoleasca si legumele din ciorba :(…

  24. Noi mancam cam tot …inclusiv crude ..daca le uit pe jos in bucatarie …ceapa , cartof …mai nou si hrean ..

  25. Noua ne plac legumele. Cartofii, spanacul, fasolea verde, dovleceii, ardei, rosii…..papam de toate. Sper sa mergem asa in continuare si sa nu ne apuce vreun moft. Zilele astea vreau sa fac dovleac copt, sper sa-i placa, sezonul trecut l-a mancat cu placere, sa vedem acum.

  26. La noi se mananca si legume si fructe din greu. Nu le lasa nemancate daca le au langa ele.

    Catalina rade tot, rosii, castraveti, morcovi, ardei si gogosari – ma refer la cele crude in salata sau de sine statatoare – si altele, apoi urmeaza ce mai e in farfurie, respectiv branza si ultima in coada, daca mai are, e painea 😉

    Alexandra le manaca in combinatie, nu e ca sora ei, dar si ea e mare amatoare si de legume dar si de fructe.

    De ce le mancam?

    – Ca sa fim sanatosi si sa crestem drepti 😉 – asta mi-a raspuns chiar acum Alexandra

    – Ca sa fii mare – a raspuns Catalina

  27. Pingback: Concurs Eduteca : Fanica si Olimpiada Fructelor | ursuletinazdravani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s