ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Lectie biblica : Arca lui Noe

8 comentarii

O poveste biblica atat de indragita de  catre copilasii de orice varsta…

Astazi, am stat si noi in ploaie, ne-am jucat cu multe animale, ne-am construit o corabie si l-am cunoscut pe Noe si familia lui :).

Intreg cerul nostru era plin de nori si picaturi uriase de ploaie!

Inca de la intrare…un sir lung de animalute cuminti mergea incet …incet  indreptandu-se spre corabie. Bineinteles ca, zarindu-le, ar fi vrut sa le ia sa se joace cu ele. I-am rugat sa fie rabdatori pentru ca animalutele le vor fi parteneri de joaca putin mai tarziu.

Pentru prezentarea povestirii noastre am folosit doua carti foarte frumoase :Corabia fantastica a lui Noe ( am pus link catre prezentarea cartii ) si Scurta poveste despre Arca lui Noe.

Despre ploaie

” Va place ploaia copii? Cum va jucati voi in ploaie? Cine a sarit prin balti? Dar va place sa va stropeasca o masina in timp ce mergeti spre scoala sau gradinita?

La ce este folositoare ploaia? Ce se intampla atunci cand ploua prea mult? ”

Si raspunsurile au fost frumoase si variate.

JOcul degetelelor ” Ploaia”

Ploua incet sa auzim/ Cu varfuri de degete masa lovim./ Ploua mai tare, norul tot vine,/ Lovim cu degetele masa bine./ Cad pietricele pe sosea./Ciocnim cu degetele uite-asa./

Tuna afara/ Tuna acum! / Batem din pumni bum-bum-bum. 

Vreme frumoasa s-a facut/ Un curcubeu a aparut. / Noi bratele ni le rotim/ Ca norii sa-i gonim . 

Povestirea biblica ” Arca lui Noe”

De obicei, invat orice povestire pe de rost si ma folosesc doar de imaginile cartile sau cu diverse marionete prezint povestea. Prefer sa nu citesc, pentru ca doresc pe parcursul povestirii sa le captez atentia , privindu-i, strigandu-i pe nume sau rugandu-i sa faca cate ceva in ton cu povestirea ce o aud.

Pentru text m-am folosit de „Scurta poveste despre Arca lui Noe” ( v-am pus mai sus linkul de unde o puteti achizitiona; eu am cumparat-o, aproape noua,  de la cineva de pe picasa cu doar 20 ron).

Cartea are ilustratii vesele si colorate; paginile sunt cartonate si scriul mare, cu majuscule. Mai multe poze din carte le puteti vizualiza AICI.

Aveam pe o masuta pregatita si marea supriza  ( fantastica corabie a lui Noe, spectaculoasa pentru orice copilas).

Noe era un om foarte bun si ascultator de Dumnezeu.

Dar oamenii din vremea lui, devenisera tare rai….atat de rai incat Dumnezeu s-a suparat pe ei si s-a hotarat sa distruga lumea ce o crease.

I-a spus lui Noe ca va trimite apa foarte multa pe pamant, desi pana atunci nu plouase niciodata. Totodata, i-a dat instructiuni clare pentru construirea unei corabii.

I-am rugat pe copii sa faca si ei o schita a corabiei, asa cum si-o imaginau ei.

Si apoi, am „deschis” marea noastra corabie. Si chiar era fantastica….si maaare. A fost o idee grozava sa o faca atat de mare, pentru ca cei mici sa realizeze ca intr-adevar arca a fost uriasa.

Dumnezeu i-a poruncit sa aduca in corabie cate doua din speciile de animale din intreaga lume. Cat de interesant! Eu cred ca animalele au venit acolo singure…pentru ca ele asculta de Creatorul lor. Erau atat de multe!

Copiii l-au ajutat pe Noe sa aduca animalutele in arca ( cele din carton din carte si animalutele ce ii asteptasera la intrare). Vreme de un sfert de ora s-au tot jucat cu ele , au deschis usitele, custile…

Oamenii cei rai au inceput sa rada de Noe : ” ce vei face tu cu aceasta arca uriasa? Cum o vei clinti tu de aici? Ce idee nebuneasca? :

Dar, nu a durat mult si primele picaturi de ploaie au inceput sa cada….cu siguranta, nimeni nu a mai zambit sau a mai ras atunci. Dar usa corabiei era deja inchisa.

A plouat torential timp de 40 de zile si 40 de nopti.

Cand ploaia s-a oprit, Noe a trimis un porumbel ca sa vada daca a aparut uscatul. Cand porumbelul se intorcea, Noe isi dadea seama ca apele inca nu s-au retras. In cele din urma, Dumnezeu i-a spus ca este in siguranta si poate cobori din corabie impreuna cu familia sa si animalele.

SI pe cer a aparut un minunat curcubeu…Dumnezeu l-a trimis ca un semn, ca un pact intre el si oameni. I-a spus lui Noe ca niciodata nu va mai fi potop pe pamant. ]

Noi aveam deja curcubeul sus pe tavan. A fost construit dupa acest model.

Intrebari din lectie 

Am jucat un mic joculet recapitulativ. Cine raspundea corect la o intrebare, venea si primea doua carduri.

Acesea erau perechea identica a cardurilor mai mari de pe masa. Ei trebuiau sa le aseze corect. Noi ne-am mai jucat acest joc AICI   de unde puteti printa si cardurile.

Cantecel ” Domnul lui Noe i-a spus ca va fi potopul”
Este un cantecel foarte vesel si antrenant. Se canta neaparat cu semne! 🙂

Noi l-am cantat prima data cu niste papusi de mana animalute si a doua oara cu semne.

Joc ” Ajuta-l pe Noe sa gaseasca animalele”

Noe era suparat pentru ca vazuse doar umbrele unor animale si a unor plante ce dorea sa le aduca pe corabie, dar nu le gasea pe acestea. Cei mici i-au sarit in ajutor si foarte repede le-au gasit fiecareia locul potrivit :).

Craft ” Construieste corabia lui Noe” ( idee preluata de aici, de unde puteti printa sablonul pentru macheta) .

Decupasem dinainte machetele pentru corabie. Copii le-au colorat asa cum au dorit ei.

La sfarsit au aratat asa :

Le spusesem sa le faca cat mai frumoase pentru ca acolo vor veni niste animalute speciale.

Si au sosit si animalutele 🙂 ( adica biscuitei sub forma de animale, pe care i-au rontatit cu mare placere si s-au amuzat de forma lor – am lasat si punga in poza, ca sa vedeti ce marca de biscuiti am cumparat 🙂 – si cei de la Leibnitz au astfel de biscuitei).

Alte idei de prezentare ale acestei povestiri le gasiti si aici ( activitate facuta cu ursuletii anul trecut) ,  aici( pe blogul Mic atelier de creatie  si  aici( pe blogul Caiet pentru casa mea) .

De asemenea, puteti folosi si acest superb GAMEBOARD , construit de noi anul trecut.  Noi nu ne-am jucat acum, pentru ca timpul nostru este destul de limitat.

Am plecat fericiti acasa, fiind sigur de protectia lui Dumnezeu asupra noastra si dorindu-ne sa fim si noi ascultatori ca si Noe. 🙂

8 gânduri despre „Lectie biblica : Arca lui Noe

  1. Pingback: Petrica descopera Arca lui Noe si va pofteste la un concurs :) | ursuletinazdravani

  2. Super, super tot, dar cantecul este minunat, imi place asa mult, e asa plin de voiosie…trebuie sa il invat cu copiii mei ,ii atrag foarte mult cantecele cu semne.Multumim mult pt el!

  3. Multumesc pentru aceste minunate idei.. Pentru duminica trebuie sa pregatesc jocul lectie Arca lui Noe pentru copiii intre 4-7 ani si nu aveam nici o idee. Dzeu sa va binecuvinteze

  4. Pingback: Saptamana curcubeului | ursuletinazdravani

  5. Ce frumos ati lucrat și ce inventiv lucrați și acum. Deși observ că este o postare mai veche ma bucur ca am reușit să citesc despre aceste lecții, să învăț cântece noi și să îmi reamintesc cântece vechi. Aveți idei multe și frumoase. Se vede ca lucrați cu drag la toate activitățile. Copii sunt binecuvântați că vă au acolo la biserica și normal copii d-voastră acasă. Vă admir foarte mult și sunteți un model de urmat pentru mine. Mă inspir de ceva vreme de pe blogul acesta (în activitățile cu băieți mei sau la biserica) și am cumpărat câteva cărți pe care le-ati prezentat(în funcție de resurse) care mă ajută foarte mult.

    • Buna Raluca,la lectia asta biblica cu Arca lui Noe am gasit ,ii exact deasupra la poza cu copiii si cu corabiile,unde scrie construieste corabia,”idee preluata de aici”.Multumesc si un an nou binecuvantat!!

  6. as vrea sitte-ul de unde ai luat macheta pt carabioare daca se poate.multumesc frumos!!

  7. As vrea sa fac lucrul manual cu arca,dar nu gasesc imaginea ca sao imprim,ma puteti ajuta va rog,multumesc!

Lasă un comentariu