ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Spatiul cosmic (3): Primul pas pe luna

8 comentarii

Sigur, este vorba despre primul nostru pas facut prin imaginatie  pe luna, nu al marilor astronauti… 🙂

Cand era D. micut, avea vreo 3 anisori, spunea: ” uite, nu e luna ca o minge, e jumatate de luna….” si cand era luna plina, il auzeai :'” e luna ca o minge, o sa o luam , o bagam in sac si ne jucam cu ea!” 🙂

Exista vreun copil care sa nu-si fi dorit luna de pe cer? Uitati aici un filmulet absolut superb, dupa o carte scrisa de Eric Carle.

Scoala astronautilor

Asa cum face orice astronaut ce se pregateste pentru misiunea speciala, am trecut mai intai la instruirea din Scoala astronautilor.

Am vizionat prima data un filmulet grozav, mai ales pentru cei mai mititei Baby Galileo discovering the Sky. Vi-l recomand cu mult drag; D. a vazut toate filmuletele educative Baby Einstein inca de cand avea 2 anisori si le-a indragit mult.

Apoi, fiecare astronaut a primit cate o misiune.

D. a avut de aranjat niste cartonase pe tablita magnetica si de pus litera cu care incepea imaginea de pe cartonas. Dupa aceea, a alcatuit cateva cuvinte folosindu-se de literele magnetice.

Ce este luna

Luna este un satelit natural al Pamantului. Asa cum planetele se invart in jurul soarelui, tot asa luna se invarte in jurul Pamantului. Daca pamantul se invarte in jurul Soarelui timp de un an, rotatia lunii va fi mult mai mica: aceasta va parcurge o scurta calatorie de doar 28 de zile.

Cum este pe luna?

Luna este acoperita de roci, formatiuni inalte de chiar 8000 metri .  Petele ce le zarim noi de pe pamant sunt „muntii ” de pe luna. Eu am explicat toate acestea pe intelesul unui copil de 5 ani. Luna nu lumineaza, nu produce lumina…noi o vedem luminoasa , dar de fapt este soarele in spatele ei si reflecta lumina acestuia ca o oglinda.

De ce luna are forme atat de diferite?

Pentru ca, ea sta intre pamant si soare…si astrul cel mare o lumineaza in mod diferit. Astfel, ea poate avea 8 forme, ce se numesc fazele lunii.

Am  facut un mic experiment dulce cu biscuiti Oreo si am creat fazele lunii ;nu este ideea noastra, am gasit-o pe multe bloguri straine. Da, stim, am inversat doua faze :).

Si am reprodus formele diferite ale lunii si din plastilina dulce Yummy dough.

Se poate trai pe luna? 

Echipati cu un costum corespunzator si cu o hrana speciala , oamenii ar putea trai o vreme pe luna.

Cum se poate merge pe luna?  SI cate ceva despre gravitatie … 🙂

Aici, i-am explicat inca o data lui D. ce inseamna gravitatia. I-am spus ca PAmantul este ca un magnet urias ce atrage toate lucrurile. De aceea, noi stam cu picioarele pe pamant si nu plutim in aer. IN spatiu, orice pluteste. PE luna, desi cine a fost acolo nu a plutit, forta gravitatiei este foarte mica, astfel incat oamenii pot face salturi mari. D. a spus ca tare i-ar placea sa mearg pe luna si sa sara si el! 🙂

Ca sa inteleaga si mai bine cum este cu gravitatia, m-am folosit de doua bile din piramida lor Fhiser PRice.

Una dintre ele, mai mai mare, am umplut-o in interior cu hartii si magneti. Celalta am lasat-o goala. Apoi l-am pus pe D. sa puna mici obiecte pe ambele bile. Bineinteles ca pe cea mica, care era luna obiectele nu puteau sta, pe cand pe bila mai mare, obiectele se „lipeau”. Asa am inteles noi de ce pe Terra nici un om nu zboara , decat daca merge cu avionul. 🙂

Baza astronautica pe LUna  🙂

Se putea sa nu folosim Nisipul lunii tocmai acum? Sigur, l-am folosit si am avut o frumoasa joaca senzoriala si totoodata si un frumos joc de rol. Un astronaut a  pasit pe luna, a infiintat aici o baza de cercetare. In nisip, erau ascunse tot felul de roci pe care el le lua in laboratorul sau.

D. a construit baza spatiala din piese lego. A. nivela nisipul si ascundea ‘rocile” 😉

Cursa astronautica 

Am terminat calatoria noastra pe luna cu o mare cursa astronautica :).

PE o coala maaare am desenat tot felul de modele de scriere. D. si cu mine trebuia sa ne intrecem si sa vedem care ajunge primul la o anumita planeta.  Si de data aceasta, D. si astronautul Ben au castigat 🙂 .

Pe blogul Mic atelier de creatie gasiti alte materiale foarte interesante despre misterioasa luna.

Lectiile noastre nu se termina aici….D. mi-a spus ca ar vrea sa discutam si un an despre spatiul cosmic :)))…revenim cat de curand! 🙂

8 gânduri despre „Spatiul cosmic (3): Primul pas pe luna

  1. O lectie foarte frumoasa, felicitari!Multe elmente comestibile in spatiul vostru cosmic, si Elenei i-ar placea asa o lectie 🙂 .

  2. Minunata lectie, Coca!
    Asteptam cu nerabdare continuarea ei.

  3. superba lectie!
    stiai ca se strang echipe de oameni care sa plece in spatiu si sa colonizeze Marte?
    in 2 ani se vor definitiva echipele din intreaga lume (va fi o selectie stransa) si in 20 de ani vor ajunge acolo pentru a coloniza planeta rosie 😉

  4. Eu am mai gasit aici: http://whatdidwedoallday.blogspot.ro/2013/01/the-moon.html cateva idei de activitati legate de luba/fazele lunii. Ca la noi la asta se reduce mai nou spatiul cosmic, soarele si luna, nu reusim cu niciun chip sa trecem mai departe! :))

  5. puisorilor, ati ajuns si pe luna?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s