Dezvoltarea emoţională
– are sentimente intense de teamă, se emoţionează uşor, e impulsiv şi exploziv, dar învaţă să-şi controleze emoţiile;
– are nevoie de dragoste permanentă, de grijă şi disciplină, de atmosferă calmă;
– doreşte să fie în centrul atenţiei, are nevoie să fie ajutat pentru a birui gelozia;
– este, de obicei, optimist, va încerca orice, dar are nevoie de ajutor;
– poate fi timid – are nevoie de ocrotire şi siguranţă;
– este, în mod natural, înţelegător, începând să se gândească şi la alţii;
– vrea să fie fată sau băiat mare.
Copiii de la Grădiniţă au sentimente puternice şi explodează uşor, e necesar să fie înconjuraţi, pe cât posibil, de o atmosferă calmă. Sentimentele dumeneavoastră influenţează enorm trăirile copiilor, aşa încât este necesar să vă controlaţi propriile sentimente de nerăbdare, nelinişte sau furie. Copiii absorb graba dumneavoastră sau starea de anxietate. Dacă aveţi un comportament calm, răbdător, veţi vedea un comportament asemănător şi la copii.
Fiţi atenţi să nu dramatizaţi prea mult povestirile ce i le spuneţi, căci copiii pot reacţiona violent. Lor le este teamă de întuneric, de câini mari, de vise urâte, de oameni şi lucruri ciudate. Nu e bine să le accentuaţi frica, ci să puneţi accent pe grija lui Dumnezeu, a îngerului păzitor care este permanent lângă copil, pe Domnul Isus care îl iubeşte şi îl ocroteşte. Copiii de patru-cinci ani pot fi ajutaţi să-şi controleze teama atunci când au deplină încredere că îngerii şi Domnul Isus sunt în permanenţă cu el.
Gelozia pe frăţiorul mai mic sau pe faptul că învăţătoarea/educatoarea de la Şcoala Duminicală/ gradinita dă atenţie altcuiva poate constitui o adevărată problemă. Lăudaţi-l şi încurajaţi-l cât mai des. Unii copii, care au nevoi mai intense sau primesc prea puţină atenţie acasă, vor dori să monopolizeze atenţia la Şcoala Duminicală sau la grădiniţă.
În timp ce majoritatea copiilor de la Grădiniţă sunt optimişti şi vor încerca să facă orice, unii sunt timizi şi ruşinoşi. Nu trebuie să-i forţaţi să facă lucruri pe care ei nu vor să le facă. Niciodată, niciodată să nu diminuaţi personalitatea celui timid sau sperios!
Au nevoie de o rutină pe care să se bazeze. Se simt încurcaţi de schimbările bruşte. La Şcoala Duminicală, este bine să se menţină acelaşi program, astfel încât copiii să ştie la ce să se aştepte de la o săptămână la alta.
Acum este momentul să-i încurajăm să simpatizeze cu cei mai puţin „norocoşi”. La această vârstă, copiii răspund cu înţelegere la nevoile altora. Puneţi accent pe activitatea misionară şi ajutaţi-i pe copii să înveţe cum să-i ajute pe alţii. Pot merge cu dumneavoastră să ducă flori sau fructe unui bolnav. Pot de asemenea să cânte pentru bolnavi. Copiii pot dona hainele care le-au rămas mici la centrele pentru săraci, pentru ca alţi băieţi sau fetiţe să le poată purta. Încurajaţi sentimentul natural de compasiune şi el se va dezvolta.