ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Dezvoltarea sociala (copilul 4-6 ani)

Scrie un comentariu

Dezvoltarea socială

 

–          începe să-şi găsească prieteni în afara familiei;

–          este prietenos şi doritor să se joace cu alţi copii – are şi prieteni imaginari;

–          este conformist – imită ceea ce fac alţii;

–          învaţă să-şi împartă lucrurile, să-i respecte pe ceilalţi şi ceea ce le aparţine;

–          doreşte să placă altora – doreşte aprobarea adulţilor şi, în general, cooperează;

–          e interesat de ceea ce fac adulţii – se joacă „de-a mama şi tata” de-a „doctorul”, de-a „pompierul”, etc…căci îi pace să se joace de-a „oamenii  mari”;

–          este nerăbdător să crească – abia îşi aşteaptă ziua de naştere.

Copiii de la Grădiniţă sunt conformişti, doritori să vă mulţumească pe dumneavoastră, ca şi pe ceilalţi adulţi din anturajul lor. Profitaţi de această dorinţă şi încurajaţi-le buna comportare.

La această vârstă au, adesea, prieteni imaginari de joacă. Să nu-i luaţi în râs când vorbesc despre ei. Puteţi spune: „Este interesant să ai prieteni pe care i-ai inventat, dar e şi mai interesant să ai prieteni adevăraţi ca Mihai sau Ileana!” De obicei, când încep şcoala, devin prea interesaţi de prieteniile reale, ca să mai aibă nevoie de cele imaginare.

Inventaţi activităţi care pot imita comportarea adulţilor. Ei sunt încântaţi să poarte haine de lucru ca ale adulţilor şi să se „prefacă” în misionari, predicatori, doctori, profesori, surori medicale, dulgheri, etc. Dacă nu aveţi o costumaţie completă, un singur element ar putea sugera activitatea adulţilor (o trusă medicală, de exemplu sau ciocanul tâmplarului). Copiilor le place, de asemenea, să poarte diferite costume naţionale. Hărţile geografice nu le spun nimic celor de la Grădiniţă, dar costumele naţionale spun mult.

Sărbătorirea zilei de naştere înseamnă mult pentru copiii de patru, cinci sau şase ani. Veţi putea oragiza o mică ceremonie care îl va face pe copil să simtă important în faţa lui Dumnezeu. Iubirea şi grija lui Dumnezeu trebuie scoase în evidenţă la sărbătorirea zilei de naştere.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s