ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Darul din Calendarul de Advent- ziua a 20-a

25 comentarii

Astăzi au pășit în căsuța ursuleților două persoane deosebite ce par firave la prima vedere, dar atât de puternice pe de altă parte . Și știți în ce stă puterea lor? Pur si simplu au inventat împreună o cale de a alunga monștrii de tot felul. Știti voi… acei monstri ce spun copiii ca apar ca o umbra pe perete cand inchizi lumina, furisându-se ca niste hoti obraznici pe sub pat, in debara, în colțurile mai ciudate ale caselor, în curțile întunecate, în copacii ce se văd de pe geam. Și atunci inventeaza fel si fel de povești doar ca să nu se ducă la culcare. Pentru ei, acei monstrii chiar există si au nevoie de zeci de explicatii pentru ca temerile să dispară.

Asa că , Anita și Tibi Visan au venit astăzi la noi ca să ne ofere o mână de ajutor în alungarea monștrilor. Veți fi uimiti să descoperiti că Tibi este doar un băietel de 8 ani! Ia să vedem ce poate face un baietel la vârsta aceasta ! Să se plimbe cu bicicleta, să meargă la scoală , să ajute in bucătărie, să-si faca curat in camera și daaa- să deseneze ! Și nu orice- să deseneze ilustratii pentru cartea mămicii lui dragi, Anita.

Anita Visan este cercetător. În timpul liber, adoră să scrie, să citească, să călătorească si să facă fotografii . Din pasiunea ei pentru scris s-a născut o carte pentru copii : „Frații Vișină și  monstrul plictisit ” .  Mai multe despre Anita vă invit să descoperiți aici, într-un interviu de pe site-ul booknation.ro.

image

O las pe Anita să ne spună mai multe despre mesajul acestei cărți :

Pentru mine, este o povestioară magică, nascuta din dorinta de a învinge teama de monstri  copilului nostru.Este cu și despre prietenia dintre doi frați, care își unesc forțele și pleacă împreună în aventura vieții lor, finalul fiind nebănuit. Cartea inspiră, învățându-i pe cei mici să își gestioneze corect temerile, să se deschidă și să comunice părinților apăsările lor.
Mesajul cărții trece dincolo de poveste, este despre conectarea dintre frați, empatie, controlul și acceptarea temerilor. Este utilă fiind adresată atât grupelor de vârstă de 3 ani, fiind presărată cu noțiuni elementare despre culori, numere, sunete pe care le fac animalele și zilele săptămânii; precum și celor mai mari care regăsesc informații despre astronomie (rotația Pământului), științele naturii (cea mai mică pasăre sau cel mai înalt animal din lume) , geografie(continente) sau anatomie (organele de simț). La sfârșitul cărții se regăsesc 5 fișe de lucru atractive și educative care au ca scop principal învățarea copilului prin jocuri: să numere, să compare, să sorteze sau să facă evaluări cantitative, nu în ultimul rând ajutând la dezvoltarea motricității fine a celor mici.

carte 1.jpg

carte 2

      Mesajul special pentru părinți ar fi acela că un copil care înțelege ce i se întâmplă, crește armonios. 😊Deși accept greu etichetarea unui copil ca fiind timid sunt de acord că există copii cărora le este frică de cuvinte și nu numai🙂 astfel că mesajul pentru cei mici ar fi să fie curajoși! I-am zis băiețelului nostru că atunci când este întrebat care sunt calitățile lui, fără vreo ezitare ar trebuie să menționeze printre ele şi curajul, căci curaj înseamnă să nu laşi niciodată acţiunile/visele tale să fie influenţate de temerile tale. Curajul înseamnă stăpânirea fricii(indiferent de frică), nicidecum absenţa fricii …vă îndemn la lectură(în general) pentru că consider că citind vom reuşi mereu să găsim răspunsuri la întrebările noastre, de orice fel ar fi ele. Consider că textul poveștii este simplu și raportat la nivelul de înțelegere al copiilor pe care îi invit să își exprime sentimentele care îi încearcă sau să construiască împreună cu părinții soluții creative pentru problemele lor, similare sau nu cu cele despre care vorbim în poveste.”

Și acum despre ilustratiile inedite ale cărții … M-a impresionat duetul mama-fiu al acestei cărți, așa că am întrebat-o pe Anita cum de s-au gândit ca toată cartea să fie ilustrată de Tiberiu.  Desenele lui mi s-au părut inspirate, reusite, tinand cont de varsta fragedă pe care o are.

Am observat adeseori, ne spune mama lui,  cum emoţiile lui Tiberiu prindeau formă şi culoare atât pe pereții greu încercați ai casei  cât și pe coala de hârtie dar ne-am gândit că așa este felul în care experimentează și descoperă el lumea. 😊

37843742_1807320822677395_3314830766638104576_n

Mereu i-au plăcut poveștile și desenele lor grăitoare(a se vedea pozele primei lui încercări de poveste). Cartea a pornit firesc din dorința noastră de a îl ajuta pe Tiberiu să treacă peste această temere a copilăriei așa că ne-am suflecat mânecile și ne-am pus pe treabă.😉. Pentru a fi siguri că soluțiile vor fi eficace și cu dedicație directă monștrilor subsemnatului, desenele au fost realizate de el cu ajutorul/retușul meu .Tiberiu s-a folosit de explicațiile din diverse cărți de tipul „Cum să desenăm pas cu pas” sau tutoriale de pe net și cerea mereu ajutorul când considera că este cazul. A fost departe de noi gândul de a pune copilul în lumina reflectoarelor însă este adevărat că ne-am dorit să îi valorificăm munca depusă. Consider că am riscat mult cu designul cărții, ilustrația fiind cea care ajută enorm în urmărirea firului narativ la fel cum cred că din păcate, uneori oamenii mari preferă lucrurile perfecte și taie astfel aripile copiilor inducându-le anumite stereotipuri despre cum arată o casă, un pom, sau cum trebuie desenate păsările. Aici am cercetat și discutat/imaginat împreună cu băiatul fiecare scenă a poveștii. La final, am ales să vă prezint cu mândrie lucrările lui Tibi, ieșite din tipar, nepenalizate când s-a depășit linia și firesc valorificate.

Pentru mine, povestea de azi ( și ma refer aici la povestea de viata a Anitei) este un exemplu de curaj , un îndemn de a ne încuraja copiii să viseze, de a-i ajuta să-si decopere talentele și oricat de stangaci ar fi la inceput, să-i motivăm să nu renunte.

Dar să ne întoarcem la povestea fraților Vișină…eu cred că îi veți îndrăgi- veți trăi alături de ei momentele obisnuite ce apar zi de zi în relațiile dintre frați, veți învăța o mulțime de lucruri noi ( se vede clar amprenta cercetătoarei Anita 🙂  )  și cred că cititorii vor fi convinși că orice monstru poate fi alungat cu ușurință dacă reușești să-ți înfrângi temerile ( și frații Vișină vă vor oferi si metode ingenioase pe care nu vi le pot divulga eu – trebuie să citiți cartea !  ) .

Darul Anitei si a lui Tiberiu pentru voi este , bineînțeles , un exemplar al cărții lor. Dacă doriti să o cumparati o găsiti pe site-ul librăriei Coresi sau pe librarie. net.

Ca să vă inscrieți, lăsați un comentariu în care să oferiți o apreciere, o incurajare dragilor nostri Anita si Tiberiu si să ne spuneți cum invingeți voi temerile copiilor. Astăzi vrem să învățăm unii de la alții !  🙂

O zi frumoasă să avem !

LE Cartea va pleca la numarul 20, Adi L. Felicitari ! 🙂

 

25 de gânduri despre „Darul din Calendarul de Advent- ziua a 20-a

  1. Cartea e atractivă prin desenele din ea…Si băiețelul nostru o va indragii… felicitări pentru curaj dragilor…Sunt multe cărți pe piata si ideea desenelor o face pe a voastră altfel…
    La noi inca e mic si nu stie de frica 🙂 pentru a merge în întuneric il încurajeze doar cu ‘mami e aici cu tine’ 😉

  2. Felicitări familiei!

  3. Multe felicitari pentru o creatie in familie atat de draguta si la mai multe!
    Fetita mea cea mare are cateva temeri legate de intuneric si de fantome (nu stiu de unde a auzit de ele, probabil de la gradinita) dar stie ca nu exista!

  4. Sunteti o echipa minunata. Va doresc mult mult succes in continuare.

  5. Ce carte minunata, nu o stiam! In general fricele le imbrac intr o poveste si incerc sa i fac sa depaseasca problema: de ex frica de bormasina am rezolvat o cumparand una de jucarie si dand gauri cot la cot; intunericul l am rezolvat cu joaca cu lanterna si umbrele, insectele(mustele) nu au mai fost o problema dupa cateva plimbari la ferma..important e sa nu renunti, solutii se gasesc

  6. O munca in echipa foarte frumoasa si cu un rezultat minunat. Felicitari pentru tot ceea ce faceti.

    Frica de intuneric o ajutam cu multe explicatii si carti despre intunericul care este prietenos si care si el se teme de lumina.

  7. Avem și noi un băiețel de 8 ani care este talentat la desen și m-a impresionat felul în care aceasta mămică a ales sa valorifice talentul fiului ei. Cartea prezentata mi-a stârnit interesul și cred că copiii ar indragi-o tare, mai ales pt imaginile desenate de cineva de o vârstă apropiată lor.

  8. Felicitări, Anita și Tiberiu!
    Eu ii ajut pe copii să își învingă temerile prin discutat și explicat mult, avem multe cărți în casă care ne ajută, daca nu avem căutăm să cumpărăm, și ce mai fac eu este sa le inventez povesti seara la culcare despre diverse personaje (ei își aleg despre ce personaje sa fie povestea) care trec prin situații asemănătoare cu ale lor care își învingă temerile in diferite feluri. 🙂 Sărbători frumoase tuturor!

  9. Fricile le depasim prin joc, prin lectura, prin comunicare. Mult spor familiei creative 🙂

  10. La cat mai multe carti ! Frica de intuneric am depasit-o citind cartea Bufnita care se temea de intuneric – Jill Tomlinson

  11. Si fetitei mele ii e frica sa mearga singura la baie..si incercam prin joaca si sustinere sa facem frica asta sa dispara!

  12. Ce frumos! Fricile si temerile sunt pentru mic sau mare o problema. Ce bine ar fi daca s-ar ocupa cineva cu „bucuria, veselia, rasul” și cineva de „temerile i fricile noastre” ale tuturor.
    Felicitari! e o initiativa super buna.
    Categoric fiecare trebuie sa isi infrunte temerile si fricile pentru a fi un om ok , integru si fericit. Altfel toate fricile se aduna si ne coplesesc.
    Multumesc frumos.

  13. Felicitări și mult succes în continuare! Noi încercăm să depășim diferite frici prin discuții, dacă se poate ne folosim de cărți și de exemple.

  14. Faceti o echipa frumoasa,o postare completa si plina de lucruri frumoase.Discutand,dand unele exemple chiar aratandu-le unele poze frumoase in carti invingem temerile,fricile copiilor si ii facem sa creasca frumos si armonios cu gandu ca orice se poate depasi cu bine

  15. Felicitari! Vorbim foarte mult cu baiatul nostrum,citim carti ..de multe ori imi spune ca intelege ca peste cateva zile sa revenim la aceasi probema.Calm il incurajez,explic…pana la urma reusim sa trecem peste moment.

  16. Felicitări pentru carte! Cred ca eu in primul rând am nevoie de încurajare ca o sa ma descurc când va veni vorba de „alungarea monștrilor” din imaginația fetiței mele. Cred ca aceasta carte va fi buna pentru amândouă ☺️😉

  17. Felicitări, mamă-fiu! Un cuplu frumos. Mă bucură faptul că mama a exploatat talentul copilului, i.a dat încredere în forțele lui. Băiatul meu nu se teme de monștri. Niciodată nu l. am amenințat/ speriat cu așa ceva… Știe că sunt personaje imaginare, nereale.

  18. Nici la noi nu există monștri. Iar dacă există o neclaritate prin discuție se rezolva. Felicitări!

  19. Familia, mai presus de orice. Mama, tata si copil/copii, iata formula perfecta.

  20. Nu exista frica de intuneric 🙂 Impreuna se rezolva orice problema.

  21. Felicitări mamei si fiului pentru o astfel de colaborare!!

  22. Felicitari si la cat mai multe povesti minunate! Fie ca ele sa ajunga la cat mai multi parinti si copii!

  23. Ilustratii atractive prin culori vesele, este un cadou ideal pentru noi la 4 anuti. Nu pot spune ca ne este teama dar emotii la serbari am cam avut. Azi a fost prima serbare in care a reusit sa spuna poeziile , a fost recompensata si incurajata

  24. Felicitări si mult succes in continuare.

  25. Felicitari pentru munca in echipa (mama-fiu), mi se pare foarte faina si plina de curaj!
    Noi trecem printr-o perioada in care baiatului cel mare (6,5ani) ii e frica de lupi, si viseaza lupi (uneori zice ca are acelasi vis).
    Incerc sa vorbesc despre temerea lui, sa-l incurajez ca nu e o problema ca are temeri, ca e firesc, doar sa aiba curajul sa o infrunte, cu explicatii logice ca lupii nu sunt domestici si locuiesc numai in padure, etc, nu au cum sa ne viziteze.
    De asemenea, vorbim despre puterea rugaciunii si faptului ca e o lupta spirituala (cel Rau incearca sa-i induca cat mai multe temeri, dar noi trebuie sa ne incredem practic in Domnul Isus).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s