În copilărie, țin minte cum mama se tot ținea după noi să ne luăm pastiluțele cu ulei de pește ( erau mici , mici , rotunde, de un galben transparent) ca să fim fete sănătoase și inteligente :).
Urmând exemplul mamei, am căutat si eu acele mici capsule ca sa le pot da ursuleților mei, dar peste tot am dat doar de capsule uriașe pe care de-abia le-ar înghiți un adult.
Și am fost așa de bucuroasă să descopăr în urmă cu doi ani uleiul din ficat de cod de la Moller’s.
Așa că am acceptat cu drag provocarea celor de la Moller’s de a testa și povesti despre acest produs pentru că noi oricum il foloseam de atâta timp.
Haideți să aflăm câteva informații despre istoria acestui ulei minune ( acestea au fost preluate de pe site-ul Moller’s.ro ) .
Istoria uleiului de ficat de cod (Cod Liver Oil – CLO) începe cu mii de ani în urmă, fiind considerat unadevărat dar al naturii de către locuitorii zonelor arctice și sub-arctice. Era folosit la aproape orice: de la iluminat lămpile, prelucrarea pieilor de animale, tratarea bărcilor și a corăbiilor pentru a preveni acoperirea lor cu gheață până la folosirea lui ca medicament, atât pentru oameni cât și pentru animale.
Dovezi găsite în nordul Norvegiei în perioada 230-895 (d.Hr.) atestă faptul că uleiul de ficat de cod era folosit atât pentru consum cât și pentru schimburi comerciale. Pentru a supraviețui în condițiile aspre din nord, cu lipsa soarelui pe perioada iernii (deci și a vitaminei D) localnicii au învățat repede că, luat zilnic, uleiul de ficat de cod este un remediu excelent pentru sănătate în general dar și pentru a preveni rahitismul sau afecțiunile reumatismale. Primele atestări medicale datează din 1789, în Manchester, când Dr. Darbey a folosit ulei de ficat de cod pentru a trata reumatismul. În 1824 uleiul de ficat de cod este menționat într-o publicație germană ca remediu pentru rahitism.
Pe la mijlocul secolului al 19-lea , farmacistul norvegian Peter Joachim Möller a pus bazele producției moderne de ulei de ficat de cod.
Peter Möller a observat că locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se îmbolnăveau foarte rar, datorită consumului frecvent de ulei de ficat de cod. Pornind de la această bază, s-a dedicat cercetării și identificării metodelor de a produce ulei de ficat de cod cu gust mai bun, de o puritate mai mare și la un preț accesibil. Astfel, a dezvoltat și patentat metoda utilizării aburului de a extrage uleiul din ficatul de cod proaspăt, păstrându-se astfel substanțele nutritive. Acesta este începutul companiei sale, fondată în anul 1854 la Lofoten, pe coasta arctică norvegiană, cu cele mai pure ape reci și materie primă de cea mai bună calitate.
La început, Möller’s Cod Liver Oil era utilizat ca o sursă excelentă de vitamine A și D, toate beneficiile fiind asociate cu ele. Însă Peter Möller credea că beneficii mult mai mari sunt determintate de acizii grași și alte ingrediente știute și neștiute din uleiul de ficat de cod. Viziunea lui de a îmbunătăți semnificativ sănătatea obținând produse pe bază de Omega-3 de cea mai înaltă calitate ghidează și astăzi activitatea companiei.
Pentru copii, veți găsi sticlele cu ulei cu aroma de fructe sau de lămâie. Știu că sunt copii care nu ar accepta sa înghită ulei. Acesta este ca o apa , usor uleioasa cu o aromă fină de fructe. Cel mic a fost destul de reticent la inceput, dar treptat pentru că i-am spus ca uleiul acesta ii face creierul mai sănătos, l-a acceptat. Și le arătam capsulele și uleiul și ii puneam să aleagă . Bineinteles că au ales uleiul aromat.
1 linguriță (5 ml) de ulei de ficat de cod Möller’s conține 1,1 g acizi grași naturali Omega-3 din pește (DHA + EPA) și vitaminele A, D și E. EPA și DHA contribuie la funcționarea normală a inimii*. DHAcontribuie la menținerea vederii normale și a funcției normale a creierului**.
- Vitamina D contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la menținerea sănătății sistemului osos și a dinților
- Vitamina A contribuie la funcționarea normală a inimii și a sistemului imunitar, la menținerea vederii normale și la menținerea sănătății pielii și a membranelor mucoase
- Vitamina E contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Pentru adulti, există varianta capsulelor. 2 capsule, doza zilnică recomandată, conțin 900 mg ulei de pește concentrat și 300 mg ulei de ficat de cod bogat în acizi grași esențiali Omega-3 (DHA și EPA) precum și în vitamina D – 400 UI și vitamina E – 10 mg. EPA și DHA contribuie la funcționarea normală a inimii*. DHA contribuie la menținerea vederii normale și a funcției normale a creierului.
Dacă doriți să aflați mai multe informații, aici veți găsi câteva răspunsuri la diferite întrebări puse de consumatori.
Știu că există și alte variante de ulei de pește ( am înțeles că și cel fermentat este foarte bun), dar raportat la calitate și preț, acest ulei mi se pare foarte bun.
Daca îl cumpărați, nu uitați că se păstrează la frigider, nu la temperatura camerei.
Și dacă doriți si sfatul unui medic în legătură cu administrarea și eficienta uleiului de pește vă recomand acest articol.
Multă sănătate vă dorim tuturor!
octombrie 7, 2016 la 12:11
Da, și eu iau capsule de ulei din ficat de cod, dar capsule mai mari 😂