ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Spatiul cosmic (1) : Sistemul Solar

18 comentarii

Nu cred ca exista vreun copil care sa nu fie interesat de planete, stele, asteroizi, comete….Bineinteles ca si D. avea curiozitatile si intrebarile lui legate de tot ceea ce este extraterestru :).

Nu am avut foarte multe materiale, dar, pentru varsta lui, au fost mai mult decat suficiente cele folosite de  noi astazi.

Am luat cele doua carti despre sistemul solar ce le aveam : Descoperim spatiul (ed. Aramis) si Sistemul solar de la ed. TEora, o bucata maaare de hartie creponata neagra, un astronaut si o naveta spatiala Playmobil….ne-am asezat pe covor si  ne-am plimbat printre galaxii. 🙂

Planetele ne-au fost prezentate pe rand, de catre prietenul nostru astronaut Ray.

A coborat din nava lui spatiala si i-a spus lui D. ca are foarte multe sa-i povesteasca despre Soare si planetele ce-l inconjoara . Doar ca are mare nevoie de ajutorul sau.

Am pus deci soarele in mijloc si in jurul sau am desenat un cerc (cercurile au fost facute cu creion cerat Daco, dar merg si cu creta)  . Ray i-a explicat ca vom face multe cercuri in jurul Soarelui. Acestea se numesc orbite si ne arata rotatiile ce le fac planetele in jurul astrului fierbinte.

Dar ce este Soarele? Este un astru urias, cel mai mare din univers si este atat de fierbinte incat nimic nu ar putea trai acolo.  A fost creat cu scopul de a lumina ziua oamenilor de pe TErra si de a incalzi pamantul. Daca Soarele ar disparea, noi am muri inghetati si in fiecare zi ar fi intuneric …

Din praful si gazele ce se afla in spatiul cosmic s-au format niste mingi foarte interesante, ce au capatat denumirea de planete. Acestea nu fac altceva decat se rotesc zi de zi in jurul Soarelui. Cu cat sunt mai aproape de soare , rotatia lor este mai mica…si cu cat sunt mai departe, logic, rotatia lor este mai mare.

Dar hai sa vedem pe rand, care sunt aceste planete misterioase.

1.MERCUR

D. a citit din cartea Sistemul Solar denumirea primeia (si asa a facut la toate planetele).

-o planeta gri, si atat de aproape de soare incat nici nu poate fi observata din cauza stralucirii acestuia.

2. Venus, o planeta atat de stralucitoare, incat poate concura cu Soarele si LUna.

3. Pamantul, singurul locuit de fiinte vii.

De ce? Pentru ca temperaturile de aici sunt potrivite pentru oameni. Pe celelalte planete , ori este prea frig, ori prea cald.

4. MArte, planeta rosie

5. Jupiter, planeta uriasa

6. Saturn, planeta cu multe inele

7. Uranus

8. Neptun

Folosindu-ne de informatiile din ambele carti mentionate mai sus, am aflat prin Ray :), foarte multe lucruri interesante despre planete. Stiati ca Uranus este o planeta atat de usoara incat poate pluti pe un ocean? 🙂

Sa va aratam cateva imagini din cartea Descoperim spatiul, ed. Aramis.

Planetele sunt de la Piramida noastra Fisher Price  si bineinteles ca D. mi-a spus imediat ca acele globuri seamana cu planetele din carte asa ca le-a aranjat frumos pentru poza. 🙂

Am totusi un comentariu negativ legat de carte: nu este de acord cu teoria creationismului, asa ca am sarit primele pagini si am cautat doar informatii legate de planete si mai tarziu, le vom citi pe cele despre astronauti, nave spatiale si alte cercetari stiintifice.

Cartea de la Teora a fost o comoara pentru noi. IN interior este o carte mica, subtirica unde este descrisa foarte frumos, pe intelesul copiilor fiecare planeta in parte. Si: are un mobil superb din carton foarte tare din care ne-am facut un sistem solar. Si , pana am montat noi sistemul, am folosit planetele in jocul nostru. ]

Dupa ce am vorbit despre fiecare planeta in parte, ne-am apucat sa mesterim acel mobil interesant. A fost foarte simplu de facut, mai greu a fost agatatul lui de aplica de pe tavan. :D.  Dar, arata minunat si ursuletii de-abia asteptau sa vina tati de la serviciu sa i-l arate! Ursuletul cel mic deja ne explica ca acolo sunt „panete spatiae, nave spatiae” :).

PUzzle cosmic

D. a primit de Craciun intr-un cadou de la biserica noastra un puzzle tare dragut. Asa ca l-am pastrat special pentru lectia noastra si i l-am dat astazi sa-l faca. E adevarat, are ceva extraterestrii pe acolo, dar nu crede in existenta lor, stie ca este doar o imagine dintr-un desen animat.

Micutul A. a primit si el cateva puzzle-uri din jumatati, preluate din fise despre care vom vorbi maine. Am fost neinspirata si i-am dat prea putine (vreo 4), le-a facut in 2 minute :))) si era dezamagit ca nu mai sunt piese .

Decupam traiectorii cosmice 🙂

Si, ca sa ne punem si manutele in miscare, i-am dat lui D. ceva de decupat. I-am spus ca niste sateliti trebuie trimisi pe anumite planete si ca trebuie sa urmeze o anumita traiectorie. El ii va  ajuta sa ajunga acolo, decupand exact pe linia trasata.

D. a ilustrat apoi o draguta poveste cosmica, despre care va vom povesti in zilele urmatoare.

Stati pe aproape….urmati-ne in calatoriile noastre printre stele! 🙂

18 gânduri despre „Spatiul cosmic (1) : Sistemul Solar

  1. Superba lectia, si noi am reluat sistemul solar saptamana trecuta.

  2. Pingback: Sistemul solar « Caiet pentru casa mea

  3. Suntem pe urmele voastre printer stele :))! Mult succes in ce veti face de acum incolo, deja prima lectie promite mult! Una inca nu ma lasa sa strang materialele despre sistemul solar, dar nici nu le mai foloseste. O sa caut la voi inspiratie pentru jocuri noi!

  4. Foarte frumos inceputul calatoriei voastre prin galaxii. Sunt sigura ca si continuarea va fi palpitanta.
    Sistemul solar de la Teora am vrut sa il comand si eu saptamana trecuta impreuna cu corpul uman, insa scria ca este uzata, nu stiam cat este de uzata, asa ca am luat alte 3 carti.. Insa vreau sa le achizitionez si pe astea doua in curand.
    M-aduc aminte ca am vazut la caravana Minimax , cand a fost la noi in oras, un sistem solar 3d foarte frumos. cu orbite si mobil, dar nu mai titn minte de la ce firma era. de facut homemeade mi s-a parut greu de facut.

  5. Super fain! Spune-mi, cum ați făcut planetariul? Și noi vrem 😀 și căutăm un model simplu

  6. superba lectie!
    imi place mult de tot!

  7. foarte frumoasa constelatie aveti, mai ales cea de la lustra, numai acolo n-ati mai ajuns! nazdravanilor!

  8. Ce idei frumoase de lucru si ce ursuleti pasionati!

  9. Pingback: Spatiul cosmic (2) : Printre constelatii « ursuletinazdravani

  10. Captivanta lectie si ursuletii par incantati! Am o obiectie mica, poate va ajuta: Soarele nu este cea mai mare stea din Univers, este chiar o stea medie. Este cel mai mare corp din sistemul nostru solar, asta e adevarat.

  11. Foarte frumos mobilul cu planetele si toate activitatile! E foarte adevarat ca fiecare copil e fascinat de planete si stele, noi acum am inceput sa punem in practica ideile de explorare. Ne inspiram si de la voi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s