ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Temperatura corectă în casă – un moft sau o necesitate ?

10 comentarii

Cu importanță, ridicându-se în vârful piciorușelor,proptindu-și mânuțele de perete și uitându-se spre cel ce era uneori un măr al discordiei,  întreba: ” Daaa…câte gade ete? ” Noi doi ne amuzam teribil. Acestea au fost printre primele propoziții rostite de D. , ursulețul cel mare.  Și să vedeți de ce :).

Încă de când ursulețul cel mare se afla în burtică, noi, tinerii părinți, am făcut două cumpărături importante : un termometru medical cu cap flexibil și un termometru de baie. Nu aveam încă prea multe lucruri de bebeluși , dar pe acestea le-am achiziționat din timp.

Așa cum se întâmplă în orice familie, cei doi soți provenind  din alte doua familii diferite , fiecare aduce cu el un bagaj . Și începem treptat să scoatem din el și uimirea crește : ” Nuu, cum poți să pui acolo pasta de dinți? ”  , ” Voi doar atâtea cărți aveați în bibliotecă? ” , ” La mine acasă întotdeauna cănile stau cu gura în jos! ”  . Tot așa a fost și cu temperatura din cameră . Eu eram obisnuită cu o temperatură moderată, locuiam într-un apartament măricel și nu era așa de ușor cu încălzitul. Așa că preferam să stăm într-o temperatură mai joasă și așa ne simțeam noi bine. Ei, în casa soțului, din cauza încălzirii cu o sobă cu lemne, temperatura se ridica uneori în timpul iernii la  peste 30 de grade. Pai la 30 de grade, eu aș fi stat non stop cu geamurile deschise sau aș fi făcut plajă!

Când a apărut micul ghemotoc D., am început să căutam informații despre temperatura potrivită din camera unui copilaș. Nu nouă trebuia să ne fie bine, ci în primul rând lui.

În mod constant ne întrebam unul pe altul : ” Câte grade sunt în cameră? ”

(sursă foto – Pinterest)

Tati credea că este bine ca temperatura să fie mai mare, eu că e bine să fie mai mică ! 🙂

În prezent ne încălzim cu un calorifer de cameră și temperatura este foarte ușor de controlat. Încercăm să nu depășim 22-23 de grade iarna. Știu că alții se simt bine și la temperaturi mai joase, dar pentru noi aceasta este o temperatură potrivită. Totodată, urmărim să nu scadă sub 19-20 de grade, mai ales că băieții se joacă pe jos.

Avem un termometru ce ne indică atât temperatura din casă, cât și pe cea de afară.

Poate că alții nu și-au făcut atâtea probleme ca și noi, dar și baia primului copilaș a fost o adevărată aventură. Care să fie temperatura potrivită? Cum să nu ardem copilul? Tati se spăla cu apă fierbinte, eu cu apă mai rece…bunicii  au venit cu sfatul clasic: ” Încercați apa cu cotul ” . Dar cum senzația termică a fiecăruia este diferită, metoda asta nu e chiar așa grozavă. Așa că am folosit termometrul de baie. Am căutat prin cărțile despre creșterea copilului și am aflat că temperatura potrivită pentru apa de baie este 37  de grade. Și ar fi tare bine să nu depășească.

Deși nu știe încă să vorbească, chiar bebelușul ne va anunța dacă îi este cald sau frig. Cum putem afla?

-să verificăm în mod constant dacă mânuțele și piciorușele sunt calde;

-îi putem pune mâna pe burtică pentru a verifica dacă este încinsă;

-îi putem măsura temperatura.

Dacă micuțul va fi ținut într-o cameră supraîncălzită, vor apărea efecte negative: deshidratare, agitație, insomnii, răceli frecvente , febră.

Valorile temperaturii din cameră vor varia puțin în funcție de vârsta copiilor. Dacă avem un bebeluș, în timpul zilei temperatura se va menține intre 22-24 grade. La copiii mai mari, temperaturile între 18-22 de grade par cele mai potrivite.

De aceea, un termometru de cameră este foarte important. Acesta ne va ajuta să menținem în camere o temperatură constantă și ne va avertiza atunci când aceasta crește sau scade peste limitele normale.

Un termometru inedit,  2 în 1,  il găsim la Philips Avent.

Interesant la acest termometru digital, este faptul că poate fi folosit atât pentru a măsura temperatura din cameră cât și pe cea din apa pentru baie. Totodată, poate fi o drăgălașă jucărie de baie, pentru că a fost conceput într-un mod sigur și distractiv. Pe măsură ce copilașul crește și va învăța cifrele, își va putea citi singur temperatura din cameră. Termometrul floricică , de culoare roz sau bleu poate fi achiziționat de aici.

Recomand cu încredere produsele de la această firmă. Gama de produse Philips AVENT se caracterizează prin pasiunea pentru inovație, excelența în design și producție; reprezentând alegerea mamelor din peste 60 de tari din întreaga lume. Această marcă a fost lansată în anul 1984  și majoritatea produselor din această gamă sunt compatibile unele cu celelalte, fiind concepute pentru a rezista în timp, astfel încât raportul calitate/ preț sa fie optim. Eu personal am folosit o pompa manuală  și biberoane Philips AVENT ( pentru apă, ceai sau laptele recoltat)  și am fost foarte mulțumită.

Revenind la tema dezbătută în articol spuneți-ne  cum a fost la voi? Cât de importantă este pentru voi  menținerea unei temperaturi constante în casă?

 

 

 

10 gânduri despre „Temperatura corectă în casă – un moft sau o necesitate ?

  1. Cand ne-am mutat la curte, casa nu era terminata. Ioan s-a nascut iarna. Stateam intr-o camera, incalzeam cu calorifer electric, undeva in jur de 26 grade. Am facut asta timp de 2sapt. Cand au venit nasii la noi, au zis ca e prea cald. Ioan incpuse sa faca brobionite. Am redus temperatura la 23 grade. Incepand cu Ana, am mers pe 21.5grade. Si asa o tinem de vr 4ani.Prefer sa le dau o vesta pe ei si ceva in picioare, decat sa maresc temratura. Avem centrala electrica , termostat, termiometre in fiecare camera, dar cum ziceai tu, corpul lor spune tot. Finii de vis-a-vis au soba, deoasesc 30grade. Eu iarna nu merg la ei si nici pe copii nu-i las din cauza temp ffff ridicate. Pe mine ma ia cu lesin. Acum avem 20grade in casa, e un pic rece,dar vad ca Maria, bebelica de 8luni aproape e multumita. Eu as vrea un.pic mai cald, dar numa’ la maini si la picioare : d. Termometru de apa nu avem, dar o sa ii trimit scrisoare lui Mos Florin :), poate , poate. Am facut o tura de sapun de casa, la ece, am „masurat „temp ca babele, asteptcu emotii pana pe 15 oct sa vad ce ph are.dc nu iese, clar tre sa-mi cumpar termiometru 🙂

  2. Am avut si eu tot felul de termometre, si de baie, si de camera si cred ca am avut si unul de biberoane, se lipea pe exteriorul biberonului si iti spunea ce temperatura are sau ceva de genul : )) Cel de la Philips e foarte faine, de altfel produsele Philips-Avent au fost mereu de cea mai buna calitate. O sa-l trec si eu pe lista de cadouri pentru viitoare mame.

  3. Temperatura aici la noi este vara simplu de controlat. Iarna însă este diferit. Apartamentele nu sunt concepute cu sisteme de încălzire, și dacă au calorifer, este aproape imposibil de folosit datorită unui cost foarte ridicat. Și aici iernile pot fi foarte friguroase. Noi ne încălzim cu curent. Folosim pături electrice care consumă foarte puțin dar ne mențin calzi, iar aerul în casă îl încălzim cu aerul condiționat. Nu ajunge niciodată ce-i drept la o temperatură în care poți sta în tricou și asta pentru că apartamentul este mare. Dar din păcate altă variantă nu avem :(. La casa noastră e clar că punem centrală cu lemne și încălzire în pardosea 😀
    Temperatura la băiță este importantă. Dacă pruncul are febră, o baie răcoroasă îi va scădea febra. Dar o baie normală este așa cum ai recomandat-o tu 🙂

  4. Noi avem decat termostatul de la centrala, o punem pe 20 grade iarna si asa o tinem. In ziua de baita o marim la 22….Noi mai mult de atat nu putem suporta. Daca e mai cald eu nu pot dormi noaptea, transpiram cu totii.

  5. Si noi suntem obisnuiti cu temperaturi intre 19.5-20 grade in toata casa….daca e mai cald incepem sa transpiram…avem si noi vecini care au soba de teracota si au cam 30 grade in camera, dar doar intr-o camera..pe holuri si in rest e ff frig…am vazut ca asa se poarta la casa ( nu neaparat la sat ci la casa) caldura mare intr-o camera si restul frigggggggggg…

    • Da, Andreea așa e și la noi din păcate. Dacă nu ai centrală, n-ai ce face, incălzesti o cameră că nu-ti permiti să pui un calorifer electric in toate camerele ( sare contoarul :))) din toate punctele de vedere ). Doar ca noi nu folosim soba de teracota, desi avem una, in caz ca se opreste curentul, e ff bună.

      • Si caloriferul electric nu e scump? Mie mi se pare ( poate gresesc) ca tot ce merge pe curent e ff scump..|Si noi avem sobe de teracota si le folosim destul de des cand se ia curentul..si la noi, din pacate se cam ia…

      • NOi am facut de ceva ani un calcul și ieseam exact la fel cu banii. Unde pui că , la soba trebuie sa faci focul de mai multe ori, măcar caloriferul iti mentine in casa o temperatura constanta. Cu soba, e foarte greu de mentinut.

  6. Coca, noi in apartament aveam 22 de grade, 24 in seara de baita. La casa, cand incalim pe lemne, se face foarte cald, dar in afara de a deschide usa de la balcon (ceea ce nu putem face pentru ca intra fumul), nu avem cum sa procedam. Este mai ieftin pe lemne decat pe gaz, asa ca…suportam 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s