Cat de usor le este copilasilor vostri sa-si exprime emotiile? Cat de sensibili suntem noi sa le intelegem?
Ursuletii mei au perioade si perioade- uneori, povestesc cu drag si foarte insufletiti despre tot ceea ce li s-a intamplat in ziua respectiva: ce le-a placut, ce i-a necajit, alteori, ii suprind ca imi povestesc franturi din ce li s-a intamplat chiar si cu un an in urma si ii intreb ” de ce nu mi-ati spus atunci?” ” Ca eram ocupata, ca au uitat, ca poate nu i-as fi crezut…” Dar se intampla si sa nu-mi spuna nimic sau sa-mi raspunda sec ca nu stiu ce sa-mi spuna despre cum se simt in acel moment.
Dar de obicei, imi spun ce este in sufletelul lor- i-am incurajat ca oricat de grav ar fi ceva, oricat de tare ar crede ei ca m-as supara :), sa imi spuna, sa nu pastreze secrete urate . Totodata, ii observ ca ei, la randul lor , sunt foarte atenti la sentimentele celorlalti – imediat vad cand cineva e suparat, furios, ganditor. De exemplu, ursuletul cel mic A. nu a excelat pe partea motrica, dar a vorbit de la 1 an si jumatate si are o inteligenta emotionala deosebita. Cand tati vine de la serviciu, el il intreaba adesea : ” ce ai mai facut azi, tati? Ce mai fac colegii tai? esti obosit? ” 🙂
In magazinul Jucarii vorbarete a aparut un material nou, adresat copiilor cu varste cuprinse in tre 3-7 ani , ce reprezinta un sprijin pentru toti cei care doresc sa-si ajute copilul sa-si dezvolte inteligenta emotionala.
Dar ce este aceasta inteligenta emotionala? Nu cumva am putea-o confunda-o cu altceva?
Inteligenta emotionala este abilitatea de a identifica, intelege si gestiona stari si sentimente- atat pe ale noastre cat si pe ale altora.
Conform unor cercetari statistice, se pare ca inteligenta emotionala este mai importanta decat abilitatile tehnice sau intelectuale. Dezvoltarea inteligentei emotionale reprezinta intelegerea si gestionarea emotiilor pentru a crea relatii armonioase cu cei din jur.
Copiii cu o inteligenta emotionala dezvoltata sunt mai sociabili, mai optimisti, mai empatici, mai eficienti, mai responsabili, mai indrazneti, au capacitati sporite de adaptare si de rezolvare a problemele cu care se confrunta.
Prin jocurile propuse in aceasta cutiuta, copiii vor fi ajutati sa-si identifice emotiile, sa se cunoasca mai bine si sa vorbeasca deschis despre ceea ce simt.
In cutie gasim :
– 8 cartonase cu membrii familiei (mama, tata, baiat, fetita) cu fete model si fara fete
(dimensiuni 13 x 13 cm)
– 8 cartonase ovale cu expresii emotionale (dimensiuni 6,6 x 7,2 cm)
– set carti de joc (20 de bucati) cu comportamente pozitive si negative (dimensiuni 10 x 6,5 cm)
– caiet cu activitati (aplicatii-jocuri pentru consilierea copiilor, sugestii pentru parinti in diferite situatii prin care pot sa treaca cu copiii lor)
In carticica cu activitati, spre final sunt descrise anumite emotii si ce putem face noi parintii atunci cand copiii trec prin starile respective.
Cum putem „gestiona” tristetea, de exemplu.
Intrebati copilul de ce este trist. In functie de raspunsul lui, veti sti cum sa procedati. La baza tristetii copilului, poate sta o nemultumire ( a luat o nota mica la scoala) , o dezamagire( i-ati promis ca mergeti in parc si nu ati mai facut-o), o pierdere ( a murit catelul familiei) sau o problema cu care copilul s-a confruntat la scoala si careia nu a reusit sa-i faca fata ( un coleg din clasa l-a lovit).
Discutati cu copilul despre motivul tristetii si incercati sa gasiti impreuna o rezolvare a situatiei.
In cazul in care copilul este trist din cauza unei pierderi, explicati-i ca este normal sa fie trist, pentru ca si dumneavoastra simtiti la fel. Nu incercati sa inlocuiti obiectul pierdut cu un altul ( „lasa ca iti cumpar alt caine” ) . Cand va fi pregatit, ii puteti lua un nou prieten.
Noi am folosit atat activitatile propuse in carticica cu instructiuni, dar am inventat si altele.
Imita o emotie
Pe cercurile rotunde cu diferite fetisoare cu emotii, pe verso este descrisa starea respectiva. Eu le puneam spre ei partea scrisa si ei trebuiau sa imite. Apoi ne uitam si la fata desenata .
Cand te-ai simtit asa?
Luam la intamplare un cerculet cu o emotie si fiecare spunea, pe rand , cand s-a simtit trist sau rusinat sau furios . L-am jucat in familie ( toti patru). Astfel, baietii au aflat si lucruri noi despre mami si tati 🙂
Inventeaza o poveste cu emotii
Am luat cartonasele cu parintii si copii – acestea au atat fete desenate, cat si fete lasate goale pentru ca cei mici sa aseze cercul cu emotia corespunzatoare unei anumite stari.
De asemenea, ii puteti lasa sa le deseneze cu cariocile ” scrie si sterge” – sa faca o fata furioasa, vesela, dezamagita, etc.
Noi le-am dat nume personajelor : Mama, Tata , Tibi si Maria.
In timp ce povesteam, puneam pe fetele goale emotia potrivita
O poveste inventata de micutul A.
Joc de memorie
Aceste carduri cu exemple de comportamente pozitive si negative pot ti folosite atat pentru un joc clasic de memorie, pentru ca cei mici sa povesteasca o intamplare folosindu-se de imaginile de pe carduri si mai sunt si alte activitati propuse in carticica din cutie,
Pur si simplu ne-am amuzat si am folosit fetisoarele cu emotii ca sa facem poze haioase :). Baietii s-au distrat copios , vazandu-si fotografiile :).
Daca doriti sa achiztionati si voi acest material, il veti gasi aici in magazinul Jucarii vorbarete, alaturi de multe alte jocuri educative, carti si materiale de logopedie si de consiliere. In perioada 16-30 aprilie este o promotie- la orice comanda de 200 ron, veti primi cadou un joc educativ.
O zi senina si plina de emotii pozitive va doresc! 🙂
iunie 5, 2015 la 05:53
Multumesc! Toate cele bune!
octombrie 15, 2017 la 18:16
Doresc acest joc CUTIUTA CU EMOTII