ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Mozart si curcubeul muzical

7 comentarii

De cand comorile din Padurea Muzicala au ajuns la noi in casa, micutii mei au indragit si au privit cu alti ochi muzica clasica. Desi o asculta inca de cand erau bebelusi…acum a avut un  farmec aparte, mai ales ca aceste carti sunt atragatoare si interactive.

In luna lui Cuptor :), l-am intalnit pe veselul spiridus Mozart. A fost la fel de iubit ca Vivaldi si Bethoveen. Cand mami a adus acasa figurina din argila ( o mesterisem in ascuns), mi-au spus ca ard de nerabdare sa-i afle povestea si sa se joace cu el :).

In carte  ” Mozart si curcubeul muzical” sunt patru povestioare pe care le-am citit pe nerasuflate, dar ne-am oprit mai mult asupra  celei din urma ” Regatul Alb-negru si curcubeul muzical”.

Am aflat care erau preferintele lui Mozart: iubea iepurasii si fluturii, ar fi mancat doar briose , snitel fermecat si fructe curcubeu pe bat, ii placeau papadiile si adora sa cante la pian, clarinet si vioara.

Ursuletii au fost extrem de uimiti ca Mozart a invatat sa cante de la o varsta tare frageda ( 3 anisori ) si ca la 9 ani putea canta legat la ochi si cu o panza pusa pe clape.  Amandoi au incercat sa cante  la pian cu ochii inchisi. Chiar le-am spus : nu va fie teama ca nu se va auzi bine…va veti amuza pe cinste…si tot un cantecel se va auzi de pe clape.

Simpaticul Mozart a compus o muzica vesela si lipsita de griji. Dupa cum vedeti, infatisarea lui e atat de copilareasca si de dulce : cu par balai , ochi albastri ca cerul si obraji mari si rosii.

D. a topait frenetic si taaare amuzat cu Mozart in mana in timp ce ascultam cd-ul din carte cu muzica lui : Mica serenada si Concertul pentru clarinet in La major ( eu si A. ne amuzam si ne veseleam de pe pat, facandu-i poze) .

Toti spiridusii muzicali au cate un animalut prieten . Sigur, si Mozart avea unul tare dulce si pufos: pe iepurasul Allegretto ( nu am avut timp atunci sa-l modelez si pe el, dar am gasit unul intre jucariile ursuletilor ) .

Regatul alb-negru si curcubeul muzical 

Povestea aceasta este asemanatoare cu o alta, la fel de frumoasa , citita de noi cu ceva timp in urma : Curcubeul alb si negru.

Intr-un regat, traia un rege foarte serios pe nume Dorian Dominic al Doilea, zis si Do. Nu radea niciodata, nu se imbraca decat in alb si negru. Curtenii lui nu aveau decat haine albe si negre.  In gradinile regale nu erau lasate decat lebedele si stancutele.

Castelul sau era din piatra neagra..chiar si cerul devenise cenusiu cu nori mari si negri.

Muzica era interzisa in acest regat, deoarece era mult prea vesela. O singura nota putea fi cantata : do. Pana si cainii au fost invatati sa latre doar  „do”, oile si vacile sa mugeasca doar pe acest ton.

Dar intr-o zi soarele nu mai aparu pe cer. Toti erau tare ingrijorati. Venira pe rand, flacai curajosi ce incercara sa-l aduca pe cer, dar nu au avut sorti de izbanda.

Cand toata lumea nu mai avea nici o speranta, sosi la castel spiridusul Mozart.  Desi regele nu avea incredere tinerelul cu par balai, il lasa sa incerce si el sa readuca soarele pe cer.

Mozart i-a spus ca va folosi doar o pana si un flaut fermecat. Fara ca cineva sa se astepte la asa ceva, Mozart incepu sa-l gadile pe rege cu pana…acesta radea atat de tare de i se desirara ciucurii pernei de matase pe care statea.

Si cum rasul este molipsitor, in curand, toti curtenii incepura sa rada.

O raza de lumina aparu…si insusi soarele iesi de dupa nori ca sa vada ce e cu atata veselie. Lumina lui colora hainele albe ale curtenilor, fetele palide ale domnisoarelor de onoare si barba regelui.

Si cand Mozart incepu sa cante din flautul sau, o ploaie usoara se scutura dintr-un nor…si un curcubeu muzical se inalta pe cer. Pentru fiecare nota muzicala, o culoare :).

Si de atunci, regatul a fost plin de culoare. Copiii puteau canta toata gama tare si cu veselie.

Se stie ca rasul este terapeutic…el risipeste norii tristetii…si cantecul vesel face sa apara curcubeul in sufletul nostru. 🙂

Am incercat sa ne imaginam si noi cum ar fi sa traim intr-o lume lipsita de culorile vii: desertul preferat sa fie doar alb sau negru, jucariile sa fie doar in aceste culori..totul in jurul nostru sa aiba doar aceste nuante….Ne-am dat seama ca am trai intr-o lume tare trista. Culorile aduc bucurie, viata in jurul lor.

Am cautat jucariile noastre curcubeu. Aveam un puzzle curcubeu ( cumparat de la Creative boutique )pe care am incercat sa-l facem repede contra cronometru 🙂

I-am aratat lui Mozart si piramida curcubeu pe care am facut-o si refacut- o la fel de repede.

Si supriza noastra pentru spiridusul balai a fost un curcubeu muzical inedit 🙂

Am umplut in mod diferit cateva pahare cu apa colorata ( cu vopsea de oua, se poate colora si cu acuarela). Si va asiguram ca se aud cristalin , tare vesel si cu sunete diferite. Important este sa nu le umpleti la fel….

Ne-am intrecut cantand la ele cu doua linguri de lemn. 🙂

Si pentru ca Mozart ne-a umplut lumea cu atata culoare, micutul A. a fost ataaat de fericit pentru ca a gasit in curte o papadie pufoasa ca sa i-o daruiasca, doar stiti ca Mozart e topit dupa ele, nu? 🙂

7 gânduri despre „Mozart si curcubeul muzical

  1. Minunata lectie de muzica si culoare!!!

  2. Minunat ai prezentat cartea !Noi nu o avem inca , dar sper sa le comand cat mai curand.Spiridusii sunt si de vanzare , sau ii faci la cerere ?
    M-ar interesa si pe mine .
    Multumim!

  3. Dragii mei, Mozart a fost onorat de atentia si joaca pe care i le-ati dedicat! Imi place absolut tot ce vad in acest articol, dar poza de final m-a induiosat mult, extrem de mult.
    Va imbratisez cu mult, mult drag!

  4. ce de curcubee ati facut! Frumoasa povestea cu Mozard.

  5. Pingback: Mozart si curcubeul muzical | Caiet pentru şcoala de...acasă

  6. Pingback: Compozitori muzicali- Povesti din Padurea Muzicala | Figurine Fimo by Coca

  7. Pingback: Povești din Pădurea Muzicală împletite cu meloterapie, joacă și un concurs | ursuleți năzdrăvani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s