Imi aduc aminte cu drag de ursuletul cel mare :)…avea vreo 10 luni si deja un mic ritual format inainte de culcare…cum ma vedea cu pasta de dinti…il auzeai : „ditziiii, ditziii” si venea repejor sa-i spal numerosii dinti ce ii avea, adica doi :))).
Dar cum ursuletului mic, A. i-au aparut primi doi dintisori abia in jurul varstei de un anisor si cum temperamentele lor sunt total diferite…nu m-a lasat nicicum sa ma ating cu peria de pretioasele lui perlute :).
Asa ca , in fiecare seara, incercam toti trei : eu, D. si tati sa gasim tot felul de siretlicuri sa-l spalam pe A. pe dinti. O data D. a fost un catelus stomatolog…l-a convins, a reusit cat de cat sa-i perie dintii, altadata i-am spus: „cum poti sa dormi cu atatia microbi negri si urati pe dintisori ? ” Gata…imediat ne-am spalat, dar a doua zi nu a mai tinut :)).
Apoi, a aparut Dintisor :)… nu-l cunoasteti? Este Dintisor de la jocul Piticlic. A. l-a indragit pe loc si cand a vazut ce a patit Dintisor, s-a lasat convins mai usor, nu in fiecare seara, dar luptele impotriva periutei si pastei de dinti nu mai sunt asa de indarjite :)).
Uitati aici povestea lui Dintisor.
Asa ca, in urma cu vreo doua zile, am pregatit cateva activitati speciale despre igiena dintilor.
Mi-a placut enorm ce au facut Camelia si fetita ei cand au invatat despre dintisorii de lapte, asa ca am imprumutat si noi micuta lor macheta absolut superba pentru gura cu dinti. Eu am facut-o pe cea cu dintisorii mobili.
Si, Antoaneta, a venit cu ideea sa-i facem si cateva carii, caci dintisorii mobili vor pleca mai departe spre piticii voinici…deci , am „imbunatatit-o” :))) cu cateva carii urate .
Ii veti vedea acolo si pe Dintisor si mamica lui. 🙂
Am numarat dintisorii, ideea cu dintii mobili e grozava…cei mici pot numara singur dintisorii in timp ce ii aseaza in ordine. Au inteles ca un copil mic are 20 de dinti…si pe masura ce cresc, vor aparea si altii pana cand , in cel mai fericit caz 😀 vor ramane cu 32 de dinti cand vor fi adulti.
Ne-am uitat la doua filmulete pe youtube despre dintisori.
Acesta ni s-a parut mai complet.
Dupa ce am urmarit filmuletele, ne-am pus pasta de dinti pe periute , am pus clepsidra noastra si am inceput sa ne periem dintii cat mai bine…asa cum canta fetita din Oraselul lenes : „douazeci la stanga…douazeci la dreapta ” :))
Am colorat pe o coala doi dinti, apoi i-am laminat . Am facut pe ele o multime de pete/carii si i-am rugat pe baieti sa curete dintii cat pot ei de bine ( sarcina ce a fost indeplinita cu mult succes :)…da, umeziti un pic foaia inainte cu un servetel umed).
Am vorbit un pic si despre dintii animalelor.
Coltii de fildes ai elefantilor seamana cu smaltul dintilor nostri..
Chiar si crocodilul are o periuta de dinti speciala: o micuta pasare care ii curata dintii.
Alimente prietenoase pentru dinti
Dintii nostri sunt sanatosi si fericiti atunci cand mancam alimente sanatoase, care nu duc la formarea de carii.
LE-am dat fiecaruia cate un cosulet si am pornit spre bucatarie. D. trebuia sa aleaga alimente sanatoase si A. pe cele nesanatoase si sa le aduce inapoi in camera de studiu :).
Am asezat apoi corect alimentele langa dintii facuti de noi.
O activitate asemanatoare au facut si Fetele cucuiete.
Guri si dinti din plastilina
Am modelat din plastilina Play dough doua guri, am facut cateva gauri in care am pus bobite albe – dintii. Am tratat niste dinti, am facut cateva extractii dentare…deci au inteles, in mare, cum este in cabinetul unui dr. stomatolog . 🙂
Experiment ” Cum se depun bacteriile pe dinti? „
Am gasit acest experiment AICI ,unde veti gasi multe alte idei grozave daca veti dori si voi sa faceti cateva activitati legate de igiena dentara.
In doua pahare transparente am pus cate un ou. IMi pare rau ca nu am avut oua albe, dar gainile bunicilor, fac doar oua rosiatice :).
Intr-un pahar am pus alimente sanatoase peste ou: lapte, cativa fulgi de porumb, apa, cateva bucatele de castraveti.
In celalalt pahar , am pus : bucati de ciocolata, gem, zahar, jeleuri…eheeei, ce se mai uitau ursuletii cu jind dupa ele :)))) (oricum , ei primesc dulciuri cu portia si de cele mai multe ori, mananca dulciuri facute de mami in casa).
Dupa masa de pranz, in timp ce dormea A., D. si-a mutat biroul intr-o alta camera si si-a facut o clasa de studiu. Mi-a spus ca el va fi profesor si cand se va trezi A. ne va invata cate ceva despre dinti. 🙂
Aici, profesorul nostru in actiune :
Povestea lui Dintisor
Cum tot aveam personajele modelate din argila, am facut si o micuta sceneta cu Dintisor. A. era Dintisor, eu, mamica lui si D. – D-na Pasta de dinti si D-na Perie de dinti.
Daca urmariti filmuletul de mai sus, puteti si voi sa puneti in scena aceasta poveste draguta 🙂 ( il puteti face pe Dintisor din foaie laminata- noi l-am murdarit cu carioca pentru cartonasele ” scrie si sterge” )
Dar sa nu va lasam in suspans cu experimentul. :))
Dupa ce ouale dinti au stat acolo cateva ore bune, le-am adus sa le analizam. D. a denumit acest experiment ca fiind unul de-a dreptul „scarbos ” :))) mai ales cand a vazut unul dintre oua, va veti da voi seama care.
Le-am spus ca, daca nu se spala pe dinti dupa ce mananca, tot asa vor arata si dintisorii lor. Mai ales daca mananca foarte multe dulciuri. Acestea ataca smaltul dintilor si, in timp, se vor forma cariile.
Ce ziceti? 🙂
Sa stiti ca erau cu adevarat depuneri care nu s-au luat usor cu periuta pe care pusesem pasta de dinti. D. a spalat ou cu pricina :)(bine, l-am tinut eu ca el nu a vrut sa il atinga :))
Nu uitati, dragi copilasi, aveti grija de dintisorii vostri! 🙂
iunie 7, 2013 la 10:02
Esti nemaipomenita Coca,iti urmaresc postarile si raman fara cuvinte!!nu-mi vine sa cred cat de talentata esti in a creea cu fimo.ce talent ascuns aveai:)
iunie 7, 2013 la 16:02
cat timp ati lasat ouale in pahare cu alimentele respective?
lectia este minunata!
multumim pentru dantura;abia astept sa demaram si lectiile pe tema aceasta 🙂
iunie 7, 2013 la 21:41
eu va multumesc! 🙂 nu mult…le-am pus pe la ora 10, si ne-am uitat la ele pe la ora 18. Ati putea sa le lasati peste noapte…asa cum sunt lasati dintisorii nespalati :)))
iunie 8, 2013 la 13:07
Foarte ingenios! La noi ne-am mai obisnuit cu periuta si pasta, doar ca micutul meu o inghite si rade :))) Incercat cat putem sa cascam gurita…si sa ajungem peste tot cu peria! dar…na, nu ies asa curati cum as vrea ca nu sta mai mult de doua minute la spalat 🙂
Pingback: Lectia despre dinti | Pitici, dar Voinici
Pingback: Despre dulciuri cu Monstrul prajiturilor | ursuletinazdravani
Pingback: Produse de igiena dentara naturale pentru copii și părinți | ursuleți năzdrăvani