Un pom se cunoaste dupa roadele lui : un pom bun , va da roade bune si gustoase, unul uscat, sigur, nu va da roade sau vor fi stricate si nu vor fi bune de mancat.
La fel e si cu omul…in Biblie, ni se spune ca ii vom cunoaste pe oameni dupa „roadele ” lor. Cand vezi un copil, un om care ajuta o batranica sa treaca strada, care vorbeste politicos…iti spui, cu adevarat e un copil/om bun- il cunosti dupa „roadele”/faptele sale.
Un copac intelept ne-a vizitat astazi si ne-a spus aceste lucruri.
Si pentru ca ursuletul cel mare dorea ca acesta sa fie si mai real, l-a personalizat :).
„Dragii mei, vedeti , eu acum nu am roade…dar voi ma puteti ajuta….daca veti raspunde la niste intrebari, niste fructe speciale , de argint vor aparea in copacelul meu. Ce spuneti, vreti sa ma ajutati? ”
” Daaaa, daaaa”, au spus ursuletii :).
Si fiecare a ajutat in felul sau- raspundeau amandoi la intrebari (puse pe intelesul fiecaruia) si puneau fructele argintii ( monedele) in copacel.
Ca de obicei, ursuletul cel mic avea si alte ocupatiuni :)).
Intrebari ce au avut ca si tematica chestiuni legate de caracterul unui copilas, de bunele maniere.
” Ai voie sa-i spui fratiorului tau ” prostule”? ( va asigur ca la noi in casa nimeni nu rosteste acest cuvant, deci nici cei mici nu l-au folosit niciodata…dar sigur il vor auzi la altii, asa ca ii pun in tema).
” Ce faci cand mama te roaga sa o ajuti la treaba?”
” Ai voie sa-i strangi tare manuta fratiorului tau cand te supara?”
” Ce spui cand termini de mancat? ”
‘Ce faci atunci cand un coleg de gradinita iti spune: hai sa mergem sa radem de alt copil? ”
” Ai voie sa distrugi constructia fratiorului tau mai mare chiar daca ti se pare tare interesant sa faci asta? De ce nu sau de ce da? ”
” E frumos sa vorbesti taaaare intr-un magazin? ”
si muuuuuulte altele….va veti da sema dupa fructele ce au aparut in copac.
Vedeti saculetii de jos?
Copacelul si saculetul stau intr-un fel de cutie taiata pe jumatate.
Timp de 3 zile, ori de cate ori ursuletii fac fapte bune, vor avea voie sa ia un fruct de argint in copac si sa-l puna in saculetul sau (cel albastru este a lui D. si cel galben al lui A. )
Noi nu am folosit decat foarte rar in educatia copiilor nostri acest sistem de recompense si pedepse, nu a fost nevoie, amandoi sunt niste copilasi ascultatori. Ne mai ciocnim uneori de incapatanarea celui mic , dar dupa un timp, singurel vine si isi cere iertare atunci cand se poarta urat.
Totusi, aceste jocuri motivationale, ii constientizeaza pe cei mici despre importanta faptelor bune, a dobandirii unui caracter frumos.
Si, pentru ca am vorbit despre roade, uitati cat de frumos ar fi ca sufletul nostru sa le aiba pe acestea 🙂 :
dragostea, bucuria, pacea,indelunga rabdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blandetea si infranarea poftelor (text biblic Galateni 5 : 22, 23)
Timp de vreo doua luni….sau poate mai mult, voi inventa o poveste pentru fiecare in parte : despre bunatate, rabdare….si vom incerca sa punem in practica ceea ce vom asculta.
mai 20, 2013 la 14:11
Super interesanta abordarea ta.Te felicit pentru creativitate si perseverenta!
mai 20, 2013 la 19:26
multumim mult, IOana! si eu admir mult activitatile voastre super interesante, pregatite cu atat de multa atentie.
mai 20, 2013 la 14:44
Foarte frumoasa lectioara voastra, de abia asteptam povestioarele.
mai 20, 2013 la 19:24
multumim mult!sper sa va foloseasca si voua povestioarele noastre.
mai 20, 2013 la 15:08
Ce idee minunata! Imi place mult copacul, iar sacoselele sunt adorabile. Bafta la strans fapte bune amandurora!
mai 20, 2013 la 19:23
multumim mult, Laura…da, saculetii sunt tare draguti…i-am cumparat dintr-un magazin de chilipiruri acum un an (am cumparat mai multi 🙂 ca sa-i pot folosi in diferite activitati.
mai 20, 2013 la 15:28
frumos 🙂
mai 20, 2013 la 19:23
multumim frumos!
mai 20, 2013 la 16:06
SPOR, BAIETI, LA FAPTE BUNE….
mai 20, 2013 la 19:22
multumim! te iubim!
mai 20, 2013 la 17:09
O lectie foarte frumoasa, cred ca o sa imprumutam si noi fiindca in ultimul timp Maria e foarte incapatanatasi imita toate prostiile pe care le vede si le aude pe la alti copii.
mai 20, 2013 la 19:22
Eu o aseman pe MAria cu D. al meu…ei doi sunt copilasi tare cuminti…tocmai de aceea, cand ies de sub „clopotul ” nostru (pentru ca si eu te vad pe tine hiperprotectoare :))…parca ar vrea sa faca si altceva. Si D. al meu este vulnerabil uneori, desi stie ca nu este bine ceea ce face. I-am spus ca este puternic atunci cand este el insusi, nu trebuie sa faca nimic ca sa fie placut de altii (adica sa se dea in spectacol ). El este minunat, unic, exact asa cum l-a creat Dumnezeu.
mai 21, 2013 la 05:50
Da, asa e si la noi.Sper sa se mai schimbe lucrurile cu timpul si sa inteleaga amandoua ca nu-i bine sa-i imite pe altii.
mai 20, 2013 la 18:14
O activitate tare, tare frumoasa. Eu sunt de acord cu recompensele, atata timp cat nu devin un obicei strict.
mai 20, 2013 la 19:20
multumim frumos! si eu sunt de acord cu recompensele, doar ca doresc ca ei sa nu nu se invete cu ele, adica sa faca ceva bun doar ca sa fie recompensati.
mai 20, 2013 la 19:57
Citesc cu plăcere articolele tale şi te apreciez mult pentru timpul de calitate pe care îl acorzi copiilor tăi. Eşti foarte creativă. Îţi recomand o carte care poate îţi va fi utilă şi nu vei fi nevoită să inventezi povestirile. Dar dacă le vei inventa, ne vom bucura de ele. Cartea se numeşte „Familii rodnice” de la anabaptişti punct ro
http://www.anabaptisti.ro/familii-rodnice/100.htm
mai 24, 2013 la 04:53
iti multumesc din suflet pentru recomandare: este extraordinara cartea, sigur o vom comanda!
mai 21, 2013 la 13:11
cred ca veti strange rapid fapte bune si banuti de argint
imi place mult modul in care ai pus in aplicare aceasta idee
felicitari!
mai 24, 2013 la 04:53
multumim!
mai 22, 2013 la 05:48
Superba activitatea, Coca! Recompensele in acest context sunt un exemplu de cum trebuie sa procedam corect in diverse situatii. Copilasii au nevoie de stimuli si incurajari. Imi place enorm de mult lectioara voastra si transpunerea ei. Vreau neaparat sa o facem si noi.
mai 24, 2013 la 04:48
da, si eu folosesc recompensele tot asa, ca sa incurajez un comportament, dar cum am spus, nuv reau sa devina o obisnuinta…sa faca ceva doar ca sa fie recompensati….