D. s-a declarat indragostit de spatiul cosmic…ar vrea ca lectiile sa nu se mai termine si sa facem tot timpul cate ceva cosmic :)). I-am spus totusi ca va trebui sa invatam si altceva, dar ca vom relua activitati legate de univers peste cateva luni sau poate anul viitor , dar vom avea alte materiale.
Ca orice copil, D. avea numeroase intrebari despre cei ce merg sa exploreze spatiul: astronautii. Pentru explicatii, ne-am folosit de cartile :Descoperim spatiul si cartea noastra despre meserii 101 de profesii explicate pentru copii.
Dar, prima data am trecut pe la scoala astronautilor si am rezolvat cateva fise. I-am lipit niste carduri pe foi si D. a trebuit sa scrie cuvintele ce denumeau obiectele din imagine: o data unind punctele si apoi trebuia sa le scrie singur.
Ne-am asezat apoi pe covor , am luat cartile si am inceput sa citim si sa privim pozele din carti. Am aflat lucuri foarte interesante despre astronauti. Am retinut ca primul om ce a mers pe luna a fost Neil Armstrong si ca alaturi de el mai erau doi piloti (pe unul il chema Buzz- i-am retinut foarte usor numele pentru ca era acelasi cu al robotului indragit de baieti din Toystory).
Am aflat ca unui astronaut ii ia 3 ore sa isi imbrace costumul greu de 100 kg.
Inainte de a pleca in misiune , trebuie sa faca antrenamente speciale.
Acolo, in spatiu, trebuie sa se obisnuiasca cu lipsa gravitatiei, ceea ce nu este prea usor pentru un om. Atunci cand se culca, intra intr-un sac de dormit pe care il ancoreaza foarte bine de peretii navei. Li s-a parut atat de amuzant cand au vazut cum zburau alimentele prin nava daca nu erau tinute.
Am facut si noi propria noastra misiune pe luna. Am apropiat doua scaune si ne-au urcat in ele: D. pe scaunul din fata,eu si cu A. pe cel din spate….si racheta si-a luat zborul catre luna :). Ajunsi acolo, am sarit asa cum fac astronautii pe luna….si D. a luat probe din cratererele de acolo. A. a strans roci (erau niste portocale aruncate pe jos 🙂 ) si le-a dus in racheta . Ne-am distrat tare bine; si lui A. atat de mult i-a placut jocul nostru de rol, incat a doua zi si-a pus singur scaunele mari si ne-a asteptat sa ne suim in racheta :).
Si, cum activitatile noastre despre spatiu s-au apropiat de sfarsit, ca sa recapitulam ce am invatat, am inventat un joc cosmic.
Am facut tot felul de elemente din spatiu: stele, planete, un soare, o racheta si le-am lipit pe covor. Jocul era un fel de „Nu te supara frate”, cu un drum cu obstacole. Spre bucuria lui D., a aparut in vizita la noi si verisorul sau mai mare, asa ca a intrat si el in joc.
Copiii dadeau pe rand cu zarul. Daca ajungeau pe o planeta, trebuiau sa spuna ce stiu despre ea. Daca ajungeau pe soare, se intorceau de la capat. Cine ajungea pe racheta, avea voie sa mearga 4 pasi inainte. Stelele aveau diferite simboluri: un semn al intrebarii (aici trebuiau sa raspunda la diferite intrebari ), un omulet cu un obstacol in fata ( aveau de indeplinit anumite sarcini – sa faca un puzzle, sa aranjeze niste elemente cosmice), un omulet ce alerga ( o proba sportiva).
Momente din timpul jocului 🙂
Va multumim pentru ca ne-ati fost alaturi in calatoria noastra cosmica! 🙂
februarie 7, 2013 la 02:46
Frumoasa recapitularea, iar jocul e tare interesant. Sa aveti calatorie placuta!
februarie 7, 2013 la 12:41
multumim frumos!
februarie 7, 2013 la 05:30
frumoasa lectie ca de obicei 🙂
imi place jocul vostru;ne primiti si pe noi?
februarie 7, 2013 la 12:40
cum sa nu ?? 🙂
februarie 7, 2013 la 12:55
multumim 🙂