La inceput, Pamantul zacea in intuneric…
si Marele Creator a despartit lumina de intuneric si astfel au aparut ziua si noaptea. Astrul cel mai urias de pe cer a fost ales sa lumineze ziua.
Alte astre: luna si stelele au primit misiunea de a lumina noaptea, astfel incat locuitorii Pamantului sa nu traiasca intr-o bezna totala (sigur oamenii nu erau atunci pe pamant , dar erau in planul Marelui Creator).
Treptat, treptat….pamantul s-a umplut de oameni. Ei stiau cand e zi sau noapte….dar au vrut sa imparta timpul si altfel….si cum Dumnezeu i-a inzestrat cu multa intelepciune, ei au studiat….si au analizat….si s-au tot intalnit si au discutat de-a lungul vremii..
si pana la urma au impartit Marele Timp cam asa….si , pentru ca si noi avem imaginatie si intelepciune daruita de MArele Creator…am asemanat timpul cu un maaaare rotund ca sa-l putem imparti mai usor.
Acest mare rotund , l-am numit AN.
Tot analizand miscarea Pamantului in jurul soarelui, oamenii au constatat ca acesta se invarte in jurul lui timp de 365 zile. Asa ca au spus ca un an sa aiba 365 zile…exact cat face pamantul o rotatie completa in jurul Soarelui. UIte asa:
Ei, marele rotund este Anul. Un an l-au impartit in 4 anotimpuri….pentru ca vremea se schimba si nu era tot timpul la fel. Si anotimpurile le-au numit : IARNA, PRIMAVARA, VARA SI TOAMNA.
Dar impartirea nu s-a oprit aici…fiecare anotimp a fost impartit in 3 luni.
Astfel, anul avea acum 4 anotimpuri si cum fiecare anotimp avea cate 3 luni, intregul an avea 12 luni. Hai sa le numaram impreuna!
Nu ne oprim aici….oamenii au hotarat ca si luna sa se imparta in zile. Si astfel, o luna are 30 sau 31 de zile.
Hai sa punem si noi 31 de zile intr-o luna!
Sa nu crezi ca e complicat….le tot repetam si le invatam! Ei, acum si ziua a fost impartita….ei au spus ca se va imparti in ore. Si o zi are 24 de ore. UIte asa…pune singur aceste bobite ce vom spune ca sunt ore…sa pui exact 24!
Si acum hai sa luam ceasul ce a fost inventat tot de oameni special ca sa vedem timpul cum trece.
UIte, ceasul are 3 indicatoare: cel scurt si gros arata ora, cel mai lung arata minutele ce trec. Deci , si ora a fost impartita….in minute…asa se numesc ele. Hai sa rotim minutarul ca sa vezi cum trece o ora. E simplu…ori de cate ori vezi acul mare aproape de o cifra sti cat e ceasul. Sigur si minutele au fost impartite…dar ne oprim aici…ca sa nu uitam tot ce am povestit noi astazi.
O ora intre 60 de minute 🙂
Vezi, impartirea timpului a fost foarte importanta de-a lungul vremii pentru oameni…asa stim cand s-au intamplat cu exactitate anumite evenimente importante, acum stim cand e ziua noastra de nastere, stim cand sa sarbatorim Craciunul sau PAstele, stii ce ora este…in ce luna esti….cati ani ai. Nu e minunat?
Crezi ca nu le vei tine minte? Le vom lua inca o data …pe rand pe fiecare….si incet, incet le vom cunoate mai bine si ti se va parea din ce in ce mai simplu. 🙂
Zici ca vrei sa te joci cu toate aceste minuni si sa faci propria ta galaxie, ursuletule D. ?
Vai, cat de frumos ai creat cerul!! Da, ai facut si o constelatie masinuta! Bine ca mi-ai spus ca e acolo…nu o zarisem din prima! Tu, cititorule drag ce ne-ai urmarit pana acum, o vezi? 🙂
ianuarie 10, 2013 la 05:20
Excelenta lectie! multumesc pentru idee, trebuie sa fac si eu ceva de genul asta cu S., incepe sa ma intrebe de zile, de ziua lui…il intereseaza timpul in ultima vreme 🙂
ianuarie 10, 2013 la 06:15
multumesc, Raluca…bine, sunt cam multe dintr-o data…dar m-am gandit sa aiba asa….o „imagine” de ansamblu a timpului impartit….si dupa aceea , reluam totul pe bucatele…oricum, la varsta lor, inca nu au notiunea timpului 🙂
ianuarie 10, 2013 la 09:35
Coca, D. fiind un copil vizual spatial cred ca e abordarea perfecta la el, de la intreg la detaliu.
ianuarie 10, 2013 la 06:50
Superba abordare! Felicitari!
ianuarie 10, 2013 la 07:12
Foarte frumos ati abordat tema. Chiar daca sunt multe notiuni, cu siguranata D, a retinut cate ceva. E bine ca ai inceput de la general ca apoi sa particularizati.
ianuarie 11, 2013 la 06:30
Coca, mi se pare cea mai frumoasa abordare posibila, este cea mai frumoasa si complexa abordare pe care am vazut-o vreodata, fapt pentru care te felicit din tot sufletul!
Genial mi se pare totul – elementele folosite, povestea, etapele, tot.
ianuarie 13, 2013 la 06:12
MUltumesc din suflet, Camelia….ce sa zic? e o abordare speciala pentru danut….el asa intelege cel mai bine notiunile abstracte, prin multe imagini si multe activitati practice.
ianuarie 21, 2013 la 19:42
Foarte interesant modul de abordare si potrivit pentru varsta lor. Super idee!
ianuarie 21, 2013 la 23:54
Multumesc mult , MIhaela! da, pentru noi chiar a mers aceata abordare…a retinut foarte usor notiunile legate de timp…
Pingback: Ce poate insemna un AN pentru un copil ? | ursuletinazdravani
august 7, 2014 la 05:42
Ce interesant si ce frumos ai abordat notiunea timpului Coca!…la noi inca e un amalgam total (azi, aseara, saptamana trecuta tot una e)…si ma bucur de perioada asta…insa cu siguranta vom folosi ideile tale!…xx
august 10, 2014 la 12:56
Multumim mult! da, prin joaca, in mod practic, ursuletii mei retin notiunile importante si abstracte. Ne bucuram ca am putut fi de folos! 🙂