Recunosc ca nu imi place sa abordez pe blog subiecte prea intime….dar daca anumite experiente ar ajuta pe cineva, povestesc cu mult drag.
Acest articol il scriu in mod special pentru colectia : Alaptarea, dragostea alba.
Ursuletul nostru cel mare D., a aparut pe lume acum 5 ani si 6 luni. Citisem o multime de carti, reviste…teoretic, ma simteam pragatita pentru a fi mamica primului nostru copilas. Mai multe despre sentimentele mele de atunci, am povestit in articolul Sweet remember.
Micutul nostru s-a nascut dimineata si seara, am avut curajul sa ii dau sa suga….era asa de harnicut si tragea cu putere :)…stia ce are de facut! Bineinteles, o asistenta a venit cu o tava cu biberoane si m-a intrebat daca vrem si noi. Am refuza categoric….intr-adevar, era cam matzait….dar nu ma deranja cu nimic…doar avea de unde sa bea laptic. Nu pot spune ca am trecut printr-o severa „furie a laptelui”. La doua -trei zile, si-au facut aparitia ragadele…recunosc imi venea sa plang de durere cand ii dadeam sa suga, dar dupa o saptamana-doua au disparut. Eu am fost adepta alaptarii la cerere…si vad ca si D. la fel :D….cerea cam din jumatate in jumatate de ora….recunosc ca ma cam zapacise. Dar, pentru ca regurgita foarte des, am incercat sa maresc distanta dintre alaptari la o ora. Ei, si am facut si o mica greseala: i-am dat suzeta…nu prea o voia, dar nu am vrut sa fiu eu suzeta lui :). IN schimb, il alaptam cat puteam de des. Noaptea , sugea tot din ora in ora. Auzisem si eu de sugari care dorm ore in sire atat ziua, cat si noaptea…al meu era energic si dormea foarte putin. Era mult mai preocupat sa descopere lumea inconjuratoare :).
Pe la o luna si jumatate, au aparut colicile…banuiesc ca asta a fost….cand vroiam sa -i dau sa suga….urla, se inconvoia, se inrosea la fata…sugea cateva secunde, se enerva, se tragea de urechiuse…iar sugea, iar se enerva….incepusem sa disper….el tragea dintr-un san, celalalt curgea…nu mai stiam cum sa-l tin, nu-i convenea nici o pozitie….nu mai stiam ce sa cred. Ne-am dus la pediatra: ne-a recomandat siropele anticolici. I-am dat: nici un efect! Suptul nu mai devenise o placere: nici pentru el, nici pentru mine pentru ca vedeam cum se chinuie….Din nou la pediatra….”poate nu aveti lapte suficient! haideti sa-l trecem pe lapte praf!”.
INgrozita de aceasta idee (imi doream enorm sa il pot alapta), mi-am luat o pompa (una foarte ieftina, de la Camera) si am inceput sa-mi recoltez laptele. I-am dat biberonul: l-a papat pe nerasuflate nazdravanul! Hmmmm…..peste o ora , m-am muls iar: iar l-a papat. I-am dat sa suga: aceeasi poveste: nervi, inconvoieli…..
Neexperimentata fiind, am cedat….doua -trei zile i-am dat doar lapte muls. Ce chin: spala biberoanele, sterilizeaza-le; trezeste-te noaptea de trei ori s at e mulgi, ziua la fel program de muls :). Am incercat dupa aceste zile , sa-l pun din nou la san: nu mai vroia deloc! D Am discutat impreuna cu tati…ce sa facem? Sa lasam copilul sa moara de foame??? LApte aveam: in primele 3 luni a luat cate 1,300 kg in greutate….la doua luni era un bursuc de 6,800 kg.
Asa ca ne-am hotarat sa nu-i mai dau sa suga de la san si sa-mi mulg laptele…daca ar fi fost cineva sa ma sfatuiasca, sa ma invete cum sa fac…..si acum imi pare tare rau ca am luat aceasta decizie. Dar macar eram multumita ca ii dadeam tot laptele meu. Daaa…pierdeam acel „bounding”…am suferit mult pentru asta….dar cum ma gandeam ca moare de foame daca nu-i dau cu biberonul, m-am gandit ca decizia cu recoltarea lapteluli e cea mai buna. PEdiatra mi-a spus: ” nu stiu daca veti avea atata lapte…cred ca veti rezista 2-3 luni….e mult prea chinuitor sa te mulgi intruna!”.
Cu ajutorul nepretuit a lui tati(el se ingrijea intotdeauna sa avem biberoane sterilizate, statea cu el cat timp ma mulgeam si ma incuraja cum stia el…niciodata nu mi-a reprosat ceva….suportul moral e indispensabil in astfel de situatii -stiti si voi asta), am reusit sa-i dau lui D. lapte matern muls 1 an si 1 luna!!! Am cautat pe internet tot felul de informatii (acum 5 ani, parca nu erau atatea ca acum…sau nu le-am gasit eu….nu aveam pe atunci net acasa).
Aceste informatii le dau pentru mamicile , care din anumite motive (copilas bolnav ce nu poate sa suga sau cine stie ce alte cauze), doresc ca macar sa le ofere copilasilor laptele lor.
Imi facusem un program strict de recoltare a laptelui:
Dimineata la 6, la ora 9, la ora 13, la o ra 16, seara pe la ora 22, noaptea pe la ora 4….foarte rar variau orele. Aveam cam 900 ml de lapte zilnic. Pe la 5-6 luni, nu-i mai ajungea laptele meu si am introdus un biberon de Milumil . Dar o data cu diversificarea alimentatiei, nu a mai fost nevoie de laptele praf, laptele matern recoltat ii era mai mult decat suficient. Plus , ca pe la 7 luni,s ub nici o forma nu mai accepta alt lapte. A luat in greutate extraordinar de bine: era peste medie tot timpul…
Laptele , imediat ce il mulgeam, il puneam in biberoane sterilizate la frigider. Stiu ca laptele matern rezista 6 ore la temperatura camerei, 2-3 zile la frigider (eu recunosc ca , daca treceau 12 ore, il aruncam), 6 luni la congelator. Il incalzeam, punand biberonul in apa fierbinte.
Am incercat pe la 6 luni sa-l pun din nou la san….nu stia sa suga….nici macar nu era interesat…recunosc ca m-a incercat asa ….o tristete…..un sentiment de neimplinire….
Cand D. a implinit un an si o luna, am hotarat sa-mi opresc lactatia….as mai fi avut sa-i dau….dar recunosc ca mi-a fost teama…ca atata muls ar putea dauna sanilor (ma gandeam la tot felul de minunatii…cancer….cine stie ce leziuni interioare)….este foarte posibil ca temerile mele sa fi fost nefondate…de fapt sunt sigura ca au fost.
Multe mamici s-au minunat ca am avut lapte atata timp, mai ales ca cel mic nu a supt! Eu cred ca recoltatul regulat al laptelui a ajutat la mentinerea lactatiei….si nu in ultimul rand, a fost ajutorul lui DUmnezeu pentru mine: stia dorinta mea de a-i da micutului laptele meu.
A fost obositor, recunosc…dar nu am regretat nici o clipa si nu m-am plans….as face orice pentru puiutii mei…iubirea mamei e infinita…..Dar, mi-am spus , ca daca voi mai avea un copilas, nu voi mai repeta aceasta experienta….vroiam sa aiba parte din plin de o alaptare adevarata…..si al doilea ursulet, micutul A….a avut-o din plin…are 2 ani si 2 luni…si nici vorba sa se intarce…..va voi povesti in alt articol cum am reusit sa-l alaptez, desi am trecut si cu el printr-o experienta similara.
Cateva informatii despre laptele matern recoltat:
Recolatarea laptelui matern presupune aplicarea unei presiuni asupra sanului, insa nu este neaparat dureroasa sau neplacuta daca:
1. Alegi corect pompa de san: asigura-te ca cea pe care ai ales-o se potriveste nevoilor tale (marime, forma,presiune).
2. Daca incepi din timp, pentru a te obisnui si tu dar si bebelusul cu noua modalitate de hranire (din biberon).
3. Daca iti faci o rezerva: este indicat sa recoltezi mai des si mai putin, decat sa extragi mai mult lapte pentru o perioada mai lunga de timp.
4. Daca nu sari peste momentul recoltarii; este indicat sa ai un orar si sa il respecti, daca este timpul chiar si pentru cateva minute aplica pompa, deoarece nerespectarea pogramului poate avea efecte negative in ceea ce priveste lactatia.
Avantaje si dezavantaje ale alimentarii bebelusului cu lapte matern recoltat cu pompa:
Alaptarea este foarte importanta, inca de prima data, cand bebelusul primeste colostrul (primul lapte, care contine nutrientii si anticorpii necesari unui nou-nascut). Alaptarile ulterioare intaresc legatura dintre mama si bebelus. Faptul ca sugarul se obisnuieste cu pielea, mirosul si vocea mamei ii da acestuia senzatia de confort si relaxare, care ajuta la eliberarea de stres si la o hranire corecta.
Laptele matern are o concentratie diferita de laptele formula, dar si o concentratie diferita in functie de cantitatea consumata la o alaptare. Consistenta laptelui matern variaza pe parcursul alaptarii:
– Laptele de la inceputul alaptarii este mai putin dens si are scopul de a potoli setea sugarului;
– Laptele de la finalul alaptarii este mai gras si are scopul de a hrani sugarul flamand, care consuma o cantitate mai mare de lapte, decat atunci cand ii este doar sete.
Sursa: http://www.bebikut.ro/blog/pompa-de-san-hranirea-bebelusului-cu-lapte-matern/
Sunt absolut sigura ca anumite proprietati nutritive se pierd prin mulgerea laptelui, turnarea acestuia intr-un recipent…dar , ma gandesc ca e superior laptelui praf. Chiar mi-as dori sa stiu daca a mai trecut cineva printr-o astfel de experienta…..am putea sa povestim aici…va astept cu mult drag! 🙂
august 8, 2012 la 02:22
cu mana pe inima iti spun ca am avut un gol in stomac dupa ce am citit articolul tau. lapte muls timp de 1 an si 1 luna?! femeie, esti puternica!:))
nu am vazut de mult timp un spirit de sacrificiu atat de mare.
ai toata admiratia mea!:)
experienta ta este o lectie de viata pentru toate femeile care abandoneaza usor alaptatul.
august 8, 2012 la 02:33
Multumesc din suflet pentru apreciere…inseamna mult pentru mine.
Dar, ma crezi ca uneori nu ma simteam asa…..am auzit nu o data…voci pe la spatele meu (nu stiau ca sunt prin preajma 😀 )…”daca a fost lasa si a cedat la primul plans al copilului….trebuia sa se mai chinuie…sigur ar fi supt pana la urma”…si atunci se strecura in sufletul meu un sentiment de vinovatie….
Acum, privind in urma….pot spune cu mandrie: nu a fost usor, dar macar a avut parte tot de laptele meu si nu o luna-doua, ci un an intreg! 🙂
august 8, 2012 la 02:47
nu inteleg. nu e vorba ca ai renuntat la alaptat si i-ai dat copilului lapte praf [asa cum, probabil, ar fi facut oricine altcineva], ci despre faptul ca ai continuat sa folosesti pompa de muls cu indarjire timp de 1 an! isi inchipuie cineva ca asa ceva este usor?! de ce ai prefera sa te chinui cu o pompa, cand a alapta este mult mai simplu, mai usor, mai confortabil, ce sa mai zic de apropiere, de momente tandre si speciale!
lumea-i proasta si vorbeste tampenii.
august 8, 2012 la 03:06
e drept, ce am facut eu nu e o normalitate…normal e sa-l alaptezi la san….daca nu o poti face, ii dai lapte praf. 🙂 i-am inteles si pe ei….
dar, chiar nu aveam nevoie de reprosuri….
la al doilea copil mi-am luat o pompa performanta desi n-am avut nevoie de ea decat ff putin :))))
august 8, 2012 la 05:04
Eu ma amuzam spunand ca alaptez intr-o forma complicata. Abia astept cea de-a doua poveste.
august 8, 2012 la 05:09
🙂 multumesc pentru vizita….mai ales cand e primul copilas, nici nu stii cum sa stai, numai ca sa-l faci/sa-l ajuti sa suga cum trebuie.
da, cat de curand revin cu cea=a de-a doua poveste total diferita 🙂
august 8, 2012 la 08:50
Mi-a facut o placere enorma sa -ti citesc povestea , a mea cu alaptatul este la fel , pana acum am crezut ca sunt singura cu o astfel de metoda , m-am muls cu o pompa electrica , dubla , doar in sectiile de nou nascuti o mai vedeai , timp de 1 an si 2 luni si cand s-a terminat m-am simtit tare deznadajduita…
Lapticul se face mult daca mulgi des si pana nu mai picura deloc , dar daca nu recoltezi la timp faci niste mastite ff urate , cu febra 40 faceam eu si dureri tare urate .
Totul depinde de vointa mamei , eu am facut complicatii dupa nastere , la 3 zile eram din nou la spital , iar bebita a stat acasa cu nasica ei , am stat 10 zile in spital timp in care m-am muls si am aruncat lapticul din cauza tratamentului pe care il faceam , toata lumea era contrariata , de ce continui eu sa ma chinui pt ca era epuizant si faceam asta de 2-3 ori pe noapte si ziua la 2 ore , am ajuns la cateva luni sa recoltez aproape 1 litru dimineata , am ajutat si 2 gemeni din apropiere…
Asa ca nu e nimic iesit din comun , fetita mea e fff tare cu imunitatea , in primul an la gradi a facut o singura otita , si atat tot restul anului…
Sper ca nu v-am plictisit foarte tare…
Va salut .
august 8, 2012 la 09:45
Ma bucur enorm sa te cunosc….cum sa ma plictisesti?? asa de bine imi pare sa intalnesc mamici ce au trecut prin aceeasi experienta…
Esti o mamica extraordinara!Ai avut o vointa de fier!! 🙂
Da, tot asa ma mulgeam si eu des si pana nu mai picura strop de lapte.Am facut si eu noduli de vreo 4 ori…dar nu ceva grav, cu dureri mari sau febra.
La noi, totusi, mult mai sanatos e cel mic, alaptat direct de la san.
Imi pare tare rau ca micuta nu am mai vrut sa suga….cred ca ai suferit tare mult,mai ales ca ti-ai dorit atat de mult sa alaptezi.
Ce grozav ca ai avut o pompa buna…pe atunci,la inceput, nu mi-am permis una…dupa aceea am cumparat una electrica de la Primii pasi…nu a fost buna de nimic….si s-a ars din prima (bine ca am putut-o returna la farmacie), am mai luat una de la Chicco…bunicica…dar cel mai bine m-am descurcat cu pompita mea simpla de la Camera.
Multumesc tare mult pentru comentariul tau!! 🙂
august 8, 2012 la 09:51
Citindu-ţi povestea îmi dau seama ce noroc am avut eu… e mult mai uşor să-ţi pui puiuţul la sân, e adevărat… eu m-am chinuit foarte mult să am lactaţie (şi la fel de mult m-am chinuit şi ca să o pierd 🙂 după 2 ani şi 4 luni de alăptat) am băut zeci de pliculeţe de ciaiuri de lactaţie, supe de chimen, de ouă, de pui … atâtea am mâncat că acuma îmi este rău numai când mă gândesc la ele.
Chiar dacă te-ai chinuit să te mulgi este de admirat faptul că nu ai cedat şi că i-ai dat ce ai avut mai bun: laptele de mamă!
august 8, 2012 la 20:41
Multumesc mult pentru cuvintele frumoase!
Da, si eu pe la inceput (in primele trei luni) am baut ceai pentru stimularea lactatiei….tot mi se parea ca nu am….aici ma refer la alaptarea micutului A….dar cum el lua in greutate uluitor de bine, nu m-am mai ingrijorat.
august 8, 2012 la 10:07
am vrut sa-mi relatez experienta , ca sa stie si alte mamici ca merita sa incerci si prin metoda asta sa alaptezi , pt ca multa lume spunea ca daca scoti lapticul si-l tii in frigider isi pierde din calitati , dar eu zic ca fetita mea e dovada faptului ca se poate forma imunitate si in felul asta , i-am dat exclusiv laptic matern 5 luni jumate .
Pana la urma dupa 1 an si 2 luni lapticul s-a terminat singur , dupa un concediu obositor la mare si cu multa agitatie si caldura , probabil de stres.
Pompa am avut-o de la Medela , era foarte puternica si scotea lapticul foarte usor , o recomand tuturor .
august 8, 2012 la 20:39
Chiar eram curioasa de ce nu ai mai avut lapte….eu as mai fi avut…..dar am renuntat….oricum, eram fericita, ca si tine…ca un an a avut parte de lapte matern.
am auzit ca sunt ff bune pompele de la MEdela…la cel mic mi-am luat o pompa manuala de la Avent, foarte multumita am fost de ea.
august 8, 2012 la 10:40
Am o problema majora cu copilul meu, inca de mic iam tot dat lapte praf , insa acum are 8 ani aproape si are reale probleme cu dantura, dureri foarte mari de dinti chiar , ii mai dau sirop pentru astfel de dureri dar totusi ma gandesc ca o fi o solutie mai buna…
O solutie imi puteti recomanda?
august 8, 2012 la 20:44
stiu ca folosirea prelungita a biberonului produce tartru si carii dentare. NOi am patit-o cu cel mare. A supt din biberon pana la 3 ani si jumatate.
Cred ca cel mai bine ar fi sa consultati un doctor stomatolog.
INca ceva: copilasul si-a schimbat dantura? sau au inceput sa ii cada dintisorii de lapte…durerile de acum ar putea fi date de cresterea dintisorilor noi.
Va doresc multa, multa sanatate!
august 8, 2012 la 12:43
Coca draga, azi-noapte ti-am citit si eu postarea pe nerasuflate, dar recunosc ca nu m-am simtit in stare sa raspund.
Azi la servici m-am gandit la tine si la inca cateva mamaici care le admir. nu numai ptr hotarare, ptr curaj, ptr efort si ptr indarjire, ci si ptr faptul ca pot privi in urma, cu inima mai mult sau mai putin stransa sau poate chiar cu inima linistita, si se pot oferi exemplu ptr toti cei care se incumeta sa citeasca. Fiecare duce cu ea in viata amintiri extraordinare, trairi profunde a ceea ce a fost/este maternitatea si recunoaste ca acea perioada i-a schimbat viata. E frumos ca putem „privi” una in viata celeilalte si ne putem mangaia, incuraja, felicita. Ma bucur mult ca am ajuns sa privim una la alta. ESTI O BIRUITOARE!
Tot ce ai scris mi-a mers la inima.
Iar la postarea Sweet Remember catre care ai pus link, mi-am inecat cuvintele, care nu au putut altfel sa iasa decat transformandu-se in lacrimi.
In timp ce citeam fermecata de incarcatura emotionala puternica a povesti tale, o aud pe fiica mea de pe fotoliu: „acha, papa titi. e bun acha-i?” Cand ma uit la ea, scumpa de ea, statea pe fotoliu cu un catelus de jucarie la piept facandu-se ca il alapteaza. se uita ingenua la mine: „lea sa pape titi. ssst. doame” si il legana si facea din gurita ca si cum ar suge 😉
si numai ce ma trezesc cu ea in bratele mele ca vrea sa fie alaptata cu catelul la pieptul ei care si el vroia sa fie alaptat :)) :))
august 8, 2012 la 20:21
Am citit pe la pranz comentariile tale…..nu am putut raspunde…as fi facut-o superficial , in graba….aveam casa plina de copii 🙂
Nu am cuvinte sa iti spun cat de mult a insemnat pentru mine tot ceea ce mi-ai scris. Iti multumesc din suflet….stii sa „ridici” sufletul unui om si sa il faci sa se simta atat de frumos. Si eu ma bucur enorm ca ne-am intalnit!
fetita ta este ataaaaat de dulce!!! eu cred ca ele/fetitele au un instinct matern inca de mici….puisorul tau stia care este mancarica cea mai buna pentu un catelus :))
august 9, 2012 la 08:26
Buna , din nou .
A mea a renuntat si ea greu la biberon , tot asa dupa 3 ani jumate , eu sunt genul de mama care nu fortez cu nimica , cred ca toate vin de la sine , dar nu are carii de loc si are 4 ani , in continuare ii dau lapte de capra .
In legatura cu pompele cand plecam cate o zi de acasa imi luam cu mine o pompita manuala ca sa-mi scot lapticul , deci la mine functiona cu orice .
Oricum , dupa 4 ani episodul cu alaptarea mi-a ramas puternic intiparit in minte , mai ceva decat nasterea ;
Se spune ca alaptarea e cava cat se poate de natural , dar atunci cand iti picura sange din sin inseamna ca ceva nu faci bine , asa ca disconfortul e prea mare , nu e ok sa-ti alaptezi copilasul cu lacrimi in ochi de durere , asa ca eu de aceea am renuntat…
Bineinteles ca si acuma regret ca nu am insistat mai mult…si la al doilea bebe voi insista mai mult.
Va pup si pt mamicile care alapteaza – fiti pozitive si multa , multa vointa .
august 10, 2012 la 05:25
si eu am avut la amandoi ragade tare urate..imi venea sa plang cand alaptam..am trecut peste asta……mai greu a fost , la amandoi, perioada inc are nu au vrut sa suga….
baietelul meu cel mare are tartru de la biberon :(( desi a fost spalat pe dintisori cu regularitate….e bine ca voi nu aveti aceasta problema.
inca o data ,ma bucur asa de mult pentru ca te-am cunoscut….te astept cu mare drag in vizita la noi oricand!!!
august 10, 2012 la 09:51
De fapt am ajuns pe aici cautand jocuri si jucarii pt fetita , eu cumparam doar de la Julia Toys pe cand ea locuia in Satu Mare, o persoana tare draguta , asa ca am gasit subiectul tau cu albume de jucarii si de atunci tot caut…
Caut si eu jocul Vacuta Oarba dar nu l-am gasit …, dar sa nu deviem de la discutia initiala 🙂
Sa aveti o zi placuta , parca se simte aer de toamna , nu ?
august 11, 2012 la 05:24
:)…daca reusesti sa fii tot timpul pe faza cand posteaza noutati, sigur vei gasi acest joc….l-a avut cred ca ,de 5 ori in magazin pana acum. sau o poti contacta pe forum si ii poti spune ca doresti acest joc.
daaa….se simte….si la noi a plouat….cat de repede trece timpul…
Pingback: Alaptarea unui ursulet mic :) « ursuletinazdravani
Pingback: Un dar in Saptamana Internationala a Alaptarii | ursuletinazdravani
septembrie 3, 2015 la 09:51
Vreau sa va felicit pt. alegerea facuta, de a-i asigura celui mic laptele matern, facand atatea sacrificii, si sa va felicit pt. articol care, din punctul meu de vedere, este foarte util pt. mamici. As dori sa va spun ca trec prin aceeasi situatie cu a dvs. Am un baietel de 3 luni si jumatate iar de la varsta copilului de doua saptamani ma mulg pt ca am facut greseala ca atunci cand, temporar, mi-a scazut secretia lactata sa nu mai pun copilul la san. De atunci ma mulg zi si noapte, noaptea chiar si de trei ori, este extraordinar de greu, dar sper sa reusesc sa-i dau macar 6 sase luni. Si mie mi s-a spus de nenumarate ori ca nu voi reusi decat doua-trei luni, am avut chiar momente de epuizare in care si eu credeam asta, dar apoi cand ma uitam la puiutul meu o luam de la capat. Uneori, seara, cand din cauza oboselii, secretia scade, ii mai dau cate o masa de formula. Copilul a luat foarte bine in greutate in primele 3 luni. Felicitari inca o data!
octombrie 3, 2016 la 13:42
si wu mam muls pana la un an si am renuntat din aclasi cauze!
septembrie 20, 2018 la 04:01
Fetita mea s a nascut prematur, avand greutatea la nastere de 1 kg si 590 g. Am stat o luna in spital pana a ajuns la greutatea de 2 kg si 500 g, timp in care a mancat lapte matern muls. Fetita are acum 3 luni si aproape 4 kg si 500 g si o hranesc doar cu lapte matern muls, deoarece nu mi a luat niciodata sanul ( la inceput a fost prea mica, apoi s a obisnuit cu biberonul). Am avut momente in care credeam ca nu o sa mai pot continua mult timp asa, dar citind ca tu ai putut pana la 1 an, ma face sa sper ca o sa reusesc si eu macar pana la 6 lunim
ianuarie 29, 2019 la 19:20
Felicitări pt perseverenta. Și eu dau fetiței mele lapte matern muls și are acum 2 luni și jumătate. Am născut prin cezariana și mi-a venit laptele greu. In plus, având mameloanele plate, fetița mea nu reușea sa sugă și nu se satura. De trei ori era sa fac furia laptelui pt ca ea nu reușea sa sugă și sa golească sânul. Am început sa ma mulg ca sa nu pierd laptele și i l-am dat la biberon. Am preferat sa dau lapte matern muls decât formula. As vrea sa le întreb pe mămicile care s-au muls de câte ori pe zi se mulgeam și cum procedau cu sterilizarea biberoanelor și a Pompei.
februarie 20, 2019 la 16:27
Exact si eu am aceia problema…numai ca noi avem o luna jumate si de o luna ma storc din motivul ranilor mari la san…sper ca o sa ajung si eu sa alaptez puiul cat mai mult
iunie 3, 2019 la 15:56
Buna,
Fetita mea s-a nascut prin cezariana. Am avut un presentiment ca ceva va fi in neregula si am ales cezariana ( asa a si fost,mi se inverzise lichidul amniotic si deja apucase sa ingereze). Din cauza acestei ingerări i s au facut niate tratamente si era monitorizata cat lapte manca, asa ca din a 3 a zi cand a aparut coloatrul,il mulgeam si il puneam in laptele praf dat in spital. Fata s a obisnuit pe biberon si nici astazi (are 3 luni) nu vrea sa manance la san. Am avut probleme cu sanii, au foat angorjati, am fost mulsa in spital de multe asiatente, a fost groaznic. Eram la un pas de mastita. In final am reusit sa aflu de centrl „Lapte de mama” unde mi s au desfundat canalele fara durere sau maltratare. Ma mulgeam din 3 in 3 ore, insa treptat acest program nu l am putut respecta,doarece sunt singura cu ea de dimineata de la 7.30 pana seara la 6 cand ajunge sotul. Are un somn destul de neliniatit si am ajuns sa ma mulg de 3 maxim 4 ori. In momentul acesta( timp in care imi impartasesc povestea) sunt foarte speriata ca pierd laptele, deoarece cantitatea de lapte muls s a redus considerabil. Nu stiu ce sa fac,nu vreau sa raman fara lapte sa ii dau fetitei mele doar lapte praf. Acest lucru ma panicheaza, imi da stare de nervozitate, imi vine sa plang, sunt foarte vulnerabila.
iunie 3, 2019 la 16:01
Am omis sa mentionez ca folosesc o pompa electrica Spectra ( asta fiind cea finala dupa ce m am chinuit cu o pompita cu cu balon de cauciuc, pompa manuala, pompa cu piston). In ceea ce privește ragadele, am folosit garmastn,ulei de cocos, lanolina simpla, lanolina multimam, propriul lapte, cicatridin si asocilin, cel din urma impreuna cu multimam m au ajutat sa vindec ragadele.
octombrie 21, 2019 la 07:17
Și eu am un băiat care face 7 luni săptămâna viitoare, și îi dau doar lapte muls de la 3 luni jumate.
Prima.luna a fost alăptat doar la san, dar sugea puțin, apoi adormea…peste jumătate de oră voia iar și tot așa.zi și noapte. El a.avut un icter prelungit. La aproape o lună, am făcut febră mare, și aveam sânii ff tari și mă dureau. Simțeam cum se umfla că un balon. Dr. Mi.a zis că încă am.furia laptelui. O lună de zile? Bebe mâncând puțin nu golea niciodată niciun san. Apoi m.am chinuit cu comprese calde cu apa, muls și tot așa că sa.mi revin. Am inceput sa.i dau laptele in biberon și mânca, îi era mai ușor, era și el în sfârșit satul. Atunci alternam sânul cu biberonul. Trăgea din amândouă.
La o lună jumate am.ajuns cu el la spital din cauza acelui icter care nu mai trecea. Acolo îl puneam doar la san, nu manca prea mult, și cerea des…mi.au zis de la spitalul sa nu.i mai dau așa des, din jum in jum de ora sau din ora in ora…ci macar la 2 ore. El mai și varsa destul de des. Nu aveam cum să.i dau la 2 -3 ore pentru că el plângea de foame… din cauza asta, era deshidratat, mi au zis că este în pericol, nu ii găseau vene că să-i pună branula , sa.i poată da tratăm, etc…și mi.am.adus pompa și i.am.dat din biberon, și mânca băiatul la un interval mai mare și dormea.bine, iar mânca și au reușit să.i găsească și vene pt branula și tot așa. I sa administrat arginina și încă ceva pt reducerea icterului…când am ieșit din spital era alt copil. Vioi ,vesel. Acasă am continuat cu biberonul și sanul, alternat. Trăgea din amândouă. La 3 luni și ceva, după botez a refuzat sânul. Și de atunci îi dau doar din biberon. Am vrut că sa pot face asta pt el, sa.i dau lapte matern. De atunci folosesc pompa mereu, la interval regulat. E chinuitor, obositor, simt că nu mai pot. Acum face 7 luni, suntem la diversificare, dar nu prea mănâncă mai nimic. Laptele e baza. Când am avut la.inceput febră aceea mare, i.am.dat și lapte formula, dar nu prea mânca, nu ii placea. De atunci nu am incercat niciun lapte praf sa.i mai dau.
Acum voi vedea cat mai reuși cu lapte muls. Cum se va termina laptele? Când ai cum dispare lactația? Daca nu mă mulg la timp, apar noduri, galme dureroase. Sa nu mă mai mulg deloc nu e o soluție, că ajung la alte complicații. Cum se face „înțărcarea” la hrănirea cu lapte muls? Întreb pentru a ști pe viitor ce trebuie sa fac. Eu incerc până la 10 luni – 1 an sa.i dau lăptic. Sper sa reușesc.
februarie 7, 2021 la 11:36
Buna ziua, suntem si noi in aceiasi situatie. Daca ma puteti ajuta cu cateva informatii din experienta dumnevoastra. Nu am o problema cu laptele deocamdata, chiar reusesc sa stochez in congelator. Bebelusa noastra are doua saptamani, nu reuseste sa manance de la sansi am luat decizia de ai da lapte muls cu biberonul.
Problemele noastre sunt:
– mananca foarte repede si pare ca tot timpul ii este foame,
– nu reuseste sa iasa la toaleta si tot timpul credem ca o doare burtica,
– inca nu stim ce cantitate de lapte sa-i dam la o masa pentru a se satura, dar sa nu fie nici f mult pentru ca o doare burtica,
– ce fel de biberoane ati folosit?
Daca ma puteti ajuta cu informatii.
Multumesc!
iunie 22, 2021 la 17:05
Buna ziua,
Laptele de mamă e de consistență diferită tot timpul și foarte ușor digerabil, de aceea i se face foame repede, totodată se asimilează in unele cazuri tot, de aceea nu face ok, fetița mea nu făcea ok cu zilele, odată au fost și 10 zile.
Am folosit sticlele Dr. Brown.
Pe al doilea bebe, după ce am inceput tot așa cu lapte pompat,am reușit să-l atașez la san după vreo 2 luni și să-l alăptez și acum la 2 ani. Te-ai încuraja să mai încerci cu atașarea, e minunat!
Creștere ușoară și numai bine!