ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Saptamana mondiala a alaptarii, iulie 2012

4 comentarii

Ultima saptamana din iulie, dupa cate am inteles eu bine , este dedicata acestui eveniment frumos.

Noi stim cat de benefica este alaptarea, mai ales cea prelungita….micutul A. este alaptat si acum…ce-i drept, dupa doi anisori….as fi dorit sa il intarc, dar , deocamdata….este foarte dificil sa facem asta: este mult, mult prea atasat.

Despre aceasta saptamana speciala( informatiile sunt preluate de pe blogul Mami, alapteaza-ma ).

Cu 20 de ani în urmă WABA a lansat pentru prima oară “Săptămâna mondială a alăptării” printr-o campanie cu tema: „Iniţiativa Spital Prieten al copilului”. S-au întâmplat multe în aceşti 20 de ani, de aceea, este timpul să sărbătorim.

Obiectivele mondiale

1. Revenirea la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani privind hrănirea sugarilor şi copiilor.

2. Sărbătorirea succeselor şi realizărilor la nivel naţional, regional şi global.

3. Evaluarea stării de punere în aplicare a “Strategiei globale pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor”.

4. Acoperirea lacunelor rămase în politica şi programele dedicate alăptării.

5. Atragerea atenţiei publicului asupra politicii si programelor dedicate alăptării.

Cum şi de ce ar trebui să monitorizăm implementarea strategiei globale?

În 2004 – 2005 IBFAN, unul dintre partenerii de bază WABA, a lansat“World Breastfeeding Trends Initiative” (WBTi), pentru a urmări, a evalua şi a monitoriza punerea în aplicare a strategiei globale.

Potrivit Raportului UNICEF despre copii din 2011, 136,7 milioane de copii se nasc în toată lumea şi doar 32,6 % dintre ei sunt alăptaţi exclusiv în primele 6 luni. Conform evaluării WBTi în 40 de ţări, cele mai multe nu au o politică eficientă cu un buget adecvat pentru punerea în aplicare. Pentru a putea să crească rata alăptării este importantă evaluarea politicii şi programelor, precum şi să se acţioneze conform lor.

În Bucureşti, Săptămâna Mondială a Alăptării va fi sărbătorită în perioada 1-7 august 2012 prin organizarea unor evenimente speciale de către Asociaţia pentru Naştere Naturală şi AlăptareIBFANLa Leche League Bucureşti.

Programul din aceasta saptamana va fi urmatorul:

2 August 2012

17:00 – 20:00

Sala de conferințe Codecs

Str. Agricultori nr.37-39, București O conferință pentru părinți si cadrele medicale care activează în domeniul perinatal – speakerii acestui eveniment sunt specialiști (medici pediatri, moașe, psihologi, consultanți și consilieri în alăptare).Subiecte ce vor fi discutate: alăptarea în sarcină, alăptarea copilului adoptat, alăptarea în tandem, alăptarea peste despre doi ani, alăptarea prematurilor, diferențe între laptele matern și laptele praf, importanța colostrului și a alăptării în maternitate în primele zile, necesitatea rooming-in-ului).Impreună cu partenerii evenimentului se va organiza o tombolă cu premii substanțiale.

6 August 2012

09:00 – 11:00

Piața Victoriei – Piața Universității Marș de protest și de awareness pentru instituirea rooming-in-ului în toate maternitățile din București – „NU separării copilului de mamă în maternitate!”La acest marş sunt aşteptate 100 de persoane care vor milita paşnic pentru drepturile copiilor şi ale mamelor cu pancarde cu mesaje sugestive.

7 August 2012

10:00 – 18:00

Curs de formare a personalului medical în alăptare – se adresează cadrelor medicale care își doresc să parcurgă și să-și însușească informații noi despre lactație, de la consultanți în lactațieacreditați internațional, medici pediatri, psihologi.

De asemenea, sub umbrela Săptămânii Internaţionale a Alăptării, partenerii ANNA vor organiza și în alte oraşe din ţară (Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Baia Mare, Timişoara, Alba Iulia) acțiuni și evenimente cu scopul conștientizării importanţei alăptării.

De asemenea, daca aveti intrebari legate de alaptare, puteti vizita forumul http://www.laptematern.ro (singurul forum despre alaptare din Romania).

In data de 31 iulie, puteti posta pe blogurile voastre, daca doriti si aveti unul, fotografii cu copii alaptati oriunde, oricand – asa cum isi doresc ei, insotite de un slogan pro-alaptare (este o invitatie adresata de mamica Rox, cea care a infiintat forumul despre care v-am vorbit cateva randuri mai sus).

4 gânduri despre „Saptamana mondiala a alaptarii, iulie 2012

  1. Da, sunt de acord și eu cu alăptarea copilului măcar primul an de viață! Spitalele românești nu prea susțin asta! Primul lucru pe care îl fac după naștere este să-ți ia copilul și să-i dea lapte praf, și să ți-l aducă deabea a doua zi. Cum să se formeze atașamentul și obișnuința de a suge la piept. Cunosc câteva cazuri care din cauza asta nu au mai putut alăpta copiii, pentru că a doua zi nu am mai primit sânul! Eu aici am născut chiar din sala de naștere l-am pus la piept, apoi am dormit lângă el în salon atât eu cât și soțul! Asta e tare fain!

    • Da, eu am respins biberonul lor…si ce daca plangea cel mic? sigur nu vroia biberon…de-abia invata sa suga.
      Cum sa nu se dezvete? este de 7 ori mai usor sa traga dintr-un biberon….
      Acum, si la noi s-au mai schimbat : mie mi l-a adus pe D. cam la 4 ore dupa ce l-am nascut, pe A. dupa vreo 10 ore, asta pentru ca eu nu ma simteam bine.

      • Eu nici nu mă puteam ține pe picioare dar mi l-au dat pe G.la piept încă când eram pe masa de naștere, și apoi în salon am stat cu el și tăticul lui încă din prima clipă. Soțul meu a stat trei zile și trei nopți cu mine și a avut patul lui. A fost o adevărată binecuvântare! Și când văd în țară că nu-l arată tatălui până a doua zi că „aduce microbi”, dar dacă le dai bani să îl aducă, nu mai aduce microbi! Vai ce mă intrigă asta!!!!

  2. Pingback: Alaptarea , dragostea alba « ursuletinazdravani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s