ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Gravitatia pe intelesul celor mici

7 comentarii

” Mami, de ce soselele sunt drepte daca pamantul este rotund?”

” De ce nu stam cu capul in jos, daca ne-am afla la Polul Sud? ”

” De ce nu plutim prin aer ca pasarile? ”

Sunt sigura ca si voi ati avut de raspuns la astfel de intrebari de multe ori :).

Ei, si uite cum am facut noi una dintre primele noastre lectii de fizica. Am mai vorbit  noi despre gravitatie, dar acum, am si avut o carte speciala care ne -a ajutat in ” studiul” nostru: ” Gravitatia”, ce o puteti achizitiona cu o reducere de 60% de pe site-ul editurii Teora ( 5,20 ron).

sursa foto

Dar, am inceput prin a face un mic experiment.

Nimic  mai simplu…

I-am rugat pe ursuleti sa se urce in pat . Le-am dat fiecaruia un paharel plin cu tot felul de minuni  ( bile din cauciuc, din polistiren, bucatele de servetel, monede).

Le-am spus sa arunce, pe  rand cate un obiect din paharel. Ce distractiv! In timp ce cadeau obiectele, le analizam : cat de repede cad, care ajunge mai repede pe covor, care credem ca este mai greu. Am observat ca bucatelele de servetel pluteau usor in aer si ajungeau mai greu pe „pamant” .

Am luat apoi cartea noastra si am inceput sa citim cu interes.

Oare ce este gravitatia?

Este o forta….ei , si forta ce este?

Este o putere care misca lucrurile. Deci , GRAVITATIA  este forta care atrage obiectele pa pamant. Si este peste tot in jurul nostru.

Luna are o forta de atractie mult mai mica decat Pamantul, de aceea , acolo poti sa faci salturi uriase- cui nu i-ar placea asa ceva? 🙂

Ne-am imaginat ca Pamantul este un magnet urias si foarte puternic. De aceea, toate lucrurile „stau” pe el si nimic nu cade, nu pluteste. Sigur, daca vom arunca ceva ( cum am facut in experimentul nostru), lucrurile mai grele vor cadea foarte repede, cele usoare  vor pluti pana vor ajunge jos).

Da, am mai facut si tot felul de salturi…ca sa constatam de fiecare data ca tot jos ajungeam :D.  Si ca sa inteleaga ce inseamna un salt urias in lungime, ca pe luna, ii luam in brate si ii ajutam eu sa faca salturi maaari de tot! 🙂

Si le-am spus sa stea linistiti : pe Pamant nimeni nu va fi nevoit sa stea cu capul in jos, decat daca doreste sa faca acrobatii! 🙂

7 gânduri despre „Gravitatia pe intelesul celor mici

  1. Ce mari s-au facut baietii!

  2. o voi comanda si eu
    multumim mult pentru recomandare

  3. Felicitari baietii!

  4. Pingback: Liebster Award | Pitici, dar Voinici

  5. Foarte interesante si utile explicatiile pe intelesul copiilor,multumim.

Lasă un comentariu