Nu știu dacă v-am povestit vreodată despre zăvoiul de la noi din curte. Dimineața și seara, privighetorile ne oferă un concert gratuit, deși ar cam putea să ceară bani frumoși pe un bilet :). Cât e ziulica de lungă, vrăbiuțele sporovăiesc întruna, întruna- se ceartă, vorbesc între ele? Încă n-am aflat ! Din când în când, își mai fac apariția graurii și coțofenele. Ei, aceștia nu prea vin să ne facă o vizită de curtoazie… smecherii vin să fure mazărea sau strugurii din curte. Ciorile și ciochițele apar și ele cu croncănitul lor strident. Hărnicuța ciocănitoare apare și ea din când in când- o prindem rar, dar ne bucurăm că nu uită și de copacii din grădina noastră. În afara grădinii noastre se aud guguștiuci ( iși mai fac curaj să vină și pe la noi culegând ce mai rămane din grăunțele găinilor) și cuci.
Anul trecut, pe la începutul verii, am observat că nu se mai aude cântul privighetorilor. Să ne părăsească așa fără niciun motiv? Că doar nu le alungase nimeni! Răspunsul l-am aflat cât de curând. De o săptămână se auzea un țiuit foarte ciudat. Cum se însera, începea… ba ajunsesem să cronometrăm distanța dintre sunetele ciudate. Ascultați ce auzeam noi 🙂 .
Și până la urmă am aflat – era o bufniță, mai precis un ciuf de pădure.
sursa foto
Într-o după-amiază, am și reușit să vedem micuțul pui ce nu ne lăsa să dormim noaptea- era ascuns in vița de vie și ne privea cu ochișorii lui mari și rotunzi. Nu am reușit să-l prindem intr-o fotografie foarte reușită pentru că nu am vrut să-l speriem.
Deși poate v-am prins în micuța mea poveste, nu am eu talentul de povestitor al lui Thornton W. Burgess, care v-ar uimi cu siguranță. Burges a iubit atât de mult natura încât a zugrăvit-o în cele mai mestesugite cuvinte în cele peste 170 de cărți ale sale
Astăzi, vă voi povesti doar despre una dintre cărțile lui ce a fost tradusă de curând în limba româna de editura Prospero.
Cartea păsărilor pentru copii
Personajul principal al acestei cărți este iepurașul Peter Cottontail. Deși la fel de pufos si năzdrăvan, să nu-l confundați cu iepurașul Peter din cărțile scriitoarei Beatrix Potter. 🙂
Cartea are un aer clasic, ce-mi aminteste de cărțile ” serioase” , cu coperți cartonate, ce le admiram în biblioteca mare a părinților mei. Dacă ai 9-10 ani si vei primi în dar această carte, vei fi placut surprins să observi că desi are 300 de pagini și asta cu siguranță te va speria 🙂 , vei fi prins în firul povestirii, căutând alături de pufosul Peter răspunsul la întrebările tale despre minunile mici cu aripioare- păsările. Copiii și-l pot imagina cum doresc pe iepuraș pentru că el nu apare în niciuna dintre ilustrațiile cărții. Și dacă nu vei înțelege tot ceea ce citești, cu siguranță părinții tăi vor fi langa tine ca să te ajute.
O descriere frumoasă o găsiți chiar pe pagina editurii: ”In peripețiile sale de-a lungul celor patru anotimpuri, interacționând cu o mare varietate de specii, aproape 100, printre care vrabia Glas-dulce, sturzul Melodiosul, prepelița Bob cel alb, pasărea albastră Fermecătorul, ciocârlia urechiată Hoinara, pitulicea Spiriduș, lăstunul de mâl, graurul pistrui, cucul Cioc-negru, ciocănitoarea Toboșar, cioara Negruța, Bufnița Buhuhu, pescarușul gulerat Galăgiosul, uliul porumbar Spaimă, șorecarul Coadă-roșie, muscarul Vai-de mine, gaița Sammy, pițigoiul Tommy, alaturi de multe alte păsări care se perindă prin Livada Veche, Pădurea Verde și prin Luncile Verzi, ghizii noștri, curiosul ingenuu, iepurașul Peter împreună cu impetuoasa atotștiutoare, pănțărușa Jenny, învață, alături de micul cititor, desigur, curiozități despre aspectul fizic și penajul acestora, obiceiurile și comportamentul lor, preocupările, temperamentul și interacțiunea dintre ele, hrana si adăpostul lor, construirea cuiburilor, migrația, relațiile de rudenie, asemănări și deosebiri. Adorabile prin modul de evocare, apelativele, unicitatea si diversitatea lor, prin trăsăturile morale care le însuflețesc, entuziasmul, hărnicia, afecțiunea, simțul responsabilității, fidelitatea, și prieteșugul lor, este cu neputință ca acestea să nu cucerească inimile micilor iubitori ai naturii, care vor fi surprinși și amuzați, dar mai ales inspirați.
Ilustrațiile sunt realizate cu precizie și atât de fidele realității, încât studierea lor dă oricui posibilitatea de a identifica păsările înfățișate.
Scrisă printr-o muncă plină de dragoste pentru cei mici și pentru păsări, aceasta carte își propune să fie atât una de povești, cât și, în egală măsură, un manual de nădejde. ”
Băiețelul cel mare a început lectura acestei cărți și chiar eram curioasă să-i observ reacțiile. Limbajul folosit nu este unul chiar foarte usor, multe dintre expresiile din carte nu fac parte din vocabularul nostru zilnic, fiind astfel un pririlej de a ne imbogăți vocabularul.
Citind cu patos fratelui mai mic despre prima aventură a iepurașului
Aici puteți asculta un fragment în care veți afla despre Bătăuș vrăbioiul care le furase locuința unor pănțăruși.
Spre finalul cărții veți găsi un tabel cu denumirile populare si științifice ale personajelor păsări.
Este o carte ce va fi cu siguranță îndrăgită de copiii mai mari care deja citesc cărți fără prea multe ilustrații și adoră să-și imagineze singuri firul întâmplării doar citind descrierile din carte. ȘI sigur va fi cadou prețios pentru pasionații de păsări, fie ei mici sau mari. Vreți să vedeți un adevărat pasionat de păsări? Cred că nu are mai mult de 8-9 ani și tânjește să găsească și să fotografieze 1111 specii de păsări. Da, este român 🙂 Îl găsiți aici.
Cartea păsărilor este însoțită atât de frumos de o alta, în care copiii pot colora păsările ce le-au descoperit în poveste și își pot scrie pe pagina albă observațiile lor.
Și dacă doriți să ascultați cântecele păsărilor din carte, uitați ce am descoperit: un site minunat cu sunetele păsărilor ( aveți și detalii științifice despre fiecare pasăre în parte). Dați click pe imagine și veți fi conduși spre aplicație.
Dacă veți dori să vă înconjurați și voi de triluri și povești despre păsări, puteți achiziționa cărțile prezentate în articol lăsând un mesaj pe pagina editurii aici.
O zi senină în care să nu lăsați să treacă pe lângă voi sunetele naturii din jurul vostru vă dorim !
mai 26, 2016 la 09:43
Foarte intersante cartile, multumim pentru articol.
mai 26, 2016 la 12:36
Coca ,ai o voce atata de placuta si calda 🙂 foarte frumos articolul despre carte 🙂 si cartea am sa o comand si eu pt Larisa 🙂 tinand cont ca noi avem 3 speci de papagali 🙂 sigur ii va placea 🙂 mai ales ca acum e fascinata de citit 🙂