ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Un frățior special pentru Filip

4 comentarii

Am lucrat câțiva ani de zile într-un centru cu copilași cu dizabilități severe fizice și psihice. În prima zi când i-am văzut , mi s-a strâns sufletul , mi-a fost teamă că nu mă voi descurca și recunosc că am vrut să dau bir cu fugiții. Dar n-am făcut-o, am rămas acolo ani de zile. Mă obișnuisem atât de mult cu acei copilași, pentru mine chiar erau frumoși , speciali.

Când ieșeam cu ei la plimbare, întâlneam fel și fel de reacții : de milă , indiferență, respingere, înțelegere. Reacții amestecate…Când ajungeam într-un parc, unii părinți își luau copiii repede din preajma noastră și plecau în altă parte. Alți părinți erau mai mult decât înțelegători, arătând astfel că nu-i deranjează prezența noastră acolo.

Și mă gândeam că prin atitudinea lor ei transmiteau un mesaj copiilor – cum să te porți cu copiii ce au un handicap.

Eu mi-am dorit ca ai mei copii să îi cunoască pe copilașii de la centru, să vadă că sunt copii ca și ei, desi diferiți într-un fel. Să vadă ca au nevoie de o atenție specială și uneori de o îngrijire deosebită.

Și articolul meu nu va fi despre cum trebuie să se comporte un părinte ce are un copil cu nevoi speciale, ci cum ar trebui să ne purtăm noi, cei care nu suntem în această situație.

Nu știu ce cărți sunt apărute în limba română pe acest subiect. Mă refer strict la cărți pentru copii. Dacă știți vreuna, chiar vă rog să îmi spuneți, să lasați aici un comentariu cu titlul acelei cărți.

Eu am descoperit într-o librărie o cărticică intitulată ” Un frățior special pentru Filip”.

Este o poveste simplă, cu imagini alb-negru,  dar care parcurge anumite etape prin care trece o familie ce află că va avea un copilas cu o anume dizabilitate.

Filip își așteaptă cu mare nerăbdare să-și vadă frățiorul ce s-a născut.

Când il vede prima dată, nu bănuiește nimic. Părinții i-l pun in brațe și lui i se pare cel mai minunat bebeluș din lume. Când vede că părinții lui plâng , își dă seama că ceva nu este in regulă. Mama îi explică că au primit un dar special de la Dumnezeu – pe micuțul Natanael, doar că acesta are o boală , are Sindromul Down.

Filip trece printr-o stare de răzvrătire și de mare supărare. Dorea să îl  îndepărteze pe acest bebeluș care le va aduce de acum , poate, numai probleme. Credea că  nu va putea niciodată să se joace cu frățiorul lui, că nu se va putea bucura de el.

Înconjurat de înțelegerea părinților, de explicațiile pline de dragoste ale acestora, Filip își acceptă frățiorul , ba ajunge să -l iubească așa de mult că spre finalul cărții , spune : Poate că sindromul Down ar trebui să se numească sindromul Up, care te ridică în sus  ( și asta pentru că micuțul Natanael adusese multă bucurie în casa lor ce le ridicase sufletul  )

Cartea o puteți achiziționa de aici, o librărie din care cumpăr mai des și pentru că o parte din bănuții dați pe cărți sunt folosiți pentru cauze umanitare.

O astfel de carte este potrivită atât pentru cei ce se află în această situație, cât si ca să fie povestită copiilor  ce s-au născut sănătoși. Poate fi un început simplu și apoi puteți adăuga și informații mai complexe.

Uneori, copiii nu au nevoie de foarte multe explicații, ei ne vor copia comportamentul. Dacă văd ca noi suntem empatici, că îi acceptăm pe cei din jurul nostru așa cum sunt, așa vor face și ei.

În urmă cu ceva timp, am scris un articol oarecum asemănător în care vă propuneam și un joc ce i-ar putea ajuta pe copiii noștri să -i înțeleagă pe cei ce sunt altfel decât ei: Să înțelegem copilașii cu dizabilități

Și dacă nu știți cum să vă purtați cu o familie ce are un copil special,vă simțiți neputincioși numai când vă gândiți că trebuie să mergeți în vizită,  vă rog tare mult să citiți articolul Ralucăi, mama unui copilaș dulce  și special. Este un articol ce o să vă stârnească emoții puternice, emoții pozitive și o dorință mai mare de a le fi alături acestor părinți : Prietenii mei au un copil cu hanidcap

O zi frumoasă vă doresc!

 

 

 

 

4 gânduri despre „Un frățior special pentru Filip

  1. Coca, scrii niste recenzii si articole asa de minunate, ca mereu ma ating la inima si ma fac sa imi doresc sa cumpar si eu cartea pt fetitele mele si sa le explic totul exact asa cum ai scris tu! Multumim de subiect si de solutii!

  2. Eu am scris o poveste despre ce inseamna sa ai un frate cu handicap. Va fi publicata la un moment dat in sprijinul unei asociatii. Este metaforizata – nu e cu oameni, ci cu animale. La ilustratii lucreaza acum o bloggerita foarte talentata si sper sa vada lumina tiparului cat mai curand. In limba romana nu cred sa mai existe altele. Exista o carte care se numeste My brother has Down syndrome, e parte dintr-o colectie care s-a tradus la noi, dar aceasta nu a fost tradusa. S-ar putea sa am un pdf pe acasa, dar nu sunt sigura, trebuie sa ma uit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s