Rasfoiesc cu rabdare “rafturile “ librariilor online…atatea si atatea carti! Si pentru ca de cele mai multe ori bugetul nu este unul mare, nu pot alege orice…Pun in cos, iar scot, iar pun…si de-abia dupa cateva ore reusesc sa cumpar cate ceva : poate o carte, poate doua sau zece.
Dar cum le aleg? De multe ori… nu stii ce se poate ascunde in spatele unei coperti frumos colorate. Recunosc ca am facut alegeri gresite si acele carti zac in biblioteca si eu privesc cu regret, gandindu-ma ca as fi putut lua carti tare frumoase de banutii aceia pur si simplu aruncati degeaba.
Alteori, am facut alegeri atat de bune , insa lucrul acesta nu s-a datorat unei scurte descrieri gasite pe site-ul librariei sau unei edituri, nu! … Ci pentru ca am gasit recenzii foarte bine scrise pe blogurile unor mamici , cum sunt Laura, Camelia, Raluca, Julia,Antoaneta, Ioana, Cristina, Andru, Vali, Roxana si multe alte bloggerite…imi cer iertare pentru ca nu v-am mentionat pe toate ce le ce ati scris despre carti pentru copii. Respect din tot sufletul munca tuturor!
De cand am acest blog, am scris si eu recenzii peste recenzii… Si nu le-am scris pentru ca vreo editura m-a platit sa fac acest lucru, ci pentru ca aceasta a fost alegerea mea, dezinteresata si benevola, sa scriu despre minunatii, pe care le-am descoperit si care ne-au incantat, pe mine si pe copiii mei.
Am primit deseori mesaje de genul “ nu ma gandeam ca se pot face atatea activitati pe marginea acestei carti atat de simple! M-ati facut sa privesc povestea cu alti ochi! Va multumesc! “ sau “ m-am tot uitat la aceasta carte si chiar nu stiam daca sa o cumpar sau nu, nici pretul nu e foarte mic, dar dupa ce am vazut-o prezentata pe blog, n-am mai stat pe ganduri si am cumparat-o imediat! “ .
De cateva ori am avut placuta surpriza de a fi contactata de edituri, care au citit articolele cu recenzii ale unor carti publicate de ei si au multumit pentru gestul benevol, oferindu-ne cu atata binevointa si alte carti, daca dorim sa le exploram si, de ce nu, sa impartasim ulterior si cu altii impresiile noastre. Vreau sa multumesc in mod special unei edituri tare dragi mie… Editura Cartea Copiilor. Nu o data m-a sunat curierul sa-mi spuna ca am o carte de la ei! Tin minte si acum cat de mult imi doream Pietrele lui Aston, iar in acea perioada banii erau dramuiti pentru alte lucruri si cum, la cateva zile dupa ce a aparut cartea in librarii, am primit-o si eu, in dar! Sau cand au citit articolul nostru despre Scoala ursilor , ne-au scris sa ne multumeasca! Departe de mine gandul de a scrie pentru a multumi pe cineva, scriu din dorinta inimii de parinte, de a povesti si de a impartasi si cu alti parinti o mare bucurie, aceea de a gasi carti minunate pentru copii, scrise si publicate deja si in limba romana! Insa cata incantare cand vezi ca recenzia este apreciata de insasi editura care a publicat cartea si care, la urma urmei, are atat de mult de castigat, prin atragerea unor clienti deja convinsi de calitatea si frumusetea cartilor publicate, chiar dinainte de a fi cumparat cartea!
Am vazut pe diferite bloguri tot felul de recenzii de carti : cu poze si fara poze, cu activitati sau fara activitati.
Atunci cand prezint o carte, o fac in multe feluri : uneori prezint intreaga actiune a cartii , alteori foarte putin din ea lasand cititorii sa o descopere singuri atunci cand vor cumpara cartea. Alteori, gandesc un intreg plan de activitate, pe care sa il fac cu copiii mei. Altadata modelez figurine din argila polimerica, pentru a insufleti cu totul personajele si pentru a scoate povestea dintre copertile cartii. Si pentru ca un articol scris cu si pentru parinti si copii ar fi fad fara poze, am pus de fiecare data doua ,trei , patru imagini din carte, acestea fiind foarte importante!
Ceaikovski si dansul notelor de argint, de Cristina Andone
Scoala ursilor, editura Cartea Copiilor
Recenziile nu se scriu asa…in cinci minute, apoi apas butonul “publica” . Uneori zile sau chiar saptamani ma gandesc cum sa prezint o carte. Ma gandesc ce activitati as putea face pe marginea ei, astfel incat sa inlesnesc si altora sa vada cat de frumoasa este aceasta carte.
De ce acest articol?
Pentru ca in urma cu doua zile am primit un mesaj de la o editura, careia nu vreau sa-i dau numele, nu as vrea sa le fac mai multa publicitate . Si mai am un motiv: pentru ca acele carti publicate de ei, pe care le-am prezentat sunt asa de frumoase , incat nu vreau sa le fie stirbita cumva frumusetea sau sa fie asociate cu lipsa de tact in public relations a angajatilor editurii…
Acestia mi-au reprosat, fara ca macar sa-mi multumesca o singura data pentru ca am scris despre cartile lor, ca in articolele mele am scanat poze dinacele carti si le-am pus pe blog, fara a avea permisiunea editurii. Si totodata…ca eu nu ” am auzit despre drepturile de autor”…
Draga “editura” , in urma cu un an am adus in atentia citiorilor cateva carti ce poate nu ar fi iesit atat de mult la lumina daca nu ar fi fost prezentate de noi. Am muncit zile in sir ca sa fac acele articole, sa modelez figurinele… Multi parinti mi-au multumit ca le-am descoperit aceste comori si stiu sigur ca le-au cumparat si ei, in urma articolelor scrise de mine. De unde? De la librarii, de la editura, nu de la mine. Nu am primit nici comision din vanzari, nici vreo alta forma de beneficiu pecuniar, nici nu ma asteptam la asta. Insa ma astept macar la un dram de respect pentru munca mea, e un lucru gratuit pentru fiecare din noi, si implicit pentru o editura si personalul ei.
Nu scriu de azi, de ieri ca sa nu stiu despre drepturile de autor…blogul meu este plin de citari, surse, linkuri de une preiau ideile, atunci cand este cazul. Respect munca celorlati. Nu pun zeci si zeci de poze dintr-o carte. Nu scanez carti, nu pun materiale cu share pe blog, pentru a fi preluate gratuit de altii, pentru a ‘fenta’ achizitionarea unor materiale direct de la sursa.
Am recenzat in trecut carti pentru copii de la edituri mari, care nu mi-au reprosat niciodata faptul ca scriu despre cartile lor si ca ma folosesc de fotografii in articolele mele, ca argumente de pret pentru o adevarata recenzie de carte. Eu, una, cu greu as fi convinsa sa cumpar o carte, daca nu pot vedea macar cateva imagini dintre coperti- ele – conteaza atat de mult modul in care e asezat textul in pagina, vreau sa stiu daca sunt texte usoare sau elaborate, cum e traducerea, daca e vorba de o carte cu autor strain, cum sunt ilustratiile. Uneori chiar caut alte surse, in nevoia de a gasi aceste detalii, pentru ca vreau sa cumpar neaparat o carte buna, reusita, si nu o lucrare de duzina.
Ce spuneti, dragi bloggerite, dragi mamici si scumpe cititoare, despre care stiu sigur ca ne vizitati blogul? Sa ne oprim sa scriem despre carti? Sa ne apucam sa trimitem zeci si zeci de mesaje editurilor, implorandu-le sa ne lase sa scriem despre cartile lor? Sa trimitem solicitari anume, pentru ca vrem sa punem o poza intr-un articol? Exista legea drepturilor de autor, pe care eu insami o apreciez si o respect, in calitate de artizan, insa exista si legea dreptului la libera exprimare, care e un drept constitutional. De acest drept nu am abuzat, desi as fi putut scrie critici acide despre multe carti pentru copii de o calitate execrabila, carti despre care scriam la inceputul acestui articol, ca imi stau pe raft ca un cui in inima, pentru ca le-am cumparat privind doar coperta si necunoscand continutul! M-am rezumat la a scrie senin, cu bucurie si cu incantare, de bijuterii ale literaturii pentru copii, pe care le-am descoperit pe parcurs, cautand materiale frumoase pentru a face mai frumoasa copilaria baietilor mei.
Mi s-a intamplat si mie sa descopar pe unele bloguri, cu mare surpriza si bucurie, figurinele mele, imagini, detalii …Erau acolo fara stirea mea, pentru ca au fost preluate de bloggerite ce au vorbit cu mare drag despre mine si despre munca mea. Cat de penibil ar fi fost sa le fi scris : “ cred ca era normal ca mai intai sa ma intrebati daca doresc ca acele poze sa fie acolo …chiar nu cunoasteti drepturile de autor? “ Oamenii aceia au scris despre mine in mod benevol, de drag si fara sa-mi ceara nimic in schimb! Nu pot decat sa le multumesc din suflet pentru acest lucru!
Am scris acest articol nu doar pentru mine, ci din respect pentru toate bloggeritele care muncesc ca si mine promovand gratuit carti, jocuri, jucarii, evenimente si actiuni organizate pentru copii…si stiu ca si ele o fac cu placere, sperand ca aceste informatii vor ajuta si pe altii sa faca o alegere potrivita. Sunt revoltata de lipsa de tact si de principialitate a personalului acestei edituri, care ar trebui sa isi slefuiasca modalitatea de comunicare cu cei care i-au cumparat deja cartile, pentru a se asigura ca isi pastreaza clientii si pentru publicatii viitoare! Sunt din ce in ce mai multe edituri si se publica mii de carti pentru copii, va fi din ce in ce mai greu sa patrunzi pe piata cartilor pentru copii si sa convingi segmentul de parinti iubitori de carte, doar prin simpla publicare – necesita mult tact, dragoste de copii si respect pentru parintii acestora, care platesc, si de multe ori nu putini bani, pentru a le cumpara cartile!
Zile senine de primavara si de alegeri reusite va doresc tuturor! 🙂
martie 26, 2015 la 16:56
Imi pare tare rău că a trebuit să treci prin experiența asta! Nu am mai auzit de cineva care să se supere pentru reclamă pozitivă gratis… Cred că e visul oricărui departament de marketing 😀
Eu am cumpărat o grămadă de cărți la recomandarea ta, a Cameliei, sau a altor mămici bloggerite. Setul cu pădurea muzicală, cărțile de la Cartea Copiilor, Nils și gâștele, și-așa mai departe.
Sper din tot sufletul să nu te oprești din făcut recenzii de cărți!!!… chiar dacă îi vei evita pe cei care țin cu tot dinandinsul să își plătească reclamele sau să rămână unknon.
martie 26, 2015 la 17:12
Delia, iti multumesc pentru comentariul tau!
Da…recunosc ca nici mie nu mi-a venit sa cred!!!
Nu, nu ma voi opri…sa nu va opriti nici voi si sa cresteti cat mai mult si mai frumos! ❤
martie 26, 2015 la 17:46
poate atunci cand editurile isi vor permite sa plateasca un om profesionist care sa faca o recenzie adevarata a cartii acolo unde este descrierea, si cand vor pune si imagini reprezentative din carte sa poata avea pretentia sa nu mai gaseasca o alta recenzie pe altundeva. pana atunci chiar ar trebui sa multumeasca si sa fie fericiti ca mamicile isi dau din timpul si energia lor pentru a vorbi despre ceea ce le a placut si le a fost de folos.
pentrui ca, pana la urma, ce sunt blogurile? un mijloc de comunicare si impartasire de impresii, asa cum o facem si cand mergem in parc si ne intalnim intre noi. tot asa am povesti si acolo despre ce ne+a placut sau nu. doar ca acum avem posibilitatea sa ne adresam unui numar mai mare de oameni , nu doar unor vecine sau prietene.
e absurd ce s a intamplat si eu cred ca e doar un incident izolat nascut din excesul de zel al unei persoane.
martie 26, 2015 la 18:15
Eu nu am pretentia ca stiu sa fac recenzii, insa daca mi-au placut cartile pe care le-am cumparat si am facut activitati frumoase pe baza lor, le-am prezentat cu drag pe blog fara sa ma gandesc la faptul ca editura se poate simti deranjata. Pana la urma n-am cerut bani numanui sa scriu despre ceva anume si cred ca e dreptul fiecaruia sa-si exprime parerile. Tot timpul caut pareri despre carti, jocuri sau jucarii inainte sa cumpar fiindca vreau sa dau banii pe ceva care stiu sigur ca va fi pe placul nostru.
Apreciez editura Cartea Copiilor de exemplu pentru faptul ca ataseaza si cateve pagini din carti atunci cand le prezinta, fiindca mi se pare ceva normal ca un client sa stie cum arata cartea in interior. In librariile fizice poti rasfoi cartile si le alegi pe cele care-ti plac, iar in mediul virtual cred ca ar trebui sa avem si posibilitatea asta.
Nu lua in seama Coca astfel de rautati, continua sa scrii despre ce-ti place, ar fi culmea sa ti se interzica sa-ti exprimi parerile fie ele pozitive sau negative.
martie 26, 2015 la 18:47
Dragă Coca, eu întotdeauna caut imagini din cărți înainte să le cumpăr. Consult blogurile și mă hotărăsc după ce găsesc o descriere detaliată a cărților. Și de multe ori am cumpărat cărți la recomandarea ta sau a Cameliei sau a Ralucăi sau a altor bloggeri. De asemenea știu și eu cât de mult timp ia numai să fotografiezi secțiuni interesante din cărți apoi să le prelucrezi la spațiu redus și să le încarci și să descrii totul frumos și elocvent pe înțelesul tuturor! Eu zic să continui Coca cu scrisul. 😉 De dragul altor mămici care apreciază munca ta!
martie 26, 2015 la 19:20
Draga mea, și eu regret nespus de mult ceea ce ți s-a întămplat și, din tot sufletul, sper că este doar un incident izolat.
Cel mai trist este atunci când îți sunt „livrate”, fără diplomație, respect pentru munca și timpul pe care le investești în ceea ce faci pe acest blog, reproșuri sau chiar acuze, după părerea mea, complet lipsite de fond.
Da, este vital să respectăm drepturile de autor (personal sunt pățită la acest capitol), însă trebuie sa avem discernământ atunci când arătăm cu degetul către cineva – piața de carte din România este burdușită de rebuturi, de cărți pe care e mare păcat că s-a consumat hârtie, deci munca pe care o depun cei care fac recenzii de carte, ar trebui luată mai in serios si nicidecum pusă la zid.
E absurd să îți imaginezi că poți vinde, cu succes, o carte pentru copii fără să expui fragmente din interiorul acesteia – nu mai suntem naivi, nu mai inghițim orice, am început să fim selectivi, să drămuim fiecare bănuț pe care îl investim în materialele pe care le cumpărăm pentru copiii noștri!
Editurile ar putea, foarte bine, angaja oameni care să facă aceasta muncă și, evident, în acest caz, ar putea avea și pretențiile pe care ți le-au adus la cunoștință. Pănă atunci, însă, discuția de față e, cum spuneam la începutul comentariului meu, lipsită de fond.
martie 26, 2015 la 19:28
Coca….m-ai surprins si nu prea
Da,exista drepturi de autor. Asa e, ar trebui sa cerem permisiunea pentru folosirea imaginilor.
INSA……e o absurditate sa se intample asa ceva cand avantajul e mai degraba al lor.
Cum ar fi daca un ziar ar face o poza unui politician undeva in public, tinand un discurs si laudandu-l, insa acela ar cere bani pentru ca asa vrea el!??!
Sunt si eu curioasa despre ce editura este vorba. Culmea ar fi sa fi scris si eu despre ei si sa ma trezesc cu vreun mail interesant, plin de reprosuri!
Fiecare editura ar trebui sa se gandeasca ca o astfel de publicitate gratuita este mana cereasca. Pentru ei inseamna ca nu mai cheltuie asa multi bani pe marketing.
In fine……nu cred ca e cazul sa te opresti, ci doar sa nu mai scrii despre aceasta editura ca sa nu mai aibe vreun avantaj de pe urma muncii tale, respectiv a banilor tai dati pe acele carti.
martie 26, 2015 la 19:45
În primul rând, doresc să-ți mulțumesc. Da, așa este, există drepturi de autori ce trebuiesc respectate. Există tot soiul de convenții și înțelegeri. Dar atâta timp cât tu nu câștigi și ești înlesnitorul unor câstiguri, care nu sunt ale tale, cred că trebuie să judecăm altfel. Până la urmă o sumedenie de cărți ar fi zăcut prin depozite, fără a fi cumpărate în ritmul în care au fost, dacă nu ar fi fost contribuția, GRATUITĂ, a multora dintre noi. Știu că regulile trebuiesc respectate, dar nu înțeleg de ce o faptă benevol, care aduce profit unei edituri nu poate fi privită ca atare. Oare publicitatea pe care ar fi trebuit s-o plătească le-ar fi fost mai benefică. Sunt multe de spus și poate adevărul este undeva, la mijloc. Însă consider că o poveste frumoasă și bună trebuie să ajungă a urechile cititorilor (și așa cam reduși la număr). Ori dacă asta trebuie să se facă cu atâtea piedici, poate și lupta noastră capătă alte valențe. Întotdeauna va exista cineva nemulțumit, dar până să se regleze conturile timpul trece, iar micii cititori sar peste capitole importante. Spor la citit și răbdare. Poate și-n colțul ăsta de lume se vor așeza lucrurile pe un făgaș normal.
martie 26, 2015 la 20:13
Sincer, am mai auzit de situatii de genul asta, cu ceva vreme in urma și nu pot decat sa presupun ca au oamneni ramasi in urma cu timpurile, ca nu s-au adaptat la cerintele pietei… Intotdeauna, intotdeauna, inainte sa cumpar carti pentru copiii, caut imagini – cred ca toate facem asa. Editurile care nu prezinta decat o coperta si o fraza la descriere NU ma conving sa cumpar. Si pierd zeci de minute cautand imagini, descrieri, recenzii, uneori ajung pe librariile online din afara, cautand variante in engleza, numai ca sa vad interiorul cartii. Sincer, in ziua de azi, cand pe amazon avem practic posibilitatea sa vedem 5-10 pagini dintr-o carte, editurile de la noi au impresia ca li se fura ceva daca ne ofera un preview? E ridicol. Da, exista drepturi de autor, de multe ori specificate pe coperta, DAR recenziile acestea benevole, care aduc chiar un plus de valoare cartii prin activitatile propuse sunt practic reclama gratuita, nu vinzi imaginile, nu pretinzi ca sunt ale tale, scrii autorul, editura, tot… Oare noi, simpli cumparatori, odata ce am cumparat o carte, nu mai avem voie sa o aratam nimanui? Ca, practic, despre asta e vorba – in loc sa arati cartea unor prieteni, scrii o recenzie pe blog. Unde mai pui ca e si reclama gratuita. E chiar ilara reactia editurii respective.
martie 27, 2015 la 07:28
Absolut toate cartile din biblioteca noastra ( care nu e deloc mica ) sunt cumparate la recomandarea altor mamici care fac recenzii pe blog. Nu as mai cumpara niciodata o carte fara sa vad imagini din interior, pentru ca atunci cand am facut acest lucru am avut nesansa de a da banutii pe carti oribile! Coperta si descrierea sumara nu garanteaza ca vei cumpara o carte de calitate, insa o recenzie iti garanteaza acest lucru, mai ales cand vine insotita si de fotografii din interior.
Nu vad cum poti incalca drepturile de autor daca arati cateva poze din interiorul unei carti. Nimeni nu fotografiaza toata cartea si de regula fotografiile sunt facute la pagini aleatoriu, deci nu se poate spune ca poti imprima fotografiile si nu mai este nevoie sa cumperi cartea!!!
Aceste recenzii ajuta foarte mult editurile, mai ales acum cand au aparut atat de multe librarii online, ce se intrec in oferte.
In ultimii doi ani am vazut multe edituri care au raspuns afirmativ la cerintele pietii, au inceput sa publice cel putin o imagine din interiorul cartii. Iar acest lucru presupune o cheltuiala suplimentara, deci e de neinteles pozitia editurii care ti-a scris, tu ii faci reclama pe gratis si ei nu vor!Hmmm
martie 27, 2015 la 08:05
In proportie de 99,99% cartile le cumpar online. Motivele sunt multe, dar cel mai important este pretul mult mai mic decat in librariile fizice. Dar, inainte sa cumpar o carte, caut poze si recenzii despre aceasta. La randul meu, daca imi place o carte incerc sa ii fac si eu o recenzie (atat cat ma pricep si eu) pentru a fi de ajutor si altor mamici.
Deci, nu inteleg deloc atitudinea editurii. Intr-adevar sunt drepturi de autor, dar 1 sau 2 poze din carte + o recomandare = publicitate GRATUITA pentru acea editura. Daca am posta poze cu toata cartea sau cartea scanata atunci ar fi intr-adevar o problema, dar asa???
Eu voi continua sa fac recenzii si nu pentru a ajuta editurile ci pentru a ajuta alte mamici care sunt in cautare de carti frumoase pentru copii!!!
martie 27, 2015 la 08:30
Coca, legea drepturilor de autor permite citarea unei opere in scopul analizarii ei. Asta include si pozele. Chestia cu reproducerea se refera la publicatii, manuale, culegeri etc. Asa cum se spunea si mai sus, tu nu ai niciun castig din asta, ci ei au. Au procedat total gresit si s-au facut de ras. Stiu ca tu vrei sa fii discreta, insa eu as fi spus despre cine e vorba. Sunt nesimtiti. De cand au aparut blogurile de mame, editurile au vandut enorm pe partea de carti pentru copii datorita noua. Ba chiar pot sa afirm, fara sa am niste cifre clare, ca noi am crescut cu mult cifra de vanzari la nivel national, pe cartile pentru copii si nu numai atat, am facut valuri in domeniul asta, am indemnat oamenii sa citeasca, am educat parintii in acest sens. Si asta, de cele mai multe ori, pe banii nostri, pentru ca sunt putine acele edituri care trimit carti spre review si sunt incantate sa colaboreze cu noi. Eu am scris ani de zile despre cartile pe care le cumparam fara sa primesc nimic la schimb si, din fericire, nu s-a simtit nimeni lezat vreodata. Dar mi se pare complet injust sa patesti asta si iti spun sincer, eu voiam sa cumpar cartile alea, dar nu le mai cumpar. Poate ni le imprumuti tu pentru cateva saptamani. Chiar n-as da banii pe ele acum.
martie 27, 2015 la 08:37
Eu am experienta si de o parte, si de cealalta a discutiei, si ca vanzator de produs, dar si ca parinte care cauta sa cumpere jucarii, carti si alte obiecte necesare copiilor. Din punctul de vedere al vanzarii in spatiul virtual – cumparaturile online fiind o optiune din ce in ce mai cautata si mai apreciata de multi dintre noi, din diferite motive, mai ales din lipsa de timp pentru a strabate orasul si a cutreiera librarii si magazine la rand , NU SE VINDE un produs fara imagine si mai ales fara detalii. Iar imaginile sunt un MUST HAVE al vanzarii online, pentru ca potentialul client este privat de contactul direct cu produsul, ca in magazinele reale, unde intorci pe toate partile o jucarie, o hainuta, unde frunzaresti si chiar citesti o carte.
Chiar asa, cum e cu librariile in care sunt reader’s corners, unde stau oamenii, adulti sau copii, in spatiul special amenajat, pentru a frunzari teancuri de carti alese de pe rafturi, pentru a lectura carti intregi?? Oare nu se supara PR-istii ca oamenii aia citesc cartile, ca le indoaie pagini, le sifoneaza?? Bineinteles ca nu, pentru ca ideea din spate este castigarea clientului, sa-l faci sa se simta bine la tine in bookshop, sa creasca atractia si dragostea de carte si, cand se intoarce acasa, sa vrea sa-si re-creeze si acasa atmosfera de bine, emotional si cultural, pe care a experimentat-o la tine in librarie. Asadar, in final, sa iti cumpere cartile.
In ceea ce priveste vanzarile online, unii dintre cei care au magazine virtuale au crezut ca au prins pe Dumnezeu de-un picior,cand au scapat de confruntarea face to face cu clientul, de chirie pentru spatiu, de tot felul de alte cheltuieli cu care se confrunta un magazin real. Au mai crezut ca ajunge sa trantesti acolo o poza si un pret si gata afacerea! Ei bine, iata ca s-au inselat, pentru ca nu e suficient sa oferi minimum de conditii, pentru a atrage clientii. E nevoie de implicare, de munca, de daruire si orientare inspre client si nevoile lui, pentru a avea o afacere atragatoare. Si, ulterior, de munca pentru a pastra clientii care au comandat o data de la tine. Daca ai servicii proaste si, uneori, produse si mai proaste ( ca in cazul cartilor pentru copii, in care omida vrea sa-si faca operatie estetica, pentru a ajunge fluture!), nu vei castiga pe termen lung cu actiuni de genul ‘hit and run’, adica sa te multumesti sa-ti vinzi produsele unor clienti pe care stii ca ii pacalesti O DATA sa iti cumpere ceva si gata. Clientul multumit, care comanda de la tine de cateva ori pe luna, pentru ca stie ce comanda, vede si intre copertile cartii, acela iti va aduce succes in afacere si faima de editura si librarie buna!
Cred ca cei de la editura despre care vorbesti tu, Coca, nu s-au trezit inca la realitate si nu stiu cu ce se mananca vanzarea de carte online! In cazul asta, numarate li-s zilele, din punctul meu de vedere. Pentru ca, asa cum ai povestit tu din experienta ta, sunt multe alte edituri, mari si deja foarte cunoscute, care au adoptat deja alt stil de abordare a publicului cititor si potential cumparator din mediul virtual. Pestele mare il va manca pe cel mic si ii va manca si mancarea acestuia; cu alte cuvinte, cei care nu stiu sa isi castige clientii, ii vor pierde in defavoarea celor care au invatat sa o faca si, in cele din urma, vor fi inghititi de acestia si vor da faliment.
martie 27, 2015 la 09:18
Buna ziua d-na Coca! Si noi avem in biblioteca in proportie de 90% carti pe care le-au recomandat anumite mamici pe bloguri.(Idei pentru mamici si copii,Micul atelier de creatie,Ursuletii nazdravani 🙂 , Machete didactice , Caiet pentru scoala de acasa….) Imi pare rau de ceea ce vi s-a intamplat dar tare mult mi-as dori sa contiuati cu recenziile la carti. Mult success in continuare si va rog nu va opriti aici!
martie 28, 2015 la 04:36
Citesc cu drag acest blog, care m-a inspirat in cumpararea cartilor pt copii…si nu numai…Pacat ca se intampla asemenea lucruri…dar, nu te da batuta..scrie in continuare pt noi, mamicile care te citim cu drag..eu as cumpara o carte pe care tu o recomanzi cu sau fara poze!!!
Pingback: Recenziile – folositoare sau nu – un chestionar si un concurs cu carti | ursuletinazdravani