In fiecare primavara, ursuletii nostri au ocazia sa se joace cu ghemotoacele catifelate iesiti din ouale gainuselor noastre. Desi, un puisor mic nu este o noutate pentru ei, nu incetam an de an sa ne miram de pufosenia lor; de fiecare data ne este drag sa -i mangaiem, sa ne punem fetisoarele pe puful lor , sa ne bucuram de ei.
Aici, il avem pe micutul A. , in urma cu doi ani, facand cunostinta pentru prima data cu un puisor 🙂
De fiecare data le-am povestit cum ies puisorii din oua, dar in anul acesta am facut cateva activitati speciale.
Gainusa Rita si puisorii ei
O mai tineti minte pe gainusa noastra Rita ce isi cauta puisorii ? Povestea ei o veti gasi aici.
De data aceasta, am creat o altfel de gainusa Rita ( din argila polimerica) pentru a o folosi in jocul nostru. Gainusa noastra i-a rugat pe baieti sa o ajute sa-si faca un cuibar pentru ca va deveni closca. Cand cuibarul a fost gata, gainusa le-a spus ca ea si-a strans unsprezece oua ( e drept o closca nu are atatea oua :)), dar noi am vrut sa numaram mai multe :).
Rita le-a spus ca orice gaina isi tine ouale la caldura timp de 3 saptamani.
Si, dupa acest timp, puisorii ies singurei din coaja oului. Si ia uitati si puisorii nostri ! Printre ei, era si unul cafeniu 🙂 Si iar , uimire mare! Cum se poate ca din oua asemanatoare, sa iasa puisori diferiti: unii galbui, altii negri, altii maronii sau pestriti?
Ciclul vietii unui pui – de la ou la gaina
Daaar, ce se intampla in interiorul unui ou? Cum se poate sa iasa de acolo un pui asa pufos si dragalas? Am avut doua carticele tare frumoase care ne-au oferit toate explicatiile necesare. Eggs and Chicks , editura Usborne, cumparata de la Micul cititor.
Am putut vedea cum puisorul se formeaza din albus si se hraneste din galbenus. Si, cum ia forma incet incet embrionul mititel.
Intalnim in carte nu doar cum apar puisorii de gaina, ci si puisorii altor pasari : flamingo, pinguini, rata si multe alte pasari.
Un ou- minunea lui Dumnezeu, achizitionata de aici ( pret 5 ron).
O carte simpla, dar minunata prin felul in care reda pe intelesul celor mici minunile ce ne inconjoara. Explicatiile sunt sub forma unor poezioare tare dragute. „ Sub coaja fiecarui ou/ Un pui micut isi face loc/ La inceput e doar un punct/ Ce creste, creste tot mai mult. El, Domnu-asa a planuit/ trei saptamani stau la clocit. Apoi din oua vor iesi, / Puiutii galbeni si zglobii. ”
Dupa cum vedeti, ilustratiile sunt alb-negru, dar acest lucru nu-i impiedica pe cei mici sa urmareasca intamplarile din carte cu mult interes.
Am incercat sa reconstituim si noi ciclul vietii unui puisor – de la ou la gaina sau cocos :). Nu am mai gasit linkul de unde am preluat aceasta imagine :(, dar idei foarte interesante veti gasi aici ( pe unele le vom prelua si noi cand vom relua lectia despre puisori)
Imaginea a fost preluata de Am laminat-o si am taiat toate partile, reconstituind un fel de puzzle, ce trebuia asezat corect.
100 de puisori
Si, cum ne place noua sa integram mai multe activitati, cand abordam o anumita dema, de ce sa nu facem si putina matematica cu puisori? Am gasit un material ce s-a potrivit manusa activitatii noastre: un fel de tabel 100 cu puisori – AICI.
Am printat, laminat si decupat micutele carduri.
Am ascuns puisorii prin toata curtea. Baietii au primit cate un cosulet si au plecat in cautarea puisorilor. Sigur , si de data aceasta am inventat o poveste cu un fermier carea a uitat poarta fermei deschisa si puisorii cei nazdravani atat au asteptat si au fugit care incotro prin padure, prin gradina… Dar, fermierii cei mici au fost tare harnici si i-au gasit pe toti.
IN timp ce micutul A. dormea, impreuna cu D. i-am aranjat pe toti in ordine de la 1 la 100.
Sigur, noi o sa-i folosim si altfel : sa-i numaram din 10 in 10, pe sarite si in multe alte operatiuni. Am facut si adunari si scaderi cu puiuti.
Experiment cu un ou 🙂
Cu siguranta ca ati mai vazut acest nastrusnic experiment. Se ia un ou nefiert si se pune in otet, cat sa-l acopere. Noi l-am pus intr-un pahar. L-am tinut acolo doua zile. Chiar dupa o zi, am observat ca i s-a inmuiat coaja. A doua zi, deja devenise cauciucat si l-am scos de acolo. Coaja se dizolvase complet. Puteai chiar sa joci o partida de tenis cu el ! 😀 …bine, asa …un fel de tenis rostogolit, pentru ca inauntru era tot moale. Dar, a fost ceva tare interesant pentru ursuleti 🙂 .
JOc online ” Gaseste diferentele”
Si, cum copiii indragesc si jocurile pe calculator , am gasit doua dragute cu puisori 🙂 Sa stiti ca nu este asa de usor de gasit diferentele dintre imagini 🙂
Daca vreti sa va jucati, intrati aici.
Si sigur, daca va propuneti o astfel de zi, probabil ca ar fi grozav sa gatiti impreuna cu cei mici un fel de mancare in care sa puneti oua: noi am facut omleta :).
Si pentru ca ,gainusa noastra Rita nu a avut doar puisori galbeni, mi-am adus aminte de o poezioara tare hazlie din copilaria mea de Otilia Cazimir, asa ca le-am spus-o si ursuletilor mei. Doar ca noi, am cantat poezioara 🙂 ( este un cantecel ce il veti gasi si in Cutiutele Muzicale). Forografia este dintr-o carte tare veche ( este a mamicii ursuletilor ce a primit-o la varsta de 4 anisori ) .
Va lasam sa cantati impreuna cu noi 🙂
mai 20, 2014 la 08:26
Ce lectie completa si complexa! FElicitari si multumim pentru inspiratie, Coca! Figurinele sunt, ca de obicei, adorabile, dar si puisorii (umani si de gaina 🙂 )
mai 20, 2014 la 09:33
Ce frumos! Si Elizei ii plac mult puisorii, a si vazut in direct cum ies puii din ou intr-un incubator. Anul acesta chiar m-a intrebat: cine e mama acestor pui? Am cam dat din colt in colt cu raspunsul :)))
mai 20, 2014 la 09:40
pai clocitoarea e mama lor :))) Ideea e ca daca pui ouale la caldura, oricum vor iesi puisori :)))
Na, nici noi nu am extins discutia : cu ou fecundat ( le-am spus despre asta, dar m-am bucurat ca D. nu a pus intrebari :))) pe el il interesau alte lucruri legate de pui 🙂 Noi avem si closti, dar si clocitoare 🙂 . si anul acesta, si pui cumparati 🙂 Din nefericire, nu rezista toti care ies sau sunt cumparati.
mai 20, 2014 la 09:36
Vai Coca, eu într-o sută de ani nu reușesc așa activitate complexă! Ești un geniu! Apropos…ai văzut vreodată 10 000 de pui proaspăt ieșiți din ou și uscați la un loc vreodată? Am o fotografie pe undeva 😀 Aici sunt cotețe imense a crescătorilor de păsări. Când intri într-unul, este un piuit că-ți ia auzul. Dar dacă fluieri o dată, se face o liniște perfectă! Toți puii tac 🙂
mai 20, 2014 la 09:41
ei, multumim…sigur ai putea, la mine e facuta activitatea pentru doua varste foarer diferite.
imi imaginez puii tai…vai de capul meu sa aud asa ceva :))))))
mai 20, 2014 la 20:18
Foarte frumos ne povestesti.Eu am un nepotel,Denys,intr-o zi m-a intrebat „mamaie,gaina de ce ii closca?” „puiu de ce e mic?”ici nu stiam ce sa-i raspund,dar pana la urma m-am descurcat 🙂