Va spun sincer ca, inainte de a intra in magazinul Jucarii vorbarete, nu am stiut ca exista astfel de materiale ce ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte vorbirea sau sa dobandeasca o pronuntie cat mai corecta.
Asa ca astazi, va prezint un alt joc foarte interesant si frumos , primit in dar de la Jucariile vorbarete 🙂 : ” Gimnastica fonoarticulatorie in imagini” . Poate fi achizitionat din magazin, de aici.
Gimnastica fonoarticulatorie este o metoda folosita in activitatea logopedica si cuprinde mai multe serii de exerciţii de gimnastică facială, linguală, mandibulară, velo-palatală şi labială care trebuie executate ritmic deoarece, pe lângă antrenarea şi tonifierea segmentelor aparatului fonoarticular, au şi menirea de a introduce ritmul în vorbirea copiilor ( sursa : Metode si procedee in activitatea logopedica ) .
Acest joc poate fi folosit strict in cadrul sedintelor de logopedie. El contine 40 de exerciţii distractive de logopedie cu ajutorul cărora se reuşeşte implicarea prin joacă a copilului în pregătirea aparatului fonoarticulator pentru pronunţia sunetelor.
Materialul se prezinta sub forma unui joc cu carduri foarte frumos ilustrate. Sunt tot felul de animalute foarte expresive pe care copiii trebuie sa le imite.
Cele 40 de cartonase au un chenar diferit colorat in functie de tipul exercitiilor:
– 6 imagini pentru gimnastică fonarticulatorie mandibulară
– 12 imagini pentru gimnastică fonarticulatorie labială
– 16 imagini pentru gimnastică fonarticulatorie linguală
– 6 imagini pentru gimnastică fonarticulatorie vălopalatină
Dar, aceste carduri sunt extraordinare si pentru cei mai mici prichindei.
Micutul nostru A . ( 3 ani si 9 luni) a fost de-a dreptul fascinat de animalutele de pe carduri pe care i le-am prezentat in felul nostru :).
Am facut un mic teatru de papusi. Un iepuras isi chema pe rand prietenii care faceau tot felul de minunatii. A. trebuia sa faca exact ca si ei. Nu toate exercitiile au fost usoare pentru noi.
” Uitati-o pe prietena mea broscuta Linda! Oare tu ai putea sa iti umfli obrajiorii asa ca ea? ”
Oare cum rontaie veverita ghinda?
” Hipopotamul Rica este asa de puternic! El isi poate deschide doar partea de jos a gurii! Poti face si tu ca el? ”
” Elefanteii gemeni sunt asa de haiosi!! Ei au o limba jucausa care se plimba dintr-o parte intr-alta a gurii! LImba ta poate fi la fel de jucausa? ”
„Ariciul Nicusor e asa de uimit! O buburuza s-a asezat pe nasucul lui. Gurita lui a luat forma literei O de uimire. Poti face si tu asa? ”
Sigur, mai ales cu cei mici nu trebuie sa ne grabim. Daca vrea sa facem acelasi lucru de 5 ori, de atatea ori il facem :). E un semn ca i-a placut mult exercitiul respectiv. Daca nu stie sa imite sau sa execute un anumit exercitiu , trebuie incurajat: ” o, dar incepi sa te descurci… sigur, cand ne mai intalnim, vei stii sa faci exact ca si mine! ”
Baietii mei s-au jucat si singuri. D. cel mare, scotea cardurile si i le arata lui A. si se distrau impreuna incercand sa imite ceea ce vedeau.
De asemenea, aceste carduri pot fi folosite cu succes si la o clasa de gradinita sau chiar la clasa pregatitoare. Eu le-am folosit si in cadrul unui grup de copii cu varste intre 5-7 ani. A fost un joc tare distractiv pentru ei, ce a starnit multe hohote de ras.
Puteti arata cardurile pur si simplu si mima sa inceapa! Sau le puteti prezenta fiecare personaj in parte. Cu siguranta, vor indragi acest joc. Si, cu aceasta ocazie veti face o incalzire daca sunteti inaintea unei activitati din domeniul comunicarii.
Vedeta acestui joc a fost zebra Rita ( asa am numit-o noi). Un zambet laaarg si mare a aparut pe fetisoarele lor cand au zarit-o, urmat apoi de rasete sanatoase. Sunt sigura ca acelasi zambet va aparea si pe fata voastra cand o veti vedea, indiferent de varsta voastra :).
Multumim inca o data, Jucarii vorbarete, pentru acest joc minunat! 🙂
aprilie 2, 2014 la 05:28
S. face logopedie si stiu cat e de greu sa repeti mereu si mereu aceleasi lucruri, liste de cuvinte, exercitii…Obosesc eu, dar el! Ei bine, astfel de jocuri sunt foarte binevenite, ma fascineaza ceea ce gasesc pe site-ul Jucariilor vorbarete si mi le-as dori pe toate…daca as avea fonduri!
aprilie 3, 2014 la 18:12
foarte frumoase cardurile.
eu nu vad altfel logopedia decat prin joc.
interesant si magazinul. despre el imi vorbeai in mesajul acela?
fiul tau e un haios! rade cu tot chipul!! ❤
aprilie 3, 2014 la 22:36
Da, Ludmila despre ei vorbeam. Materialele lor nu le gasesti in alta parte. Sunt doar cateva carti pe librarie net, in rest doar in magazinul Jucarii vorbarete :).
:)) Daaa, e un mare zambaret 🙂
Te imbratisez, draga mea!
Pingback: Concurs Jucarii vorbarete- Trusa pentru corectarea dislexiei si disgrafiei | ursuletinazdravani
Pingback: Culegere de jocuri logopedice | ursuleți năzdrăvani
aprilie 3, 2019 la 09:08
Buna ziua, urmaresc cu interes materialele dumneavoastra si o parte din ele le-am achizitionat. Ma intereseaza in acest moment materiale cu care sa pot lucra cu un copil cu disgrafie, dislalie, discalculie. Din pacate, nu exista material didactic pe aceasta problematica; sau poate nu am gasit eu.
Multumesc,
Ailinca Elena