ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Poezii hazlii pentru copii

Scrie un comentariu

Tin minte cat de dragi imi erau poeziile in copilarie.  Aveam carti pe care le rasfoiam iar si iar , fara sa ma plictisesc. Stiam versuri intregi pe de rost.

Dar oare cum sunt micutii din ziua de azi? Mai stau ei sa asculte poezii?

Ai mei sunt foarte obisnuiti cu povestile; pot fi foarte lungi, dar daca au imagini, au rabdare sa asculte, inteleg firul povestirii.

Dar, cu bucurie am observat ca le plac foarte mult si poeziile. Si acestea, chiar daca unele nu sunt insotite de imagini, le capteaza atentia si le face o deosebita placere sa le asculte.

V-am povestit, in articolul nostru despre Story cubes ( cuburile pentru faurit povesti) , ca am descoperit un magazin Jucarii vorbarete cu tot felul de articole (carti si jocuri) ce vin in ajutorul celor ce lucreaza ca educatori, invatatori , psihologi sau in logopedie.

Asa am gasit si Poezii hazlii pentru copii ,  de Loredana Bejan

Poate fi achizitionata de aici.

Am preluat descrierea cartii de pe site-ul magazinului.

Cartea Poezii hazlii pentru copii a fost concepută pentru dezvoltarea cognitivă, emoţională şi comportamentală a copilului.

Tematica poeziilor este vastă, fiind abordate situaţii cu care copiii se confruntă frecvent:

–          comportamentul agresiv fizic şi verbal

–          rezolvarea de probleme

–          consecinţele unui comportament

–          lenea ca trăsătură negativă de caracter

–          alimentaţia şi igiena

–          asumarea responsabilităţii pentru greşelile proprii

Activităţile educative au ca scop:

–          dezvoltarea atenţiei

–          dezvoltarea memoriei

–          dezvoltarea emoţională

–          dezvoltarea motricităţii generale şi a motricităţii fine

–          dezvoltarea structurilor perceptiv-motrice spaţiale şi de formă

–          realizarea asocierilor logice

–          învăţarea şi scrierea cifrelor de la 1 la 10

Cartea este recomandată copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani, iar poeziile şi activităţile educative respectă particularităţile psihologice ale intervalului de vârstă. ”

Sunt 30 de poezii care mai de care mai haioasa, dar pe langa amuzamentul ce il stranesc prin versurile vesele, cei mici au de fiecare data ceva de invatat. La finalul cartii, sunt fise educative pentru fiecare poezie in parte.

 

Haideti sa ascultam poezia ” Mingea buclucasa” .

Oare cine a fost de vina: mingea sau baietelul? 🙂

Din aceasta poezie, cei mici pot invata despre diferite emotii, pe care le traiesc si baietelul si mingea . Uitati ce fisa de lucru draguta.

Si ce discutii interesante am avut cu micutul A. despre mingiile cu sentimente. In urma unor astfel de discutii, care par simple la prima vedere, puteti sa va cunoasteti mai bine copilasii. O sa vedeti la final ce mi-a spus A. daca ar fi intepat de o albina, asa cum a fost intepata mingea cea infuriata. :).

Si s-a amuzat desenand si el cu o carioca „wipe and clean” diferite sentimente pe mingiile lui mici.

 

Majoritatea personajelor sunt animalute, dar cei mici isi dau seama ca si ei se poarta la fel de multe ori. O data doua oite au gasit un televizor si l-au instalat in staulul lor. Pana seara nu au mai facut nimic decat sa priveasca desenele de la tv. Cand sa vina stapanul sa ia lapte, de unde…ca oitele nici macar nu se hranisera si nu puteau da nici un strop de lapte. In alta poezioara, ne-am intalnit cu o pisicuta care nu vroia sa manance nimic altceva decat ciocolata. Pana la urma, a invatat ca ciocolata nu este decat un desert pe care trebuie sa-l manance  dupa masa principala cu alimente sanatoase si doar o bucatica mica. 🙂

Dar preferata lui A. a fost poezia degetelor suparate :). Are el ce are cu talpicile goale…cum vede desenate pe undeva talpi goale, se amuza serios.  Si in setul ”  Story cubes” era un zar cu imaginea unei talpi…A. facea ce facea si rostogolea cubul pana ajungea la talpa si fiecare poveste neaparat trebuia sa aiba si un piciorus gol :).

Si fisa de lucru 🙂

Si, bineinteles, talpita lui cu degete suparate . 🙂 El mi-a promis ca niciodata nu o sa-si supere degetele asa cum a facut Marcel, baiatul din poezie.

Cartea are o dimensiune mare  Poeziile sunt scrise cu litere cu fonturi mari, asa ca o recomand si celor ce incep sa citeasca. D. a putut citi cu usurinta cateva strofe. De asemenea, sun poezii usor de retinut si invatat. Copiilor le plac poeziile: ursuletii mei repeta dupa mine, uneori , chiar daca nu cunosc poezia…fac pauza si ii rog sa completeze ei… ce cuvant cred ca ar urma…uite asa , invatam sa facem si rime :).

Va dorim si voua spor la invatat si ascultat poezii !

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s