Povestile…
…ascund in ele o lume intreaga de mistere;
…te poarta pe aripi de vis intr-o lume in care nu ai putea ajunge cu nici cel mai grozav vehicul din lume;
…transmit valori din generatie in generatie;
…sunt ca o calauza pe un drum nesigur.
Prin povesti s-au transmis de-a lungul timpului lectiile importante ale vietii de la o generatie la alta.
Cel mai mare invatator care a existat vreodata, Isus Hristos a preferat in locul prelegerilor greoaie – parabolele , adica povestile.
Sigur, exista tot felul de povesti…dar as dori in continuare sa discutam despre povestile terapeutice. Da, orice poveste ar putea fi transformata, dar unele au fost scrise special cu acest scop : de a vindeca, a ajuta , a dezvolta abilitati de rezolvare a unor probleme, de a ajuta pe cei ce le asculta sa ia anumite decizii.
Daca sunt impletite si cu alte tehnici : joc, arta, muzica…devin si mai eficiente.
Oare chiar pot „vindeca” povestile? Au ele aceste puteri miraculoase?
Hai sa privim in urma cu vreo 20-30-40 de ani…noi, oamenii mari. Aduceti-va aminte de povestile din copilarie, rostite in ceas tarziu, in fata focului, de bunici sau de parinti.
Cum au fost acestea pentru voi?
V-au motivat? V-au educat…v-au ajutat sa rezolvati anumite probleme…ati aflat lucruri noi? Au schimbat ceva inlauntrul vostru?
Daca vom intelege ce impact au avut povestile asupra copilariei noastre, in acest mod vom intelege ce influenta vor avea si in viata copiilor nostri.
Si pentru ca noua ne plac astfel de povesti si le consideram foarte folositoare, am incercat sa „culeg” si sa va prezint in continuare cateva carti cu povesti terapeutice.
1. Categoria „Povesti terapeutice ” de pe blogul nostru
Atunci cand apar in vietile ursuletilor mei anumite probleme, eu incerc de multe ori sa inventez povesti. De cele mai multe ori le spun ajutandu-ma de marionete, papusi de mana, figurine.
Va aduceti aminte de povestea noastra Sinceritate suparatoareprin care D. a invatat ca nu este bine sa spui chiar tot ceea ce gandesti? De povestea Cele zece casute prin care noi am invatat sa fim multumitori cu ceea ce avem? Si multe altele , pe care le veti gasi in categoria noastra (din partea dreapta a paginii principale de blog ) intitulata POVESTI TERAPEUTICE.
2. Povesti vindecatoare pentru copii si adolescenti , editura Trei
Este o carte mare , stufoasa, ( 576 pagini), cu un cuprins extrem de bogat, pe care va invit sa il vizualizati aici.
In mare, cartea raspunde intrebarilor de genul: ” Cum inventezi idei de povesti? Cum il angajez pe un copil in ascultare? Unde gasesti materialele sau sursele pentru a crea povesti potrivite? Cum spun eficient o poveste terapeutica? ”
Si noi am folosit o poveste din aceasta carte ( ce ne ajuta sa dezvoltam gandirea independenta) si am pus-o in scena printr-un mic teatru ; puteti vedea ideea noastra aici.
Mi-a placut enorm modul in care autorul foloseste aceste povesti. Un exemplu din carte ( voi scurta povestirea) :
” Jessica fusese considerata diferita, anormala. Avea mutism electiv. Ea alegea cu cine vorbea. Nu putea primi note, caci acestea se bazau pe verbalizare.
Au incercat sa-i masoare IQ-ul, sa o faca sa vorbeasca folosindu-se de teatrul cu papusi, au creat un program de recompensa…degeaba…nimic nu functiona.
Autorul a fost invitat intr-una din zile la Jessica acasa. In timp ce acesta discuta cu mama ei, Jessica se juca cu papusile. Psihologul o urmarea cu coada ochiului. La un moment dat , ii spune mamei o poveste adevarata despre un fost coleg de clasa din copilarie pe nume Billy. La scoala nimeni nu il auzea vorbind. Toti radeau de el.
In acest punct al povestirii…Jessica s-a oprit din joaca si asculta. Povestea a continuat. Billy observa intr-o zi cum prin crapatura unui dulap din clasa iesea un pamatuf din pene. Tocmai atunci copiii intrau in clasa . Fara sa mai gandeasca, Billy striga : ” Domnule, e o gaina in dulap! ” Toti au inceput sa rada si din acea zi , Billy a vorbit. 🙂
Jessica lua o coala de hartie si o dadu psihologului George Burns. A intrebat-o cine este. Fetita, pentru prima data a vorbit si i-a spus ca este o pasare. Mama ramasese uimita. Era primul adult fata de care fetita s-a deschis si a inceput sa comunice…si de atunci…nu a mai tacut (bineinteles ca a urmat un proces terapeutic).
Va recomand cu mare drag cartea: este ca un manual. ca un ghid…nu este de citit dintr-o data si apoi sa o asezati frumos in biblioteca; o veti folosi ori de cate ori veti avea nevoie de ea.
2. Deschideti inima si mintea, editura Aquila ( Povesti terapeutice)
Autoarea isi prezinta astfel cartea : ” Copilaria este varsta tuturor posibilitatilor, varsta la care realul si imaginarul se impletesc cu lejeritate. Povestile constituie cadrul prielnic , puntea de legatura cea mai stabila si oricand la indemana intre adult si copil. Experienta si munca alturi de copii a constituit motivatia crearii acestei lucrari care se compune dintr-o serie de povesti cu mesaj terapeutic. Prin intermediul personajelor fictive sau non-fictive, se ofera modalitati prin care anumite situatii sau dificultati pot fi depasite. Prin continutul lor, aceste povesti vizeaza atat dificultati de natura emotionala, cat si de natura comportamentala. Imaginile sugestive alaturate textului, il ajuta pe copil sa se transpuna mai usor in locul personajelor. Adultii pot contribui la dezvoltarea armonioasa a copiilor si la conturarea unor trasaturi morale, iar povestile terapeutice constituie o ocazie prielnica pentru a realiza acest lucru.”
Cuprinsul cartii
3. Povestile norilor
Scrise intr-un mod inedit, aceste povesti sunt frumoase, pufoase si dulci ca norisorii cumulus. Nu va pot arata imagini din carte pentru ca noi am daruit-o pe a noastra, dar va pot spune ca trebuie sa o aveti in biblioteca si sa o cititi pruncilor seara inainte de culcare . Si fiecare poveste sa fie insotita de zeci de pupici si salutul frumos de noapte buna din carte.
Am ramas impresionata de povestea norisorului de plans. Era atat de plin de apa (lacrimi), incat nu mai putea plange…Pana cand a fost invatat sa-si dea drumul emotiilor si atunci….a venit usurarea. Povestile par a fi norisorilor, dar de fapt sunt ale copiilor ce au aceleasi sentimente ca si ei.
Cartea impreuna cu un joc si o agenda din aceeasi serie pot fi achizitionate de aici.
4. Carti cu povesti terapeutice personalizate
Am avut bucuria de a rasfoi impreuna cu micutii mei aceste carti datorita scumpei mele prietene Antoaneta, mamica piticilor voinici. De la ea am aflat despre aceste carti minunate .
Cartile , scrise de psihologi renumitie trateaza anumite probleme sufletesti ce apar la anumite varste sau in anumite situatii: Povara fluturelui (despre impovararea copilului), Rapida si prietenii ei ( despre hiperactivitate) . Nu le voi scrie pe toate pentru ca sunt multe, dar le puteti achizitiona, majoritatea la pretul de 13 ron, din magazinul Jucarii educationale.
Cartile au imagini desenate parca de copii ceea fac ca povestile sa para inventate/scrise doar pentru ei. Scrisul este mare si pot fi citite si de scolareii din clasele 1-2.
Despre cum pot fi folosite aceste povesti, aveti mai multe detalii in acest articol.
5. Povestea terapeutica, editura Ardealul
Nu avem acesta carte, dar am descarcat-o de aici.
Din nou, o tolba mare de povesti cu 297 de pagini si multe sfaturi despre cum pot fi folosite.
6. Basme terapeutice pentru copii ( Fundatia Culturala Forum)
O carte descoperita curand , pe care am descarcat-o de aici.
Mai multe detalii despre carte veti gasi aici.
7. Povesti terapeutice pentru copii, editura Silviana
Am descoperit-o aici la binecunoscuta librarie online Elefant.
Din pacate, nu este pe stoc, dar cunoscandu-i titlul o putem gasi in alte librarii.
Cu siguranta , lista ar putea continua, pentru ca sunt o multime de alte povesti minunate ce pot fi folosite in solutionarea anumitor probleme ce apar in viata copiilor.
Dar, am dorit ca in acest articol sa scriu doar despre cartile ce trateaza in mod special acest subiect.
Acum, povesti…idei…materiale avem din plin…sa le folosim dar cu intelepciune si multa dragoste pentru ca micutii nostri sa aleaga drumul corect in viata, sa ia deciziile cele mai bune, sa invete sa iubeasca, sa fie ceea ce au fost creati sa fie .
noiembrie 5, 2013 la 06:02
Multumim mult pentru recomandari, am cumparat si eu cartea cu povesti vindecatoare de la editura Trei, imi place mult. Mi-ar placea si cartile de pe jucariieducationale, dar transpotrul e foarte mult :(. As vrea sa abordez si la atelierul de lectura cateva dintre povesti, sa vad cum reactioneaza copiii. Ar fi fost bine daca aveau si poze :)))
noiembrie 5, 2013 la 23:17
sa sti ca au ilustratii, doar ca nu sunt asa spectaculoase….dar e bine ca cei mici sa se obisnuiasca cu tot felul de imagini 🙂 .
nu stiu cat e transportul….poate luam o data ceva impreuna.
noiembrie 6, 2013 la 07:22
Da, e mult transpotrul, 20 lei. Eu chiar as vrea sa comand, cand vrei si tu ma anunti.
noiembrie 5, 2013 la 12:23
ma bucur ca va sunt de folos
daca mai aveti nevoie de ele, va stam la dispozitie oricand doriti 🙂
noiembrie 5, 2013 la 23:23
multumim din suflet, Antoaneta!
noiembrie 7, 2013 la 08:18
Multumesc pentru post, de aseara am inceput sa citim si noi povesti cu talc asa ca am renuntat la clasicile disney pt moment.
noiembrie 8, 2013 la 21:52
sa sti ca si noi am renuntat la povestile Disney…aveam si noi cateva.
noiembrie 19, 2013 la 23:51
ce adunare de carti frumoase aici la voi..
o parte din ele le le avem si noi. sunt tare curioasa cum este „Nufarul luat de ape”
sper sa imi fac timp pana la Craciun sa le prezint si eu pe cele care le am.
noiembrie 20, 2013 la 03:43
poza cartii „Nufarul luat de ape” nu a fost pusa la intamplare .Daca reusesc eu vreodata sa o cumpar, vi-o imprumut si voua 🙂 .
Taare m-as bucura sa vad si cartile voastre!
ianuarie 25, 2014 la 09:01
Reblogged this on Cabinet Psihologic Adina Marian.
iulie 8, 2014 la 13:00
doresc si eu o recomandare pentru un copil de 5 Ani extrem de timid ,fara incredere !
iulie 9, 2014 la 21:17
Cartea 101 povesti terapeutice
Si tu esti timid? ( editura Gama)
Pingback: Povesti care vindeca… | ursuletinazdravani