Nu am insistat prea mult asupra acestor notiuni pana acum, mai ales in privinta lui A. , dar vad ca le-a prins din mers.
Pe D. mi-am propus sa il invat cateva lucruri noi, legate de unitatile de masura pentru lungime.
I-am spus ca oamenii , dorind sa masoare lucrurile, au inventat o unitate de masura ce se numeste centimetrul…si de aici au aparut si altele: metrul, kilometrul si unitati mai mici: milimetrii…si ne-am oprit aici.
Am pus pe cartea noastra Prima mea carte de matematica, deschisa la pagina cu acelasi subiect , obiectele necesare activitatii noastre.
Viermisorii ii stiam de anul trecut, cand i-am facut pe cei palariosi 🙂 din plastilina , incercand sa ii facem de diferite lungimi.
Lantisoare colorate mai lungi sau mai scurte
Ideea acestei activitati a fost a lui D. Ne-a propus sa facem lantisoare din agrafe de birou. El a vrut sa castige un record, incercand sa construiasca unul luuuung de tot. 🙂 A. doar s-a mandrit cu lantisoarele facute de mami.
Cu ce masuram lungimea obiectelor?
– cu centimetrul, rigla, ruleta si sigur mai sunt si alte instrumente de masurat, dar noi ne-am limitat doar la acestea.
I-am explicat lui D. ce este un centimetru. I-am aratat cum sunt ei „aranjati” pe o rigla sau pe un centimetru de croitorie.
Si, l-am pus sa masoare diferite lucruri.
O carte
Lantisoarele facute de el
I-am propus sa facem o casuta , folosind rigla, de data aceasta facand-o dupa anumite masuratori. I-am spus ca orice forma geometrica poate avea laturile de lungimi diferite sau egale.
Eu i-am cerut sa deseneze casuta cu laturile lungi de 10 cm si cele mai scurte (latimea) de 8 cm. Si la acoperis am tinut cont de anumite masuratori.
Cu aceasta ocazie, am invatat sa folosim corect rigla.
Am masurat viermisorii din carte.
Am jucat un joc educativ montessorian de aranjare in ordine corecta a rigletelor rosii dupa lungime ( o aplicatie pentru tableta- o puteti descarca de AICI) . Sigur , rigletele pot fi facute din carton. D. le aranjeaza foarte repede si corect.
Micul croitor
A fost o activitate foarte indragita :).
D. a fost croitorul si A. clientul ce dorea sa isi faca o bluzita noua.
D. i-a luat masuratorile, ajutat de indicatiile mamei. 🙂
A scris apoi pe o foaie ce a masurat ca sa nu uite.
Am inceput apoi pe o hartie mare creponata sa facem bluzita, respectand ce masurasem.
IN final, am avut un croitor mandru de munca sa…
si un client foarte multumit :D.
Micutul A. a fost foarte implicat in activitatea noastra, el a aratat corect viermisorii din carte: care e mai lung sau mai scurt, s-a jucat cu lantisoarele si centimetrele.
CUm se masoara oamenii?
Tot in centimetrii :). Asa cum ii masor eu facand un micut semn pe perete (de cand spun ca voi face un taliometru!!…) . Doar ca la oameni nu spunem ca sunt mai lungi sau mai scurti , ci ca sunt mai inalti sau mai scunzi.
Ii intrebam:
– cine e mai inalt mama sau tata?
– cine e mai scund: nenea R. sau tata?
– cine e mai inalt verisorul A. sau I.?
si tot asa…
Stiu sa analizeze bine oamenii si mi-au raspuns corect de fiecare data.
Am iesit apoi afara, in curte, inarmati cu centimetrele dupa noi ca sa masuram „diverse” …. 🙂
Va dati seama ca si Azorica nu a scapat nemasurata, nu ??! 😀
aprilie 2, 2013 la 06:16
O activitate frumoasa si interesanta pe MASURA implicarii celor doi copii supravegheati de mama lor. .Copiii sunt atat de receptivi la nou,incat invata fara sa stie ca fac acest lucru.
aprilie 2, 2013 la 14:51
Apreciez foarte mult cum lucrezi cu copiii tai. La tine si la Raluca (Caiet pentru casa mea), lectiile au o tenta foarte umana, sunt relaxate, serioase si amuzante in acelasi timp.
Va multumim pentru ca ne impartasiti din experientele voastre!
Irina
aprilie 3, 2013 la 21:45
si eu apreciez mult tot ceea ce faci tu, articolele tale atat de folositoare.