ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Sunetul (partea I)

6 comentarii

D. este foarte curios sa afle cum functioneaza anumite lucruri, sa stie de ce bate vantul, de ce ploua cu apa , de nu ne indoim cand stam pe pamant, doar stim ca globul e rotund 🙂  si muuuulte altele. Asa, ca in orele noastre despre stiintele naturii, abordez pe intelesul lui si astfel de subiecte.

Ieri am vorbit despre sunete. M-am folosit de mini enciclopedia Laorusse „Stiinta” de la editura Rao(o carte imprumutata de la bibilioteca, dar pe care sper sa ne -o putem lua si noi in curand, este cu reducere de 50% la libraria Elefant).

Ce este sunetul?

Sunetele sunt niste unde invizibile ce sunt produse de obiecte care vibreaza, care au o miscare regulata. Cand vorbim, facem anumite zgomote, deci, apar sunetele.

Unde se afla undele sonore

Acestea, foarte interesant, nu se afla in spatiu extraterestru, adica cosmonautii nu pot auzi (ei comunica prin radio), deoarece acolo nu exista aer.

IN schimb, ele circula foarte bine prin apa.

Viteza sunetului

Sunetul este rapid, dar nu la fel de rapid ca lumina si ca un avion grozav ce zboara cu 2333 km/h.

De aceea, atunci cand fulgera si tuna, desi aceste fenomene se intampla in acelasi timp, prima data vedem ulgerul si abia apoi auzim tunetul, pentru ca viteza luminii este mai mare decat cea a sunetului.

Cat de puternice sunt sunetele?

Suntele sunt diferite: ele pot fi usoare ca atunci cand vorbim in soapta , medii si foarte puternice. sigur, aici trebuia sa vorbim despre decibeli, dar e o notiune inca prea grea.  Am vorbit impreuna in soapta, apoi cu voce normala si am tipat. Care sunete sunt mai puternice? 🙂

Sunetul este perceput de urechi. Urechile fiintelor au forme foarte variate ,asa cum si oamenii au urechi diferite.

Despre urechi , am vorbit AICI

Suntetele pot fi inalte  si grave.

Suntele inalte, uneori sunt stridente, pitigaiate. Cel mai bine putem observa acest lucru atunci cand ascultam instrumente cantand. Fluierul da sunete inalte, contrabasul, sunete grave.

Cu cat vibratiile produse de un lucru sunt mai mari, cu atat sunetul este mai ascutit si mai inalt.

Am cantat impreuna un cantecel cu voce inalta, subtirica, apoi cu voce groasa si joasa. Am observat diferenta dintre ele. 🙂

Ecoul

Foarte indragit de catre cei mici :). Dar cum apare acesta?

Cand erau ursuletii mai mici, mergeam intr-o parcare nou construita (pe atunci nu parcau acolo masinile), inconjurata de niste ziduri inalte….si ei se amuzau foarte tare strigand:”ecooou, ecou…” chiar si micutul A., desi avea vreo 10 luni striga si el si cand vedea ca ne apropiam de acel loc, se introcea si imi spunea:”ecooooo…ecoooo” 🙂

Atunci cand undele sonore intalnesc o suprafata dura, se produce un astfel de sunet…ce ti se pare ca se aude dublu si se numeste ecou. Cu cat spatiul este mai mic cu atat, ecoul este mai puternic.

Am luat o galetusa, am pus-o in dreptul gurii si am inceput sa vorbim in ea. Vocea reflectata de peretii galetusei era mai puternica :).

Ecoul este folosit de vapoare si submarine pentru a detecta eventualele obstacole/pericole din apa.

Pot fi jucate si cateva jocuri, pentru a se sedimenta in mintea copiilor aceste cunostinte.

1. Ce sunet se aude?

Unul dintre noi inchidea ochii si celalalt producea sunete: plimbam o masinuta pe covor, zgariam o masa, ciocaneam un plastic, etc. Cel ce avea ochii inchisi trebuia sa ghiceasca ce produce acest zgomot.

2. JOcul sunetelor

Am vorbit despre el AICI.

Este foarte captivant pentru cei mici.

3. Jocul Slammers

4. Pentru a vedea vibratiile produse de obiecte prin care se formeaza sunete, am facut acest mic experiment foarte amuzant.

Am avut nevoie de capace de bucatarie, linguri din lemn, o tobita pe care am pus cateva boabe de orez. Bateam cu lingura tare in capac deasupra tobitei si orezul pur si simplu se misca pe toba. Sa nu puneti prea mult orez, altfel nu se misca, doar cateva boabe bine rasfirate.

Ce fericiti erau!! 😀

Nu va spun ce galagie era la noi…pentru ca au cantat la capace mai mult timp, apoi le-au folosit ca si scuturi. 🙂

6 gânduri despre „Sunetul (partea I)

  1. Cat de puternice sunt animalele 🙂

    Foarte frumoase poze!

  2. Pingback: Despre urechi, auz si tot felul de sunete « ursuletinazdravani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s