Cred ca aproape toti copiii sunt incantati si foarte curiosi sa afle cat mai multe despre animale. Si mai mult ca sigur, si-ar dori sa le poata pipai, atinge, urmari indeaproape :)…asta daca sigur, sunt curajosi din fire….oricum….curiozitatea e foarte mare.
MIcutul ursulet A. cunoaste deja o multime de animale, D. stie ca ele se impart in animale domestice si salbatice si face foarte usor diferenta intre ele de pe la 3 ani si jumatate.
Astazi am vrut sa mergem un pas inainte si sa discutam despre animalele mamifere. Ce le face sa fie deosebite de celelalte animale?
Am folosit cateva dintre materialele noastre:
IN mod special, am parcurs enciclopedia Disney despre mamifere,afland tot felul de lucruri noi si interesante.
Am retinut foarte usor caracteristicile ce le diferentiaza pe acestea de alte animale (pasari, taratoare, pesti).
Mamiferele:
-nasc pui vii care cresc in burtica mamei lor;
-au corpul acoperit de par sau blana;
– puii se hranesc atunci cand sunt mici cu laptele mamei lor.
O noutate pentru el a fost faptul ca si balena si rechinul sunt mamifere.
Da, si chiar si oamenii se incadreaza in aceasta categorie, desi ei sunt o specie aparte, creati intr-un mod miraculos dupa chipul si asemanarea lui DUmnezeu.
Si sigur, m-am amuzat foarte tare de uimirea lui D.:”cum, adica vrei sa zici ca si tu ai baut laptic de la mama ta cand erai mica? sa nu zici ca si tati? !!” 😀
JOC : RECUNOASTE ANIMELELE MAMIFERE
Ca sa observ cat de bine recunoaste mamiferele si cum le diferentiaza de celelalte animale, am jucat un joc, folosindu-ne de joculetul Animalele” de la editura Gama.
Ne-am folosit si de niste animalute din plus, plastic sau cauciuc si le-am impartit in doua categorii: mamifere si altele.
Cardurile jocului le-am pus in mijloc. Fiecare dintre noi trebuia sa traga doua carti, sa spuna ce animale sunt pe card si sa le puna ori la mamifere, ori in cealalta categorie. Sigur, D. s-a prins de o mica smecherie: pe card animalele ce erau mamifere aveau o mica legenda: un biberon…si stia deja ca acelea sunt mamifere:)…dar stiu ca oricum le-ar fi recunoscut si fara acest semn.
JOC : GRADINA ZOOLOGICA „ANIMALELE SIMPATICE” 🙂
Urmatorul joc s-a desfasurat in curte…si sigur, D. era un personaj ce facea parte dintr-o poveste cu multe animale…la noi prind tare bine astfel de jocuri. Am folosit cardurile facute de mine pentru un un joc de memorie:
” Sa patrundem in frumoasa gradina zoologica „Animalele simpatice”. Acest nume ii fusese dat de ingrijitorul tuturor animalelor, renumitul D. …toti il cunosteau cat de priceput este in cunoasterea animalelor . Si toti stiau cat de mult le iubea pe toate. Animalele aveau locuri amenajate foarte frumoase si ….custile nu erau inchise….pentru ca acolo toate traiau in armonie :). INtr-o zi, D. a fost anuntat ca vor veni in ziua urmatoare in vizita foarte multi copii la ZOO. Ei, trebuia sa se pregateasca foarte bine ca sa-i primeasca pe copii: sa spele animalele, sa faca curat (sigur avea ajutoarele sale) si nu in ultimul rand sa faca o mare comanda de prajituri sub forma de animale :).
S-a dus in vizita la custile lor…cand ce sa vezi??? nici una nu mai era acolo…nici un animal nu mai era la locul lui!!! unde sa fi disparut???
Stiti ce se intamplase? Animalele au vrut sa ii joace o festa :)) Stiau ca el este o fire tare vesela si au vrut sa se joace cu el de-a- v-ati-ascunselea….problema e ca nu-si gasisera timpul potrivit pentru un astfel de joc! 🙂
Ei, dar ingrijitorul nostru priceput a luat cate o poza a fiecarui animal ca sa le recunoasca mai usor si sa fie sigur ca nu uita nici una. Si a pornit sa cutreiere gradina. Ghidusele erau peste tot ascunse, in locurile cele mai incredibile.
Si cu ajutorul fotografiilor, dar si agilitatii sale renumite, le-a gasit pe toate! 🙂 Ce bine!! acum….ca , drept pedeapsa, le-a spus tuturor animalutelor sa isi faca curat in locuinta lor ca sa-i primeasca frumos pe copilasii ce vor veni in vizita. 🙂 Si le-a iertat, spuandu-le ca vor primi si ele cate o prajiturica sub forma de animalut. 🙂
Aici il gasise pe sconcs 🙂
Si micutul A. a fost un ajutor de nadejde!!
Observatie:
Dupa cum cred ca ati vazut, cardurile perechi le-am impartit in doua: unele au fost fotografiile , celelalte animalele ascunse. Este o noua modalitate de a juca un joc de memorie, deosebit de captivanta pentru copii. Copilul tine in mana un card si merge sa caute perechea ascunsa. Nu este chiar asa de usor, mai ales daca folositi ascunzatori bune. 🙂
Spor la joaca si invatat si voua! 🙂
septembrie 21, 2012 la 06:51
Wow, Coca, ce lectie frumoasa!!!!!!!!
Superb, te felicit din tot sufletul!!!
septembrie 22, 2012 la 04:08
Multumim frumos, Camelia! 🙂
septembrie 21, 2012 la 10:25
Foarte fain! 🙂 Ca de obicei!
septembrie 22, 2012 la 04:17
multumim mult, Nico! ai vazut enciclopediile,d a? 😀
septembrie 22, 2012 la 05:05
Da, am văzut-o! Este ca a mea? 😀 Abia aștept să le primesc…când o fi și asta! Am zis septembrie și uite că se termină…:( deja luna
septembrie 21, 2012 la 15:01
mai, mai, ce teren de joaca si mosie aveti. (gradina)
ce bine seamana cei doi ursuleti ai tai.
e bine din cand in cand sa maresti dificultatea jocurilor. dar nu mereu. ci doar asa,,, sti tu cum.. 🙂
septembrie 22, 2012 la 04:19
ti se pare ca seamana???? :))noi zicem ca sunt total diferiti…dar cu siguranta ca pentru altii exista asemanari intre ei..pe care noi nu le mai vedem. :))
chiar m-ar interesa , sa-mi dai o idee in acest sens….multumesc tare mult….