ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Laptele: de la vacuta la cutia din supermarket :)

16 comentarii

Sambata, am avut propria noastra ferma de vaci…tare bine era sa fie si in realitate :))…ei, nu vorbesc chiar serios…nu stiu daca am rezista sa stam  non stop la tara…poate doar asa o saptamana-doua 🙂

De unde vine laptele? cine il ambaleaza in cutie? De ce are gust dulce? Oare laptele tuturor animalelor e bun si pentru noi? Multe intrebari care si-au primit raspunsul astazi.

PEntru informatii, ne-am folosit de micuta noastra enciclopedia de la editura Rao  „Cum se face”…pe care am luat-o la oferta cu doar 14 ron, acum un an de la libraria Elefant.

Ne-am intins in camera si ferma noastra..D . a aranjat locul vacilor si A. le selecta….dintre toate animalutele domestice, alegea vacutele.

Le-au hranit cu paie, le-au adapat….si apoi a urmat mulsul:)…le-am spus ca acesta se face dimineata si seara….la fermele cu multe vaci, acestea sunt mulse mecanic. Apoi, printr-o retea de tuburi, laptele ajunge intr-un rezervor mare care il pastreaza la rece.

Imaginea din carte

Si reconstructia noastra:)

CUm se mulg vacutele la fermele mici(unde oamenii au una sau doua vaci, acestea se mulg manual)

Si prin frutunase la fermele mari

In fiecare zi, un camion colecteaza laptele de la crescatorie si il livreaza la fabrica de lapte.

Si micuta noastra fabrica de lapte cu bidoanele pastrate la rece….de acolo va fi mutat in sticle, bidoane sau cutii de carton.

Pentru a controla calitatea laptelui, tehnicienii il testeaza. Daca rezultatul este bun, atunci laptele este incalzit , apoi racit brusc. Aceasta inseamna pasteurizarea laptelui, prin ea omorandu-se bacteriile daunatoare sanatatii.

I-am trimis apoi pe ursuleti cu un cosulet sa mearga in frigider si sa puna in el ce lactate vor gasi acolo.

Si ce au ales ei: un pachet de unt, branza topita, iaurt, smantana si o cutie de lapte. :)Cu ocazia aceasta , vedeti si ce marci de lactate folosim noi :)…le mai schimbam din cand in cand…:)

Dar, in lume exista si alte animale al caror lapte poate fi consumat de om…care sunt acestea…priviti imaginea din mica noastra enciclopedie.

Si sigur, apoi ne-am deschis propriul nostru supermarket. Am aranjat alimentele in raft, lactatele le-am pus la rece (D. stie ca lactatele trebuie tinute neaparat la frigider).

Si am profitat de joaca noastra, recapituland ce am invatat. Un tatic cel care tinea caruciorul a venit la supermarket cu baietelul sau. D. era taticul si eu vorbeam in locul baietelului. „Tati, tati….vreau lapte…lapte cu gust de banane, daaa…si cel cu cacao…si ia si o cutie alba ” 😀 „Tati, dar cum se face laptele? De ce e in cutie? Cum ajunge el aici pe raft”. Si D., un tatic foarte documentat, i-a dat toate explicatiile necesare, adica tot ce invatasem noi. 🙂

SIgur, nu am uitat sa amintim si acest aspect important: de ce trebuie sa consumam lactate?Lactatele sunt produse bogate in proteine, atat de necesare omului. Calciul din lactate ajuta la dezvoltarea si cresterea oaselor.Adica, pe intelesul celor mici, ne face puternici…si iar lactatele integrale au si ele un rol important in stimularea creierului si ii imbunatatesc functionarea.

Va poftim maine dimineata la o ceasca mare cu  lapte si paine proaspata cu unt si miere !! 🙂

16 gânduri despre „Laptele: de la vacuta la cutia din supermarket :)

  1. SA LE FIE DE BINE NEPOTILOR… COCUTA, LE-AI POVESTIT BAIETILOR CA A CRESCUT SI TATAIE O VACUTA CAND STATEAM IN MURFATLAR?

  2. Ce frumos v-ati jucat! Ne-ati facut pofta de lapte cu cereale, o sa mancam si noi la micul dejun :).
    Imi place mult supermarketul vostru, a fost scump?

    • Eu l-am cumparat de la o doamna ce am gasit-o la bazarul copilul.ro. Supermarketul m-a costat 50 de ron, ff ieftin in comparatie cu ce am vazut pe net. SI era nou. Second nu am vazut la cineva….

      Hhihi..noi tot lapte cu produse de panificatie mancam. 🙂

  3. Vai, ce frumos v-ati jucat!!! Si ce ‘recuzita’ minunata….superbe jucariile!

  4. jocurile voastre devin tot mai complexe pe masura ce cresc;felicitari,Coca!
    iar o recapitulare este mereu binevenita!

  5. :)))) Ce fain jocul vostru! Vacile alea cu fire la cozi parcă stau la electrocutat 😀 😀 Foarte fain! O să mă uit și eu după enciclopedia asta! Mi se pare utilă

  6. Foarte interesanta este activitatea voastra!
    Si noi tot lapte si iaurt Pilos avem in frigider. Ne place iaurtul grecesc!

  7. Ooooooo, refuz laptele si servesc doar painea cu unt si miere 😉
    frumoasa lectie de biologie ati avut. si roluri si sceneta si actiune… felicitari ursuletilor si ursuletei regizor 🙂
    data viitoare cand tineti lectia despre albine vrem un filmulet. cum alergati in jurul stupilor :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s