ursuleți năzdrăvani

frânturi din viață

Prietenie intre cifre :)

17 comentarii

Cifra 1 se simtea tare singurica intr-o zi…se plictisea de-a dreptul…cazuse dintr-un puzzle urias…sa vi-l arat ca sa nu muriti de curiozitate 🙂

…asa ca a pornit sa hoinareasca prin camera printre jucariile ursuletilor D. si A. Si s-a intalnit cu D. care era tare cuminte…se pare ca ursuletul cel mic dormea…ca tare liniste mai era in camera….asa ca ii spuse lui D. sa il ajute sa isi gaseasca prieteni de joaca …cifra 1 dorea sa gasesca alte cifre jucause. Si cum amandoi se pliciseau teribil, ideea le-a suras amandurora :).

Au intalnit, intr-un colt o cifra stinghera..era rotunda si grasana si foarte trista. „ce ai de esti asa suparata…tu esti zero , nu? ” Da, pai cum sa nu fiu suparata….totul e gol in jurul meu….cand  e vorba despre mine cutiile sunt goale , fara surprize, paharele goale….totul zero, zero….deci ff trist si plictisitor”. Ei, spuse cifra 1, dar vino sa te joci cu mine un timp. Hai sa fim prietene si sa formam un mic grup. Ce zici? Grupul nostru se va numi..cum zici D.?? aha…daaa ZECE! Caci 1 si 0 prieteni, formeaza grupul 10!! Si hai sa ne facem o poza impreuna amintire !  „

„Sa ne jucam un joc …sa vedem …” Si plimbandu-se prin camera jucariilor cu D, au dat peste un joc cu 10 broscute…era un joc de memorie tare interesant. Asa ca , ajutati de D. si mamica lui au jucat impreuna joculetul . Trebuiau pe rand sa ridice carapacea broscutei si sa intoarca o frunza.Daca aveau acelasi numar , castigau o pereche, daca nu, le puneau la loc. O adevarata provocare pentru memorie ! 🙂

CIfra 0 se simtea tare fericita dupa atata joaca, dar a trebuit sa plece.

„Hai, sa mai gasim cifre prietene„, spuse 1. Ei, si ce sa vezi, un plans subtirel se auzi de undeva….era o cifra 1 micuta si colorata.” Ce e cu tine? te-ai pierdut „. „Da, spuse micutul 1.” Ei, inainte de a gasi locul tau, nu vrei sa te joci cu mine?…sa fim prieteni si sa formam un grup..cum sa se numeasca..ce zici D….a , sigur grupul UNSPREZECE, caci 1 si 1 prieteni  asta inseamna 11!”

Si au gasit un joc tare interesant. O bila uriasa…ce parea sa faca mult zgomot.

„Sa va arat”, spuse D. Se desface..faci o piramida din 10 castronele si in varf pui o bila mare, deci 11 piese are! ca si grupul vostru!”

MIcutul 1 a fost ajutat sa ajunga dupa joaca inapoi la locul lui, intr-un puzzle micut.

„ei, pe cine mai cautam acum….?” si ce sa vezi…verde si galagioasa apare cifra 2.  „Am venit sa ma joc cu voi! Vreti?” ” Sigur , spune 1, acum vom fi prieteni…si stie toata lumea 1 cu 2 prieteni, formeaza grupul DOISPREZECE! ”

„Am sa va aduc o surpriza”,s puse D. Si aduse o punga mare cu 12 cuburi cu diferite imagini…ff interesant…UIte, am sa va arat toate vehiculele si va puteti poza cu ele…ca sa spuneti ca ati fost pe santier :)”

Dupa plecarea cifrei 2, nu au mai stat mult caci a aparut simpaticul 3. Repede au format un grup TREISPREZECE…deja invatasera atat de repede cum se formeaza grupurile acestea de prieteni. 🙂

Si mamica lui D. le spuse ca le va aduce un animalut surpriza ce traieste in desert….sigur, era o camila…dar nu o camila ca toate celelalte, ci una naravasa…daca o incarcai prea mult se zbatea din toate incheieturile si arunca tot din spatele ei.

„Uite, am 13 lucruri ce trebuie sa mi le puneti in spate”, zise camila, ”  ce credeti? veti reusi?”

Sigur ca da, suntem cei mai priceputi!

Ce camila simpatica, nu? 🙂

3 pleaca si apare dintr-o data cifra 4…zorita:„am auzit ca azi va distrati de minune..vreau si eu! dar repede, ca ma grabesc...”

Si 1 cu 4 devenira prieteni, si grupul lor se forma imediat : 14- PAISPREZECE.

Se auzi din cealalta camera un zgomot de tractor si intr-adevar se apropie de ei un tractor verde cu un omulet ce il conducea cu pricepere. „Baieti, spuse tractoristul, ma ajutati sa incarc tractorul?

„Oooo…sigur..ce mult ne place!” „UIte cum facem, puneti din galeata cea mare 14 bile in remorca mea si le rasturnati, apoi iar numarati 14 bile, iar le rasturnati…sia sta de 3 ori, bine?

Ce de treaba? Si D. si 13 s-au descurcat de minune…

Pleca 4….si tot cautand prin camera, il zarira pe 5 care tocmai sarea un gardulet…”Ce faci? nu vii sa te joci cu noi?’ „Sigur, spuse acesta. „UIte vom deveni prieteni, vom face un grup…se va numi…..CINSPREZECE…iti place?””Daaa,foarte mult!

Uite, ce vom face”, spuse D. „Ne vom juca de-a scoala de soferi. Am sa scot din aceasta cutie 15 semne de circulatie si am sa va explic ce inseamna fiecare si voi va trebui sa le repetati dupa mine”.Chiar ne place….am vrea sa fim si noi soferi grozavi intr-o zi!” 🙂

5 pleca fericit ca a mai invatat cate ceva folositor si 1 ramase din nou singurel. Dar nu trecu mult timp ca aparu  cifra 6 , vesela ca de obicei. Devenira pe loc prieteni, formand grupul SAISPREZECE -16.

Mamica lui D. le aduse un joc cu multi iepurasi, 16 chiar. Trebuiau sa se joace pe un loc plin cu iarba, ce avea in mijloc un morcov urias. Fiecare jucator lua cate o carte, daca le cadea morcovul il invarteau, si imediat apareau gauri periculoase in iarba. castigau iepurasii ce ajungeau primii la morcovi. Tare s-au mai distrat. 🙂

Nu au stat prea mult …ca, dupa ce pleca 6, il auzira cantand pe 7…se vede ca avea chef de joaca.

Au format grupul SAPTESPREZECE-17.

S-au hotarat sa se joace de-a geografia :). Asa ca au luat un glob pamantesc si au  numarat impreuna 17 tari – pe unele le cunoasteau, pe altele nu, dar de numarat, le-au numarat corect si fara greseala :).

Fericit ca a  vizitat atatea tari, 7 pleca. IL zarira pe grasunelul 8 ce tocmai infuleca un colacel. „EI, 8 esti simpatic si grasunel ca un colacel”, glumira ei stiind ca prietenul lor tine la gluma. „Hai mai bine sa faci putina miscare cu noi si sa ne jucam!” Si au format grupul OPTSPREZECE-18.

Acum, veti face cunostinta cu niste simpatici pinguini…vor veni aici plutind pe un ghetar„, spuse mamica. „Sunt cumva optsprezece?”, intrebara prietenii. ‘Da, 18!„:)

Si s-au jucat, incercand sa-i aseze fara ca sa alunece vreunul de pe gheata.

Si i-au numarat de doua ori…sa fie siguri ca atatia sunt! 🙂

8 pleca, caci i se facuse foame :)….si aparu 9. Era cam adormit, dar nu -l refuza pe 1 si forma un grup de prieteni cu acesta: NOUASPREZECE-19.

D. le propuse sa le arate el cate ceva din sariturile lui. Asa ca a facut 19 sarituri in inaltime, 19 sarituri de broasca si 19 pasi de furnica :)…pe numarate, serios 🙂

Apoi, dintr-un saculet, au scos tot felul de sabloane dragute. Trebuiau ca  de fiecare data cand scoteau un obiect sa ii spuna denumirea in limba romana si in limba engleza, daca stiau..daca nu, primeau ajutor. Au fost 19 sabloane mici.

Cum se jucau ei asa, uite-i pe 2 si 0 venind repejor….” ce ziceti? e randul nostru acum, nu? vom forma noi grupuri de prieteni…ne lasi cifra 1?”…”Sigur, eu m-am jucat destul pe ziua de astazi!” „NIci noi nu stam mult, vrem doar sa=i aratam lui D. ca 2 si 0 prieteni formeaza grupul…DOUAZECI 20..si in alta zi…vom invata sa numaram si mai mult si mai mult si mai mult….” „Pai eu chiar stiu sa numar pana la 30, doar ca nu va recunosc intotdeauna cand va zaresc undeva…dar azi am reusit sa recunosc toate numerele pana la 20! Va multumesc cifrelor pentru ajutor!”

SI ca sa se incheie joaca lor frumoasa, 20 de pitici si-au facut aparitia si au mai stat cu ei un pic…si D. le-a facut si lor o reprezentatie cu numarat, cu sarituri…si multe altele…:)

SI pentru ca D.  a fost un prieten atat de bun,  a primit din partea piticilor un puzzle frumos cu numerele de la 1 la 20. PE care, l-a facut atat de usor.. si cu mult drag…erau prietenii cu care se jucase atat de frumos.

OBSERVATII:)

La noi, jocurile acestea prind tare bine. Stiti ca noi ne-am mai jucat jocuri asemanatoare. D. nu se plictiseste deloc, am facut doar o pauza de 30de minute, mi se parea necesara (lui, nu).Chiar a fost suparat cand am terminat.

A avut ocazia sa atinga cifrele, sa le aranjeze el, sa le gandeasca logic , sa se joace cu ele…Stie sa numere pana la 30, dar intervalul de numere 11-20 nu era cunoscut prea bine de el. Numara, dar mecanic. Acum, a invatat sa le gandeasca logic. PEntru el e tare usor cand ii spun: 1 cu 5 prieteni, ce inseamna? 2 cu 3 prieteni, ce numar crezi ca este? Avem o parcare mare in oras care are numere dela 1 la 50…acolo stam de multe ori si numaram si recunoastem numrelele…ii place tare mult.

Asa ca , daca v-a placut joaca noastra, va puteti folosi si voi de joculetele , jucariile ce le aveti prin casa si sa numarati impreuna. Eu am pregatit,d esigur, toate jocurile dinainte….nu le-am cautat in timp ce ne jucam. Le-am sortat pe numere si mi-a fost f usor sa i le aduc atunci cand aparea o noua cifra.

Spor la numarat!!! 🙂

17 gânduri despre „Prietenie intre cifre :)

  1. foarte complex jocul organizat de tine,dar simplu in acelasi timp!
    mami,esti o organizatoare foarte buna!
    bravo,D.! asculta de mami si povestile ei pentru ca te invata tare bine!

    p.s.:plecam in concediu,dar am vrut sa intru la tine si sa va las cativa pupici si numai ganduri bune pentru tine si ursuleti 🙂

    • Multumim din suflet pentru cuvintele frumoase ce ni le oferi de fiecare data si pentru c aiti faci timp sa postezi cate un comentriu la noi.
      Sa aveti toti 4 o vacanta minunata…abia astept sa ne povestesti cum a fost!!! va pupam!!!

      • timp mai am pentru ca am amanat plecarea vreo ora ca sa se mobilizeze toata lumea 😀
        comentez/scriu ce cred/simt atunci cand imi place ceva cu adevarat 😉
        multumim! ne vedem/vorbim la inceput de septembrie 🙂

  2. Ce poveste grozava ati inventat. Imi place cum adaptezi povesti pentru tot felul de activitati, cu siguranta ursuletii retin totul mult mai usor. O sa imprumutam si noi ideea, Elena are unele probleme in a recunoaste toate cifrele de la 1 la 10 (se cam incurca la 4 si 7), poate cu o poveste ca a voastra o sa-i fie mai usor. Multumim Coca, ai o imaginatie foarte bogata.

  3. Nu ma pot abtine sa nu te admir, stiu ca ti-am mai spus de multe ori, esti o mamica foarte inventiva 🙂 Ideea e super, o vom incerca si noi.

  4. Pingback: Vanatoare contracronometru :) « ursuletinazdravani

  5. delicios, delicios si iarasi delicios!!
    fermecatoare si joculetele, dar mai ales tonul minunat din povestire, creeaza o atmosfera magica!
    [incintarea m-a condus inevitabil la o serie nesfirsita de adjective 🙂 ]

    • Multumesc tare mult pentru cuvintele atat de frumoase…intotdeauna copiii vor invata cel mai bine prin joc :)) si daca este impletit si cu o poveste frumoasa succesul e garantat 🙂

  6. Absolut, subscriu in totalitate la ce spui si, chiar mai mult, eu cred ca doar prin joaca dezvolti creativitatea copiilor si le sustii & incurajezi curiozitatea. Si, prin urmare, le formezi increderea in sine, care mi se pare vitala pentru adultul de mai tirziu.
    Dar si in aceasta joaca trebuie pusa multa imaginatie si muuult entuziasm, din care copiii se hranesc si incep si ei sa isi construiasca jocurile lor.
    Iar modul captivant in care tu ai prezentat joaca voastra transmite multa bucurie si entuziasm, iar prichindeii tai sint foarte norocosi! 🙂
    Jocul cu semne de circulatie pentru mine e inedit, ar fi fain sa se faca ceva asemanator la gradi / primele clase la scoala in loc de o „educatie rutiera” plicticoasa. Eu nu stiu nici acum semnele astea – nu, nu conduc 🙂

    • da, caci cei mici sunt ocupati 90% din timpul lor doar cu joaca….nu-i asa??

      sigur, multe ar trebui invatate la gradinita prin joc . Cel mare deja cunoaste foarte multe semne de circulatie si eu am invatat o data cu el :)).

      Iti multumesc din suflet inca o data pentru incurajari!

  7. Coca, stiu ca ma repet, dar nu ma pot abtine: esti extraordinara, iar ursuletii sunt convinsa ca sunt in culmea fericirii atunci cand pun in scena jocurile propuse de tine! Ador modul tau de a le transmite celor mici invatatura, dar in special iubirea pentru ea.

    Te felicit din nou, felicit si micutii atat de receptivi si inteligenti si va imbratisam cu mult drag!

    • Camelia, iti multumesc din suflet pentru atatea cuvinte frumoase…..ei, fiecare mamica transmite cum poate anumite lucururi celor mici…la noi asa merge cel mai bine….noi trebuie sa punem in scena aproape totul :)))

  8. Pingback: Numerele se imprietenesc | doua fete cucuiete

  9. Pingback: In lumea jucariilor la Julia Toys :) | ursuletinazdravani

  10. Pingback: Calatoria broscutelor in tara numerelor mici | ursuletinazdravani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s